“Svetina vabi Možino o Dnevu proti okupatorju. … In se spirala janšizma znova širi” – Aurelio Juri protestiral – TOPNEWS.si

“Svetina vabi Možino o Dnevu proti okupatorju. … In se spirala janšizma znova širi” – Aurelio Juri protestiral

“Svetina vabi Možino o Dnevu proti okupatorju. … In se spirala janšizma znova širi” – Aurelio Juri protestiral

Danes obeležujemo dan upora proti okupatorju kot spomin na slovensko odporništvo in nastanek osvobodilne fronte, osrednje odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni. Državna proslava je bila na predvečer praznika v Šoštanju, rojstnem kraju Karla Destovnika – Kajuha. Seveda  so bili prazniku posvečeni tudi sinočnji Odmevi, kjer je, kot gost nastopil tudi Jože Možina, kar so na levi očitno  razumeli, kot sabotažo praznika.

“Svetina vabi Možino o Dnevu proti okupatorju. Niti slučajno da bi pomislil na Boža Repeta. Uzurpiraš si TV Slo in z njo počneš har hočeš. Naslednjič bo Možina v Intervju povabil Svetino, Pirkovič pa oba v Areno… In se spirala janšizma znova širi,” je na Twitterju protestiral  Aureli Juri.

Možina je  komentiral slavnostna govornica na večerni proslavi, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je je v svojem govoru dejala, da se je ljudstvo z nastankom osvobodilne fronte združeno uprlo okupatorjem.

“27 .aprila se ni dogajalo pravzaprav nič, ampak 26. aprila dan prej, se je sestala skupina Društva prijateljev Sovjetske zveze. sestanke je bil relativno manj pomemben, saj na njem ni bilo vodilnega komunista Kardelja, ni bilo krščanskih socialistov. In to je to razpravljali so o protiimperialistični fronti. Diktirali so celo zgodbo komunisti. Protiimperializem je v tistem času pomenil tudi napad na Francijo in Veliko Britanijo, ki pa sta bili pazite v sestavi antihitlerjevske koalicije in sta se borili proti nacistični Nemčiji. Zakaj ta protiimperializem takrat nima tega osvobodilnega momenta, ker velja pakt Hitler- Stalin, se parvi zavezništvo med Stalinom in Hitlerjem, ki je omogočil tudi začetek druge svetovne vojne, se pravi razkosanje Evrope in v tem paktu so tudi slovenski komunisti sodelovali, kolaborirali v nekem smislu, z nacisti in jim vsaj niso nasprotovali. Tako, da imamo to zmešnjavo z OF , kar je bil potem praznik na nek neustrezen način. Dejansko se je ta,  protiimperialistična fronta, kot osvobodilna začne začne pojavljat šele po 22. juniju 1941, ko pa Hitler izda Stalina, napade Sovjetsko zvezo in v tistem hipu se potem tudi naši komunisti zaradi teh svetovnih dogodkov znajdejo, kot pravijo na pravi strni,” je Svetini pojasnil Možina.

Vsako leto se ob državnem prazniku sicer spomnimo dogodkov leta 1941. Sile osi na čelu z nacistično Nemčijo so 6. aprila 1941 napadle Jugoslavijo in jo vključno s Slovenijo kmalu tudi okupirale.

Dan upora proti okupatorju velja za spomin na dogodke 26. aprila 1941. Takrat so v hiši književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani predstavniki Komunistične partije Slovenije, krščanskih socialistov, Sokolov in kulturnih delavcev ustanovili protiimperalistično fronto.

Uperjena je bila proti takratnim imperialistom, saj so vojno videli predvsem kot spopad imperialističnih sil, tedaj pa je tudi še veljal sporazum Ribbentrop – Molotov iz avgusta 1939 o nenapadanju med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo. Po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 so kot Osvobodilna fronta slovenskega naroda (OF) pozvali Slovence k oboroženemu odporu proti okupatorju.

Kot dan ustanovitve OF se je sicer uveljavil 27. april, saj je vsaj 20 let po vojni veljalo, da je bil sestanek v Vidmarjevi vili 27. aprila. Do leta 1991 se je 27. april imenoval dan OF, z osamosvojitvijo Slovenije pa so ga preimenovali v dan upora proti okupatorju.

 

COMMENTS

Wordpress (0)