(V ŽIVO) Besedna vojna med Fidesom in vlado Roberta Goloba, ki je sinoči dejal , da se “za stavkovni val čutim odgovornega,” se nadaljuje – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Besedna vojna med Fidesom in vlado Roberta Goloba, ki je sinoči dejal , da se “za stavkovni val čutim odgovornega,” se nadaljuje

(V ŽIVO)  Besedna vojna med Fidesom in vlado  Roberta Goloba, ki je sinoči dejal , da se “za stavkovni val  čutim odgovornega,” se nadaljuje

V zdravniškem sindikatu Fides so zanikali besede premierja Roberta Goloba, ki je v četrtek dejal, da Fides sprejema možnost, da se dvigi plač uveljavijo s 1. januarjem 2025. V sindikatu razumejo željo vlade glede finančne nevtralnosti v letu 2024, a poudarjajo, da se na stavkovnih pogajanjih, kjer premier ni prisoten, o tem še niso pogovarjali. “To vam lahko potrdijo tudi člani vladne pogajalske skupine,” so v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides.

Robert Golob je sinoči v Odmevih in 24UR Zvečer med drugim dejal; “Dobra novica je, da smo v pogovorih s Fidesom, zadnjih, v katerih sem tudi sam trikrat sodeloval, neposredno pa sem baje prvi predsednik vlade, ki se je ukvarjal s stavkami Fidesa, ampak nič zato; dosegli napredek, saj tudi Fides sam sprejema možnost, da se višje plače začnejo izplačevati s 1. januarjem 2025. Zame je to napredek.”

 

Predsednik Fidesa Damjan Polh je sicer v izjavi po torkovih pogajanjih z vlado povedal, da razumejo “finančno nevtralnost za leto 2024”, vendar pa bi morale biti zaveze, ki bi jih določili z dogovorom, izvršljive s 1. januarjem 2025. Ob tem je spomnil, da naj bi vlada na centralnih pogajanjih s sindikati javnega sektorja predlagala večletno obdobje uveljavitve plačne reforme in odpravljanja plačnih nesorazmerij.

V Fidesu so danes pojasnili, da trdno stojijo za stališčem, da je cilj mediacije najti skupni jezik glede razumevanja vsebin podpisanih sporazumov. Te vsebine so po njihovem mnenju tiste, ki bodo determinirale prihodnost slovenskega javnega zdravstvenega sistema. “Ko bomo vsi zasledovali vsebinsko iste in v podpisanih sporazumih dogovorjene vsebine, lahko v kontekstu vseh vsebin sporazuma stečejo tudi pogajanja o dinamiki finančnih posledic,” so poudarili.

Prejudiciranje ene ali druge strani in predpogojevanje niso dobra popotnica za začetek mediacije, so opozorili. “V le to moramo vstopiti z iskrenimi nameni in mislijo na rešitev prihodnosti slovenskega zdravstva in se maksimalno potruditi, da naredimo javno zdravstvo konkurenčno v pogojih in plačilu. Zamaknjene časovnice že kažejo nepopravljive posledice v javnem zdravstvenem sistemu, ki s prehodom na evropski delovni čas kaže izjemno krhkost kadrovsko podhranjenega javnega zdravstva,” so še sporočili iz zdravniškega sindikata Fides.

Predsednik vlade Robert Golob je v četrtek v pogovoru za Odmeve na Televiziji Slovenija in 24ur zvečer na POP TV ponovil, da je reševanje zahtev stavkajočih poklicnih skupin možno le v okviru pogajanj s celotnim javnim sektorjem. Dejal je, da tudi zdravniški sindikat Fides sprejema možnost, da se višje plače uveljavijo s 1. januarjem 2025.

Fides, ki je v ponedeljek vstopil v deveti teden stavke, zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov.

Vlada je v četrtek sprejela izhodišča, ki bodo podlaga za pogajanja z zdravniškim sindikatom Fides za dosego sporazuma o poteku mediacije. Z namenom usklajevanja poteka mediacije se bosta vladna stran in Fides po napovedih sestala v ponedeljek popoldne.

Zdravniki in zdravnice Onkološkega inštituta Ljubljana so na vlado naslovili javno pismo, v katerem opozarjajo na resne posledice neučinkovitega reševanja razmer v zdravstvu. Od vlade zahtevajo takojšnje reševanje razmer v zdravstvu, ne samo zaradi obstoječih bolnikov, ampak tudi zaradi vseh, ki bodo zdravstveno obravnavo potrebovali v prihodnje.

Pod pismo se je podpisalo 117 zdravnikov specialistov, zaposlenih na onkološkem inštitutu, je medijem sporočil onkolog Tomaž Jurca. V ustanovi je sicer zaposlenih 186 zdravnikov specialistov, so za STA sporočili z inštituta. To pomeni, da se je pod pismo podpisalo skoraj dve tretjini tamkajšnjih zdravnikov specialistov. Pismo so med drugim poslali vladi in ministrstvu za zdravje.

Ministrstvo za zdravje naj bi po neuradnih informacijah STA vodstvo onkološkega inštituta v prihodnjem tednu povabilo na sestanek, pričakuje namreč pojasnila glede razmer na inštitutu.

Podpisani zdravniki poleg kratkoročnih ukrepov zahtevajo tudi takojšen sprejem dolgoročnih strateških potez, namenjenih reševanju izzivov, ki so pred zdravstvom že v bližnji prihodnosti.

Zdravniki so v pismu pojasnili, da je v času zdravniške stavke od 15. januarja do 1. marca delo na onkološkem inštitutu potekalo nemoteno, tako je bila tudi oskrba onkoloških bolnikov nemotena. Stavkovne aktivnosti na inštitutu so bile omejene na polurne zbore zdravnikov, ki so potekali dvakrat tedensko, so spomnili.

Večina zdravnikov, tako članov kot nečlanov Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, v sektorjih operativnih strok, internistične onkologije in radioterapije je s 1. marcem umaknila soglasja za prekomerno nadurno delo. Od 1. marca tako zdravniki opravijo 40 ur rednega dela in osem ur nadurnega dela na teden, kar pomeni, da še vedno delajo več kot večina ostalih zaposlenih v javnem sektorju, so opozorili.

“Vendar nas je premalo, da bi z delom po veljavni slovenski zakonodaji, evropski direktivi in ugotovitvi ustavnega sodišča opravili vse potrebno delo. To je skrajni dokaz neurejenosti v slovenskem zdravstvu, ki ga vlada pozna, a ga ne želi priznati,” so poudarili.

Umik soglasij za prekomerno nadurno delo je zahteval pripravo novih urnikov in razporedov dela, kar je imelo takojšnje neposredne posledice. Obseg rutinskega dela se je do danes že opazno zmanjšal. Zaenkrat je zamik v obravnavah onkoloških bolnikov še znotraj strokovno sprejemljivih okvirov. Z nadaljevanjem stavke in obstoječih razmer pa tega ne bo več mogoče zagotavljati, so opozorili.

V mnogo večjem obsegu kot klinično delo je že danes okrnjeno pedagoško in znanstvenoraziskovalno delo, ki so ga kot terciarna ustanova prav tako dolžni opravljati. Dolgoročno opuščanje teh zadolžitev bo brez dvoma privedlo do katastrofalnih posledic za razvoj onkologije v Sloveniji, so navedli. Ker prav v terciarnih ustanovah potekajo najzahtevnejše diagnostične in terapevtske obravnave bolnikov, morajo biti pogoji dela tu dovolj privlačni za najboljše in najbolj zagnane mlade zdravnike, so poudarili.

“V nasprotnem primeru lahko v ključnih nacionalnih zdravstvenih ustanovah že v kratkem pričakujemo dodatno poslabšanje stanja na področju kadrov. Za zagotavljanje primernih pogojev dela pa je odgovorna izključno politika, v prvi vrsti ministrstvo za zdravje in vlada, ki sta po dani obljubi in podpisanem sporazumu od tega enostransko odstopila,” so v pismu še navedli zdravniki z onkološkega inštituta.

Fides, ki je v ponedeljek vstopil v deveti teden stavke, zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov.

Sestanek predsednika vlade Roberta Goloba in ministrice za zdravje Valentino Prevolnik Rupel z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino, na katerem bodo spregovorili tudi o posledicah zdravniške stavke, bomo spremljali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si

COMMENTS

Wordpress (0)