(VIDEO) “Jih bom pa preplezala, če ne bo šlo drugače” – Urška Klakočar Zupančič Ženskemu lobiju in Društvu Dobrnič o premagovanju ovir – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Jih bom pa preplezala, če ne bo šlo drugače” – Urška Klakočar Zupančič Ženskemu lobiju in Društvu Dobrnič o premagovanju ovir

(VIDEO)   “Jih bom pa preplezala, če ne bo šlo drugače” – Urška Klakočar Zupančič Ženskemu lobiju in Društvu Dobrnič o premagovanju ovir

Ženske so v okupirani Ljubljani, kjer so pozimi 1942 in v prvih mesecih leta 1943 množično zapirali moške, jih pošiljali v internacijo in streljali kot talce, začele hoditi pred zapore. Zahtevale so konec streljanja talcev in izpustitev zapornikov in internirancev.

Društvo za ohranjanje in razvijanje spomina in tradicij udeležbe žensk v Narodnoosvobodilnem boju Dobrnič je žensko demonstracijo organiziralo z začetkom na Pogačarjevem trgu, nadaljevali so pri spomeniku v parku Zvezda in pri spomeniku pred vladno palačo, pred stavbo DZ pa je predsednica Ženskega lobija Slovenije Sonja Lokar predala spomenico predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič.

“Jaz sem pripadnica tistih, ki pravijo, da je zgodovina slovanstva, slovenskega naroda precej daljša in  se ni začela 91, ampak sega ohoho vse nazaj do 15 in 16 stoletja, ko so prvi utemeljitelji napisali prve knjige v slovenskem jeziku, ker naroda ni brez jezika.
Od takrat naprej ali pa še celo malo nazaj lahko govorimo o slovenskem narodu in sem vesela, da imamo skozi celotno zgodovino pogumne ženske od tistega časa naprej. Ženske, ki so se borile zato, da je bil njihov glas slišan in da še vedno so ženske, ki se borijo, borimo, da je naš glas slišan in da smo lahko takšne kakršne smo in da smo tudi upoštevane.

En pomembne praznik prihaja, verjamem, da je pomembne tudi za vas, dan upora proti okupatorju, tako da upam, da se takrat tudi vidimo na državni proslavi, če se je bo katera udeležila. Sicer pa ostanite pogumne in zagovornice narodne zavesti, ker ta narodna zavest je nekaj, kar moramo varovati, ampak varovati srčiko tega, ne obkrožati z ideologijami, političnimi programi, propagando in tako naprej. Narodna zavest je ena in edina in nihče si je ne sme prisvajati. Nihče, ker je od vseh.V nadaljevanju so Urški Klakočar Zuapančič izročili spomenico.

Kot je dejala Sonja Lokar, da so na  na priložnost, da lahko takšno spomenico izročijo ženski, ki predseduje našemu parlamentu  “čakale in se za njo borile skoraj 80 let”. “Ta trenutek je res pomemben , ker vidimo , da so se stvari vendarle spremenile, Tisto kar si najbolj želimo, je pa to , d a bi nehale bit ženske nevidni zamolčani predmet zgodovine. In to ne ženske kot žrtve, ki se žrtvujejo za svoj narod in za svojo družino, ampak kot tiste , ki smo soustvarjalei civilizacijske pridobitve družbe v kateri danes živimo in želimo to delati tudi naprej,”  je dejal Lokarjeva.

“Jaz se bo vsekakor trudila, da bi vse ženske, ki so delovale v javnem življenju, kadarkoli v zgodovini, za razvoj napredek blaginjo naše države naše samobitnosti, takrat, ko še nismo imeli države. Sama se bom trudila še naprej, ne glede na to, kakšne ovire bodo postavili predme, jih bom pa preplezala, če ne bo šlo drugače,” pa je dodala Urška Klakočar Zupančič.

Asta  Vrečko pa je pred tem poudarila, da so  sprva neorganizirane in maloštevilne  ženske v demonstracijah obračale na predstavnike italijanske vojaške in politične oblasti ter na vodstvo ljubljanske škofije in zahtevale osnovne človekove pravice, je opozorila ministrica na današnjem dogodku pri Spomeniku ženskemu pogumu kiparke Danice Čadež na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Dogodek je organiziralo Društvo Dobrnič ob skorajšnji 80. obletnici množičnih demonstracij žensk, ki so 21. junija 1943 pred takratno škofijo zahtevale osvoboditev tisoče internirancev iz fašističnih taborišč.

Zgodovina spomenikov ženskim demonstracijam v Ljubljani, posebej spomenika na Pogačarjevem trgu, pa odseva tudi zgodovino boja žensk za enakost in pravico, je poudarila. Ženske so si po njenih besedah same izborile volilno pravico in se borile za enakopravno mesto v družbi. Borile so se proti okupatorju in protestirale proti zaprtju njihovih družinskih članov. V Ljubljani so bile ključne ustvarjalke odporniškega gibanja, po drugi svetovni vojni pa so enakopravno prispevale k procesom demokratizacije in modernizacije družbe, je povedala Asta Vrečko.

 

 

Kot temeljne pogoje za emancipacijo žensk vidi urejene delavske in socialne pravice, ki jih aktualna vlada krepi in širi. “Le tako pridemo do družbe enakih možnosti in pravičnosti,” je izpostavila ministrica za kulturo.

Društvo za ohranjanje in razvijanje spomina in tradicij udeležbe žensk v Narodnoosvobodilnem boju Dobrnič je žensko demonstracijo organiziralo z začetkom na Pogačarjevem trgu, nadaljevali so pri spomeniku v parku Zvezda in pri spomeniku pred vladno palačo, končala pa  pred stavbo DZ pa je predsednica Ženskega lobija Slovenije Sonja Lokar predala spomenico predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič.

COMMENTS

Wordpress (0)