“Aaaa! Končno lahko povemo!!” – Nika Kovač se je uvrstila med 10 finalistov in finalistk za globalno nagrado Kofi Annan “nextgen democracy prize” – TOPNEWS.si

“Aaaa! Končno lahko povemo!!” – Nika Kovač se je uvrstila med 10 finalistov in finalistk za globalno nagrado Kofi Annan “nextgen democracy prize”

“Aaaa! Končno lahko povemo!!” – Nika Kovač se je uvrstila med 10 finalistov in finalistk za globalno nagrado Kofi Annan “nextgen democracy prize”

Nika Kovač se je uvrstila med 10 finalistov in finalistk za globalno nagrado Kofi Annan nextgen democracy prize.”Nominacije smo se grozno razveselili. Dejstvo, da je Nika prišla med top 10 na svetu, je skoraj neverjetno,” poudarjajo na Inštitutu 8. marec.
Gre za nagrado mladim aktivistom, ki jo med drugim podeljuje za izjemno intelektualno in/ali aktivno vodenje pri zagovarjanju, promociji ali obnavljanju demokracije.

Kot so objavili v fundaciji, je Kovač “cenjena zagovornica človekovih pravic in demokracije iz Slovenije”. Spomnili so, da se je izobraževala na področju socialne in kulturne antropologije in da je oborožena s tem znanjem ustanovila raziskovalni Inštitut 8. marec, “ki se osredotoča na obravnavanje socialne in ekonomske neenakosti”.

Navedli so še, da je koordinirala odmevne kampanje, med njimi za enakopravnost skupnosti LGBT, brezplačna šolska kosila in zaščito vodnih virov. Svoje delovanje gradi na sodelovanju, trajnostni krepitvi skupnosti ter široki podpori posameznikov in organizacij, so dodali. “Njena prizadevanja so pripeljala do zakonskih sprememb in prepoznavnosti,” so sklenili.

Kovač je v odzivu podčrtala, “da si dosežek deli z vsemi, ki so si v zadnjih letih prizadevali zgraditi pravičnejšo družbo”.

Neodvisno nedobičkonosno Fundacijo Kofija Annana s sedežem v Ženevi je leta 2007 ustanovil nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Annan. Njen namen je pomagati pri grajenju miroljubne, demokratične in odporne družbe.

Nagrado Kofi Annan NextGen Democracy Prize podeljujejo mladim vodjem med 18. in 30. letom. Nagrajenec prejme 10.000 dolarjev in enoletno mentorstvo pri priznanem strokovnjaku s področja demokracije, je zapisano na spletni strani fundacije.

 

Več o nagradi in nominaciji: https://www.instagram.com/p/CsyV8EaMe7Y/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://twitter.com/logarmetod/status/1662856635256119298

Nika Kovač pa ob tem poudarja, da si dosežek deli z vsemi, ki so si v zadnjih letih prizadevali zgraditi pravičnejšo družbo.

COMMENTS

Wordpress (0)