(V ŽIVO) Glas Ljudstva – posvet: Ali vladni ukrepi rešujejo zdravstveno krizo? – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Glas Ljudstva – posvet: Ali vladni ukrepi rešujejo zdravstveno krizo?

(V ŽIVO) Glas Ljudstva – posvet: Ali vladni ukrepi rešujejo zdravstveno krizo?

Posvet iniciative Glas ljudstva o zdravstveni problematiki z javno razpravo, na kateri s sodelovala predstavnik iniciative Glas ljudstva Dušan Keber,
Marja Biščak Hafner – družinska zdravnica v ZD Ljubljana, doc. dr. Srečo Dragoš – profesor na FSD UL, Jakob Počivavšek – podpredsednik skupščine ZZZS. Razpravo je moderiral Ali Žerdin.

https://twitter.com/TeaJarc/status/1649393341295935489

Glas ljudstva

VABIMO VAS NA
Prvi posvet “Zavezništva za zaščito javnega zdravstva” z naslovom

Ali vladni ukrepi rešujejo zdravstveno krizo?

petek, 21.4.2023 ob 17.00
Jakopičeva dvorana Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Miklošičeva cesta 24

Javni zdravstveni sistem v Sloveniji je v krizi. Že desetletja drsi v mešano obliko javno-zasebnega sektorja, ki nekaterim zasebnim izvajalcem s parazitiranjem na javnih sredstvih in pobiranju smetane omogoča astronomske dobičke na račun kadrovskega izčrpavanja javnih ustanov. Privatizacija ne odpravlja, temveč stopnjuje ključna problema državljanov in državljank: dolge čakalne dobe in naraščajoče število pacientov brez izbranega zdravnika. Proces prikrite privatizacije vzdržujejo kratkovidni ukrepi različnih vlad, lokalnih oblasti, zdravniških organizacij in zavarovalnic. Smo na točki zloma zdravstvenega sistema, politika vlade pa ostaja neodzivna na naštete probleme in utrjuje sedanje stanje. Ob vsem tem so privatne zavarovalnice napovedale še dvig premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Vlada RS  je bila doslej neuspešna pri hitrem odzivu na zdravstveno krizo, izrazito počasna pa je tudi s predlogi sistemskih sprememb. Šele nedavno je začela predstavljati prve od dolgo obljubljenih zakonskih predlogov na področju zdravstva. V zakonodajni proces je vložila zakone, ki naslavljajo področja digitalizacije, prestrukturiranja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ter zakon, s katerim bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje, izpad sredstev pa nadomestili z obveznim prispevkom, ki je enak za vse, ne glede na prihodke, kar ni skladno z načeli solidarnih in proporcionalnih prispevkov.

Že več mesecev na kritično stanje v zdravstvu resno opozarja civilna iniciativa Glas ljudstva. Ta je pripravila tudi tri zakonske predloge, ki naslavljajo največje izzive v zdravstvu; sistemski konflikt interesov dvojnega dela v javnem zdravstvu, nepremišljeno privatizacijo zdravstva ter nepravičen sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.  Predlogi zakonov so dostopni na spletni strani www.glas-ljudstva.si.

Petkov posvet predstavlja prvi korak pri formiranju “Zavezništva za zaščito javnega zdravstva”. Ker se Ministrstvo za zdravje trenutno ni pripravljeno soočiti z najbolj perečimi problemi, bo naše zavezništvo odločevalcem neposredno ponudilo strokovne in usmerjene ukrepe za zaščito javnega zdravstva oblikovane s podporo in predlogi karseda širokega kroga deležnikov na področju zdravstva.

Na prvem posvetu bomo podrobneje obravnavali pozitivne in negativne plati predlaganih vladnih zakonov ter v drugem delu tudi širše naslovili najbolj pereče probleme v zdravstvu s stališča samih uporabnikov in pacientov. Vzpostavili bomo nujno potreben odprt prostor za spoštljivo konstruktivno in vsebinsko razpravo med predstavniki stroke in širšo javnostjo.

Naslednji posvet, ki bo izveden predvidoma 5. maja, pa se bo osredotočil na strokovno analizo in javno razpravo o zakonskem predlogu nujnih interventnih ukrepov, ki ga je pripravila iniciativa Glas ljudstva.

Program

16.45- 17.00 Prihod udeležencev
17.00- 17.05 Uvodni pozdrav ter predstavitev namena posveta in vzpostavitve “Zavezništva

za zaščito javnega zdravstva”

17.05- 18.00 Javna razprava: Ali predlagane zakonske rešitve naslavljajo prave probleme zdravstvene krize?

moderator:  Ali Žerdin

Strokovni gostje:
dr. Dušan Keber – predstavnik iniciative Glas ljudstva

doc. dr. Metka Mencin Čeplak – profesorica FDV UL (zdravje in biopolitike)

dr. Marja Biščak Hafner – družinska zdravnica v ZD Ljubljana

doc. dr. Srečo Dragoš – profesor na FSD UL
Jakob Počivavšek –
 podpredsednik skupščine ZZZS

 

 

18:00-18:30

 

 

 

18.30- 18.45

Dogodek, ki se je začel ob 17 uri smo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si prenašali v živo.

COMMENTS

Wordpress (0)