(VIDEO) V 79-tem letu je umrl voditelj kontroverzne oddaje The Jerry Springer Show – Jerry Springer je v oddajo, polno kontroverznih tem (kot sta incest in prešuštvo) kletvic, fizičnih spopadov, golote, vabil pomanjkljivo oblečene goste – TOPNEWS.si

(VIDEO) V 79-tem letu je umrl voditelj kontroverzne oddaje The Jerry Springer Show – Jerry Springer je v oddajo, polno kontroverznih tem (kot sta incest in prešuštvo) kletvic, fizičnih spopadov, golote, vabil pomanjkljivo oblečene goste

(VIDEO) V 79-tem letu je umrl voditelj kontroverzne oddaje The Jerry Springer Show – Jerry Springer je v oddajo, polno kontroverznih tem (kot sta incest in prešuštvo) kletvic, fizičnih spopadov, golote, vabil pomanjkljivo oblečene goste

V starosti 79 let je po poročanju ameriških medijev umrl znani ameriški voditelj pogovornih oddaj Jerry Springer. Springer, ki je najbolj zaslovel s kontroverzno oddajo The Jerry Springer Show, naj bi danes po krajši bolezni mirno umrl na svojem domu v bližini Chicaga.

The Jerry Springer Show je bil v ZDA na sporedu skoraj tri desetletja, od leta 1991 do leta 2018. Sprva je šlo za običajno pogovorno oddajo s poudarkom na socialnih vprašanjih in ameriški politiki. Po nekaj letih pa je v želji po višji gledanosti oddaja dobila vse več kontroverznih vsebin, ki so med drugim vključevale preklinjanje in razkrivanje nezvestobe.

Produciral in vodil jo je soimenjak Jerry Springer , predvajala pa se je 27 sezon in skoraj 5000 epizod. Televizijsko serijo sta producirala in predvajala NBCUniversal in CW več kot 26 let, vrhunec priljubljenosti je dosegla okoli leta 1997 in 1998 med pretežno ameriškim občinstvom.

Oddaja v svojih prvih sezonah ni bila gledano uspešna zaradi osredotočenosti na bolj politična vprašanja. To je pripeljalo do prenove strukture, ki je do sredine devetdesetih pripeljala do oddaje, kot jo poznamo zdaj, polne kontroverznih tem (kot sta incest in prešuštvo), kletvic, fizičnih spopadov ( mešanica boksa in rokoborbe), golota in pomanjkljivo oblečeni gostje

V večini delov so gostje govorili o družinskih težavah, pri čemer so svoje pogosto disfunkcionalne odnose pred gledalci opisovali zelo podrobno, na dan pa so prišle številne težave in spori. Springer je deloval, kot da želi v konfliktih posredovati, a so se srečanja večkrat končala tudi s fizičnimi obračuni in med gosti oddaje so morali posredovati varnostniki.

Premiera oddaje je bila 30. septembra 1991. Snemana je bila v Chicagu v Illinoisu od 1991 do 2009 in v Stamfordu v Connecticutu od 2009 do 2018. 13. junija 2018 je NBCUniversal končal produkcijo novih epizod oddaje po 27 sezonah. Zadnji posnetki oddaje so bili posneti 6. julija 2018, zadnja epizoda pa je bila predvajana 26. julija 2018, takoj zatem pa so se ponovitve nadaljevale na CW . Po odpovedi je bilo objavljeno, da bo Springer gostil novo sodno oddajo z naslovom Judge Jerry , ki je bila premierno predvajana 9. septembra 2019, distribuira pa jo tudi NBCUniversal; bila je preklicana po treh sezonah leta 2022.

Odziv kritikov na serijo je bil večinoma negativen, leta 2002 pa jo je TV Guide razglasil za najslabšo TV oddajo vseh časov. [8] To kritiko oddaje kot “trash TV” pa je oddaja satirično sprejela z voditeljem Springerjem, ki je na začetku vsake epizode ponosno predstavil program kot “najslabšo TV oddajo vseh časov”. Tako je bil program prepoznan kot “najbolj zloglasno uživanje krivde” na ameriški televiziji v poznih 90-ih do zgodnjih 2000-ih.

V poznih 90. letih preteklega stoletja je bil šov, ki so ga spremljali tudi gledalci v številnih drugih državah, vključno s Slovenijo, v ZDA na vrhu lestvic gledanosti, celo pred oddajo Oprah Winfrey.

Je pa bila njegova oddaja po poročanju BBC deležna tudi kritik, da je izkoriščala družinske težave ranljivih ljudi in tistih iz delavskega razreda ter se iz njih za zabavo drugih norčevala.

Pred televizijsko kariero, v okviru katere je bil tudi politični poročevalec in komentator, je bil Springer, sicer sin judovskih priseljencev iz Nemčije, nekaj časa tudi župan Cincinnatija in svetovalec v kampanji Roberta F. Kennedyja.

Njegov prijatelj in tiskovni predstavnik družine Jene Galvin ga je v izjavi označil za nenadomestljivega. “Jerryjeva sposobnost, da se poveže z ljudmi, je bila v središču njegovega uspeha v vsem, česar se je lotil, od politike, oddaj ali zgolj šal z ljudmi na ulici, ki so se hoteli fotografirati ali izmenjati kako besedo,” je zapisal v izjavi, ki jo povzema BBC.

Družina glede vzroka smrti ni navedla podrobnosti, po poročanju medija TMZ, ki se sklicuje na vire, pa so Springerju nedavno diagnosticirali raka trebušne slinavke.

 

COMMENTS

Wordpress (0)