Gremo mi po svoje: “Možnosti v Sloveniji so izčrpane. Zdaj greva v Strasbourg” – Gregorčič in Avbelj sta pritožbo pripravila in jo tudi že poslala – TOPNEWS.si

Gremo mi po svoje: “Možnosti v Sloveniji so izčrpane. Zdaj greva v Strasbourg” – Gregorčič in Avbelj sta pritožbo pripravila in jo tudi že poslala

Gremo mi po svoje: “Možnosti v Sloveniji so izčrpane. Zdaj greva v Strasbourg” – Gregorčič in Avbelj sta pritožbo pripravila in jo tudi že poslala

Sklep ustavnega sodišča o prenehanju zadržanja izvajanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je objavljen v današnjem uradnem listu. Glede na sklep se mora novi svet zavoda v skladu z novelo konstituirati najpozneje v sedmih dneh.

Ustavno sodišče je v petek namreč sporočilo, da v aktualni sestavi ni zmožno priti do vsebinske odločitve glede skladnosti novele zakona o RTVS z ustavo. Ker se odločitev torej odmika v nedoločljivo prihodnost, je sklenilo, da preneha veljati sklep o začasnem zadržanju dela novele.

Ta je onemogočal konstituiranje novih upravljavskih organov, obenem pa so javni radio in televizijo vodili vršilci dolžnosti direktorjev. Zdaj pa je torej ustavno sodišče prižgalo zeleno luč izvajanju novele v celoti in sklenilo, da se mora novi svet zavoda konstituirati v sedmih dneh po objavi v uradnem listu, posledično pa se bodo lahko konstituirali tudi drugi novi organi RTVS

V tem roku mora prvo sejo sklicati vršilec dolžnosti generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough oziroma oseba, ki ga nadomešča, piše v sklepu. Grah Whatmough, ki je bil eden od pobudnikov ustavne presoje novele, je že sporočil, da bo sejo novega sveta zavoda sklical v danem roku. Če tega ne bi želel, bi jo sicer lahko sklicala tretjina novih svetnikov. Ti so namreč že bili imenovani, saj ustavno sodišče ni zadržalo dela novele, ki je določala njihovo izvolitev.

Odločitev ustavnega sodišča so pozdravili v vrstah podpornikov novele, med drugim stavkajoči na RTVS, ki so jo sprejeli z olajšanjem. Prvopodpisani pod ustavno pobudo, predsednik dosedanjega programskega sveta Peter Gregorčič pa že poslal pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Odločitev ustavnega sodišča o odpravi zadržanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) pomeni začetek depolitizacije javnega servisa, so na današnji novinarski konferenci izpostavili predstavniki zaposlenih in stavkajočih na RTVS. Sledi urejanje razmer na RTVS, ki pa po oceni stavkajočih ne bo lahka naloga.

“Po našem mnenju je ustavno sodišče s svojo odločitvijo tudi prepoznalo pomen javne RTVS za uveljavljanje ustavne pravice javnosti do obveščenosti in svobode govora zaposlenih ter demokracijo v tej državi. Za nas v novinarskem sindikatu in uredništvih to pomeni začetek konca,” je na novinarski konferenci dejala predsednica koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija Helena Milinković.

Pričakuje, da se bo novi svet RTVS sešel čim prej in začel s trdim delom, saj urejanje razmer na RTV za nikogar ne bo lahka naloga. “Trenutno vodstvo namreč za seboj pušča pogorišče in veliko škodo, ne samo finančno, ampak tudi kadrovsko,” je še poudarila.

Prav tako je izrazila pričakovanje, da bo novo vodstvo RTVS sledilo interesu javnosti ter da bo znova vzpostavilo dialog z zaposlenimi in vsemi sindikati. V stavkovnem odboru medtem pričakujejo, da bodo z novo upravo sklenili tak stavkovni sporazum, ki bo spoštoval pravice zaposlenih in javnosti, programske in profesionalne standarde ter da bo dialog odkrit in profesionalen, je še dodala.

Svobodno novinarstvo ni samoumevno, ko navidezno demokratične vlade spodkopavajo neodvisnost pravnega sistema, omejujejo svobodo novinarjev in vsakršno nasprotovanje prikazuje kot izdajo, pa je poudaril predsednik sveta delavcev RTVS Robert Pajek. “Danes lahko rečem, da se zbujam iz nočne more. Za nas pravi izzivi šele prihajajo. Ne glede na vse bo svet delavcev še naprej gledal pod prste tudi novi upravi in opozarjal na napake in hkrati kot organ soupravljanja aktivno sodeloval pri postavljanju novega in predvsem svobodnega RTVS,” je poudaril.

Predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik je medtem novo upravo in nov svet pozvala, naj vztrajajo pri pripravi in izvedbi sanacijskega programa, ki bo odpravil nastalo škodo, da na koncu RTVS ne bo taka, kot je bila pred letom ali dvema, ampak veliko boljša.

Slovenija je k sreči še vedno država, kjer se na sodišču doseže pravica in kjer je javnost tako ozaveščena, da gre na referendum in glasuje za zakon, ki ga potem potrdi ustavno sodišče, je poudarila nezakonito odstavljena direktorica Televizije Slovenija (TVS) Natalija Gorščak. Prav tako je izrazila upanje, da bi boj za RTVS pomagal tudi kolegom na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni, Črni Gori in drugod, kjer so javne televizije še vedno v rokah avtokratskih režimov.

Prvopodpisani pobudnik za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS Peter Gregorčič in avtor pobude Matej Avbelj sta po odločitvi ustavnega sodišča, ki je preklicalo začasno zadržanje izvajanja dela novele, poslala pritožbo na ESČP. Ocenjujeta namreč, da so bila v Sloveniji izčrpana vsa razpoložljiva pravna sredstva.

V izjavi sta navedla še, da je ustavno sodišče v svojem sklepu “zavzelo jasno stališče, da sodišče ne more uresničiti svoje ustavne vloge v razumnem času”. Po mnenju pobudnikov to skladno z načelom učinkovitega sodnega varstva “nedvomno pomeni, da so z izdajo tega sklepa v Sloveniji izčrpana vsa razpoložljiva pravna sredstva”.

Gregorčič in Avbelj sta pritožbo pripravila in jo tudi že poslala
Ker so ostali brez vsakršnega učinkovitega pravnega varstva, jim je skladno z evropsko konvencijo o človekovih pravicah omogočena pritožba na ESČP v Strasbourgu, so prepričani. Gregorčič in Avbelj sta pritožbo pripravila in jo tudi že poslala.

V njej zatrjujeta kršitev pravice do sodnega varstva. “Kršitve konvencije utemeljujemo z dejstvom, da je ustavno sodišče z odpravo začasnega zadržanja pobudnikom odvzelo edino pravno sredstvo, katerega integralni del je, skladno z ustaljeno sodno prakso ESČP, začasno zadržanje izpodbijanega predpisa,” sta vsebino pritožbe povzela v izjavi za javnost.

Izjava ob odpravi ZZ novele ZRTVS-1B

 

COMMENTS

Wordpress (0)