(VIDEO) “Hudič na psihiatrični kliniki” – Ministrstvo za zdravje je odredilo sistemski nadzor ljubljanske psihiatrične klinike – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Hudič na psihiatrični kliniki” – Ministrstvo za zdravje je odredilo sistemski nadzor ljubljanske psihiatrične klinike

(VIDEO) “Hudič na psihiatrični kliniki” – Ministrstvo za zdravje je odredilo sistemski nadzor ljubljanske psihiatrične klinike

Ministrstvo za zdravje je odredilo sistemski nadzor ljubljanske psihiatrične klinike in policiji prijavilo sum kaznivega dejanja zoper neznanega storilca. Po besedah ministra Danijela Bešiča Loredana so to storili na podlagi svojih informacij in ugotovitev, torej še pred poročanjem portala N1 o domnevnem nasilju na kliniki.

Na ministrstvu so bili s sumom nepravilnosti na psihiatrični kliniki z anonimno prijavo namreč seznanjeni že sredi lanskega septembra, v prihodnjih mesecih so sledile še druge. Prijave so predali pristojnemu direktoratu za zdravstveno varstvo in pristojnim inšpektoratom, je na današnji novinarski konferenci povzel direktor urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder.

S sumi nepravilnosti na psihiatrični kliniki so se na ministrstvu tako ukvarjali zadnje mesece, a po besedah ministra so to počeli “proč od oči javnosti”, ker gre za posebej ranljivo skupino ljudi s težkimi duševnimi motnjami, v stiski so tudi zaposleni, ki z njimi delajo, je na današnji novinarski konferenci dejal Bešič Loredan.

Sicer pa bodo po besedah ministra ostro obsodili “vsako dokazano krivdo” in bodo zahtevali odgovornost vpletenih, še posebej vodstva bolnišnice. Bešič Loredan sicer ne čuti odgovornosti, da bi zaradi razkritja sumov nasilja odstopil.

Minister je ob tem napovedal, da bodo v noveli zakona o duševnem zdravju, ki jo želijo v parlamentarni postopek vložiti še v tem letu, uredili tudi vprašanje videonadzora v najbolj občutljivih delih institucij.

Predstavniki ljubljanske psihiatrične klinike so danes izrazili pretresenost ob poročanju o domnevnem nasilju nad pacienti, o katerih je poročal portal N1. V navedbe sicer dvomijo, a si želijo, da se dobro preiščejo, da ne bo sence dvoma nad njihovim delom. Tako nadzorom na kliniki ne nasprotujejo, želijo le, da bi bili opravljeni korektno.

Generalni direktor Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana Bojan Zalar je na današnji novinarski konferenci pod vprašaj postavil kredibilnost izjav o dogodkih izpred dveh let, o katerih so pričali anonimni posamezniki. Argumenti o domnevnem nasilju, ki se očita kliniki, pa so po njegovi oceni na trhlih temeljih.

Obenem pa je zavrnil očitke, da brani kliniko in nekaj prikriva. Poudaril je, da je ljubljanska psihiatrična klinika med najbolj nadzorovanimi zdravstvenimi ustanovami v Sloveniji. “Ne bojimo se nikakršnih nadzorov (…). A naj nam dajo prave nadzore, ne nadzore, ki imajo meglena ugibanja, ali nekje nekaj je ali ni,” je dejal.

Meni, da je zdaj na potezi policija. Vsi, ki so govorili o nasilju, bi morali, če so mu bili priča, to naznaniti policiji, je poudaril. “Če se nekoga na oddelku duši z blazino, ko je nemočen, je to kaznivo dejanje. Če tisti, ki to vidi, tega ne prijavi, je soudeleženec kaznivega dejanja,” je opozoril.

Vodja zdravstvene nege na sprejemnem oddelku Nataša Mikez je ocenila, da bi se, če bi se dogajale nepravilnosti ali agresivno vedenje do pacientov, vedno oglasil kateri od zaposlenih. Enakega mnenja je tudi Zalar, ki je pojasnil, da je na sprejemnem oddelku v vsakem timu od šest do osem zaposlenih, ki bi težko “zadržali skrivnost”.

Na kliniki so po poročanju medijev o domnevnem nasilju doslej sicer opravili razgovore s 16 zaposlenimi, je pojasnil.

Portal N1 je prejšnji teden poročal o razmerah na ljubljanski psihiatrični kliniki. Po pogovorih s pacienti, njihovimi svojci, več zaposlenimi, nekdanjimi zaposlenimi in drugimi so zapisali, da jim je več sogovornikov potrdilo, da so bili žrtve nasilja ali da so bili nasilju priča.

Novinarska konferenca ministrstva za zdravje, na kateri so spregovorili o aktualnem dogajanju v Psihiatrični bolnišnici Ljubljana v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)