Iran ostro odgovoril Trumpu: Nihče nam nič ne more! Ameriki ni mogoče zaupati! – TOPNEWS.si

Iran ostro odgovoril Trumpu: Nihče nam nič ne more! Ameriki ni mogoče zaupati!

Iran ostro odgovoril Trumpu: Nihče nam nič ne more! Ameriki ni mogoče zaupati!

Vrhovni voditelj Irana ajatola Ali Hamenei je izjavil, da ni nobene potrebe, da bi bil Iran zaskrbljen zaradi ameriških sankcij.

“Sploh ne skrbite. Nihče nam nič ne more storiti. O tem ni nobenega dvoma,” je dejal Hamenei. Združene države Amerike so v ponedeljek uvedle sankcije proti Iranu, zaradi katerih so nekatere banke in številna podjetja zmanjšala poslovanje z Iranom.

Predsednik ZDA Donald Trump je zagrozil, da ZDA ne bodo poslovale s podjetji, ki sodelujejo z Iranom. Iranski zunanji minister Mohamad Javad Zarif se je nato odzval, da načrt ZDA, s katerim nameravajo preprečiti izvoz iranske nafte, ne bo uspel.

“Če Američani želijo vztrajati pri tej pretirano poenostavljeni in nemogoči ideji, bi morali vedeti tudi kakšne so posledice,” je dejal Javad Zarif in dodal:

“ZDA ne morejo biti prepričane, da Iran ne bo izvažal nafte, medtem ko drugi to želijo.”

Iranski predsednik Hassan Rouhani je pred kratkim opozoril, da bi lahko Iran blokiral Hormuški prehod v Perzijskem zalivu, preko katerega poteka večji del transporta z nafto, če bodo ZDA uresničile svoje grožnje. Trump je nato odgovoril, da bi se lahko Iran soočil z resnimi posledicami, če bo grozil Združenim državam Amerike.

“Američani so pripravili vojno sobo proti Iranu,” je dejal Zarif in dodal: “Ne bodo nas zvlekli v konflikt z ZDA, da bi se tako ujeli v past vojne sobe in igre na bojišču”

Trump je prejšnji mesec predlagal srečanje z iranskimi voditelji. Zarif je spomnil, da sta Oman in Švica bila v preteklosti posrednika v pogajanjih z ZDA in dodal, da trenutno ne obstajajo nikakršna neposredna ali posredna pogajanja z Washingtonom.

Rouhani je v sredo na srečanju s severnokorejskim ministrom za zunanje zadeve dejal, da Združenim državam Amerike ni mogoče zaupati: “Združene države Amerike se v današnjem svetu identificira kot nezanesljivo državo, ki se ji ne more zaupati, in ki ne izpolnjuje svojih obveznosti,” je dejal iranski minister za zunanje zadeve Mohamad Javad Zarif.

COMMENTS

Wordpress (0)