Evropska investicijska banka “EIB Global” odobrila posojilo EPBiH za vetrno elektrarno Vlašić – TOPNEWS.si

Evropska investicijska banka “EIB Global” odobrila posojilo EPBiH za vetrno elektrarno Vlašić

Evropska investicijska banka “EIB Global” odobrila posojilo EPBiH za vetrno elektrarno Vlašić

Globalna podružnica Evropske investicijske banke EIB je uradno odobrila 36 milijonov evrov v okviru pobude Global Gateway za izgradnjo vetrne elektrarne Vlašić pri Travniku v Bosni in Hercegovini. Projekt prejema 21,7 milijona evrov nepovratnih sredstev Evropske unije, sofinancira pa ga KfW.

EIB Global, finančna veja Evropske investicijske banke (EIB) za dejavnosti zunaj Evropske unije, je podpisala posojilo v vrednosti 36 milijonov evrov za 50 MW vetrno elektrarno na visoki planoti gore Vlašić. Najdišče je 15 kilometrov severozahodno od mesta Travnik v Bosni in Hercegovini.

Prek svojega investicijskega sklada za Zahodni Balkan (WBIF) je EU decembra dodelila 20,9 milijona EUR nepovratnih sredstev državni elektroprivredi Elektroprivreda Bosne i Hercegovine – EPBiH. Poleg tega sta EIB in nemška razvojna banka KfW odobrili skupno 0,8 milijona evrov nepovratnih sredstev, slednja pa naj bi projekt tudi sofinancirala s 16,5 milijona evrov posojila.

Upravičenec bo sodeloval s 16,7 mio EUR lastnih sredstev, kar skupaj znaša 90,9 mio EUR. Kljub temu je EIB v svoji posodobitvi stroške ocenila na več kot 91 milijonov evrov.

Načrtuje se, da bo objekt Vlašić sestavljalo do 18 vetrnih turbin z ocenjeno skupno letno močjo 115 GWh. Predvsem dva druga projekta za lokacije na isti gori sta bila nedavno oživljena.

COMMENTS

Wordpress (0)