(V ŽIVO) Zaradi 38 prejetih opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja na nacionalki, sindikat in stavkovni odbor RTVS sklicala tiskovno konferenco – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Zaradi 38 prejetih opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja na nacionalki, sindikat in stavkovni odbor RTVS sklicala tiskovno konferenco

(V ŽIVO) Zaradi 38 prejetih opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja na nacionalki, sindikat in stavkovni odbor RTVS sklicala tiskovno konferenco

Društvo novinarjev obsoja grožnje vodstva Radiotelevizije Slovenija (RTVS) z možnostjo odpovedi pogodb 38 novinarjem. Menijo, da gre za manifestacijo zlorabe položaja in pravnih sredstev generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha za pritisk na novinarje, ki so septembra s prihodom v studio izrazili solidarnost s šikaniranimi kolegi.

Vodstvo RTVS je 38 zaposlenim novinarkam in novinarjem izdalo opozorilo o možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi v primeru vnovične kršitve zakona o delovnih razmerjih ter pravilnikov o hišnem redu in o delovnem času. Del sodelavcev televizijskega informativnega programa se je namreč 5. septembra zvečer v studiu televizijskega Dnevnika pridružil voditeljici in s tem izrazil protest proti pritiskom in grožnjam vodstva RTVS in Televizije Slovenija.

“Vodstvo RTVS je znova uporabilo popolnoma nesorazmeren ukrep, zoper katerega ni predviden ugovor ali pravno varstvo,” so opomnili v Društvu novinarjev Slovenije. To je po njihovih navedbah “taktika tistih, ki ne želijo soočiti in preizkusiti argumentov”. “Gre tudi za dejanje s pozicije moči zoper podrejene, ki že šest mesecev stavkajo,” so dodali.

Argumentacijo vodstva v opozorilih pred možnostjo odpovedi delovnega razmerja, da so novinarji “vdrli” v studio in škodovali ugledu največjega javnega medija, vidijo kot “docela sprevrženo”. RTVS po zakonu in statutu uživa institucionalno in uredniško neodvisnost, ki bi jo moral zagotoviti ustanovitelj, so poudarili.

Prejšnja vlada je po njihovih besedah v imenu ustanovitelja ugrabila RTVS in nastavila vodstvo, ki prek vseh upravljavskih struktur uveljavlja politično motivirane, nestrokovne in pogosto nezakonite spremembe, ki jim uredništva nasprotujejo.

“Kaznovanje tistih, ki so v resnici braniki neodvisnosti in javnega interesa ter dejanski varuhi ugleda RTVS, od tistih, ki so do svojih pozicij prišli z zlorabo zakonov in s pomanjkljivimi kompetencami ter jih zlorabljajo za svoje parcialne politične interese, je čisto sprenevedanje in manipulacija,” so opomnili.

“Gre za igro izčrpavanja in mrcvarjenja medija, ki smo jo spremljali že na Slovenski tiskovni agenciji,” so pojasnili. Glede na to od vlade pričakujejo, da izpolni predvolilne obljube in prevzame odgovornost. Javnost ob tem pozivajo, naj na referendumu o spremembah zakona o RTVS glasuje za uveljavitev sprememb. Te so po njihovem opozorilu nujen korak za odmik od vpliva vsakokratne politike na javni radioteleviziji.

“Včeraj so zaposlene in zaposleni, ki so stali ob koncu oddaje Slovenska kronika za voditeljem Sašo Krajncem in voditeljico Jasmino Jamnik, v podporo in proti ustrahovanju s strani vodstva RTV Slovenija, dobile in dobili opomin pred prekinitvijo delovnega razmerja. Klasično ustrahovanje. Klasičen poskus utišanja. Ker se želimo upreti takšnim praksam, gremo na referendum. In glasujemo ZA zakon. Fajtamo dalje,” pa so zapisali v Inštutu 8. marec.

Novinarska konferenca koordinacije novinarskih sindikatov in stavkovnega odbora na RTV Slovenija, na kateri so  spregovorili o prejetih 38 opozorilih pred odpovedjo delovnega razmerja, je bila  ob 14. uri pred stavbo RTVS na Kolodvorski 2.

Predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTV-ja in vodja stavkovnega odbora Helena Milinković je v izjavi za javnost pojasnila, da je 38 zaposlenih v petek okoli 14. ure na svoje elektronske naslove dobilo opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja, in sicer zaradi izražanja stališč v studiu TV Dnevnika 23. avgusta in 5. septembra. “Institut opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja po zakonu o delovnih razmerjih ne predvideva možnosti formalnega ugovora, zato je 38 zaposlenih vnaprej obsojenih kršenja delovnih obveznosti, brez možnosti ugovora ali zagovora,” je opozorila.

“Z zlorabo tega instituta se je vodstvo RTV-ja tudi izognilo vsem formalnim postopkom ugotavljanja ali dokazovanja očitanih kršitev, s čimer so domnevne kršitve postale utemeljene, sankcije pa upravičene,” je še dejala.

Zato v Koordinaciji novinarskih sindikatov menijo, da je tudi v tem primeru to zloraba določb notranjih pravilnikov, kot sta pravilnik o hišnem redu in delovnem času – prav kršenje teh namreč vodstvo RTV-ja v izdanih opozorilih očita 38 zaposlenim. Helena Milinkovič je še dejala, da je delodajalec samovoljno zaposlenim pripisal kršitve, ki bi jih moral dokazati v postopkih, in se je “z zlorabo instituta izognil tudi vodenju morebitnih disciplinskih postopkov”.

Ob tem je Helena Milinković dejala, da je vodstvo že pred tem skušalo proti trem zaposlenim uvesti disciplinske postopke zaradi njihovega izražanja mnenj na spletu, “a so ti padli”.

“38 opominov razumemo kot nadaljevanje pritiska in groženj zaposlenim,” je še dejala predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTV-ja in vodja stavkovnega odbora. Zlorabo instituta opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja v Koordinaciji in stavkovnem odboru vidijo kot “nedopustno in nezakonito trpinčenje na delovnem mestu”. “Dogaja se nam kolektivni mobing, in to je del tega,” je navedla.

Opozorila je še, da je delodajalec interne pravilnike in zakon o delovnih razmerjih zlorabil za “preprečevanje in omejevanje delovanja sindikata v času stavke”, kar prepovedujejo zakon in obe kolektivni pogodbi, ki sta veljavni v javnem zavodu. “Ukrep utišanja in discipliniranja je namenjen stavkajočim delavcem, njihovim sindikalnim zastopnikom, stavkovnemu odboru, sindikalnim zaupnikom in članom sindikalne pogajalske skupine, ki se z vodstvom pogajajo za reševanje stavkovnih zahtev,” je še navedla Milinkovićeva.

COMMENTS

Wordpress (0)