(V ŽIVO) Na Trgu republike spominska slovesnost na predvečer dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, ki ga je Janševa vlada lani razglasila za 17 maj, Golobova vlada pa ga je danes na dopisni seji odpravila – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Na Trgu republike spominska slovesnost na predvečer dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, ki ga je Janševa vlada lani razglasila za 17 maj, Golobova vlada pa ga je danes na dopisni seji odpravila

(V ŽIVO) Na Trgu republike spominska slovesnost na predvečer dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, ki ga  je  Janševa vlada lani razglasila za 17 maj,  Golobova vlada pa ga je danes na dopisni seji odpravila

Vlada je na dopisni seji odločila o prenehanju veljavnosti sklepa o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Tega je vlada Janeza Janše lani razglasila za 17. maj. Sklep je sprejela le nekaj dni prej, brez javne in strokovne razprave, kar je bil tudi razlog za današnjo razveljavitev sklepa, piše v sporočilu vlade. Razveljavitev sklepa velja že za letos, torej od srede, saj je že objavljena v uradnem listu.

Prejšnja vlada je na seji 12. maja 2022 sprejela sklep, s katerim je razglasila, da se 17. maj v Sloveniji obeležuje kot nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so pojasnjevali, so pri tem izhajali iz civilizacijske norme, da povzročitelje nasilja in zla dejanja merimo po istih merilih.

V obrazložitvi sklepa so takrat navedli, da je komunistično nasilje na ozemlju Slovenije od poletja 1941 do januarja 1946 terjalo na deset tisoče nasilnih smrti civilnih oseb in vojnih ujetnikov, v desetletjih komunistične vladavine z vsemi oblikami kršenja človekovih pravic in svoboščin pa je prizadelo še več sto tisoč prebivalcev Slovenije. Za nacionalni dan so izbrali datum, ko so leta 1942 partizani 1. čete Šercerjevega bataljona v soteski Iške umorili 49 oseb romske in štiri slovenske narodnosti, med žrtvami pa je bilo tudi 24 otrok.

Razglasitev 17. maja za nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja je sprožila različne odzive. Predsednik Gibanja Svoboda, današnji premier Robert Golob je v odzivu zapisal, da bomo očitno morali imeti “9. maj, dan zmage, bolj pogosto, da se bomo spominjali, kaj je resnica”. V stranki Levica so ocenili, da poskušajo stranke desnice s to potezo zaplesti prebivalce v večne kulturne boje in v večne prepire o letih 1945 in 1991, ker s tem zakrivajo, da nimajo nikakršnega interesa reševati dejanskih problemov današnjega dne.

V SD pa so letos 12. maja v sporočilu zapisali, da je lanski sklep Janševe vlade treba preklicati. “Da smo jasni: Socialni demokrati obsojamo medvojno nasilje in povojne poboje,” so zapisali, vendar sklep, ki ga je na eni svojih zadnjih sej sprejela na volitvah poražena vlada, po njihovih besedah “izraža predvsem njihov revanšizem in v ničemer ne prispeva k pomiritvi ter zmanjšanju razkola med ljudmi”. “Gre za primer ideološke borbe, usmerjene v preteklost, namesto da bi se kot družba soočali z izzivi sedanjosti in prihodnosti,” so navedli.

Glede na omenjena stališča koalicijskih strank je bilo pričakovati, da bo vlada potrdila prenehanje sklepa o razglasitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja podprla. Kot so zapisali v sporočilu po dopisni seji, se je tako odločila “zaradi sprejetja sklepa brez predhodne javne in strokovne razprave”.

Ob 21. uri se je sicer na Trgu republike v Ljubljani začela spominska slovesnost, s katero so se žrtvam komunističnega nasilja poklonili Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo, Vseposvojitev, Nova Slovenska zaveza in Združeni ob lipi sprave. Prižgali so sveče in jim namenili pesem in molitev.

Predsednica civilne iniciative Prebudimo Slovenijo Vlasta Doležal Rus je ob tem dejala, da šele po priznanju resnice lahko smelo naredimo naslednji korak. Podobno je opozoril misijonar Pedro Opeka: “Resnica in priznavanje krivic je podlaga vsake sprave.”

Matija Ogrin iz Nove Slovenske zaveze pa je opozoril, da več tisoč pobitih ni v nobeni uradni evidenci Republike Slovenije. V sredo bodo tako organizatorji slovesnosti predsednici Komisije za peticije in človekove pravice predali poziv, naj država poskrbi za vpis pokojnih v javno evidenco s seznamom 14.901 žrtvijo komunističnega nasilja.

17_maj_2023_nagovor

COMMENTS

Wordpress (0)