Janez Janša člane sveta za preprečevanje sovražnega govora ozmerjal z “nasledniki in oboževalci šefa Udbe Janeza Zemljariča, ki se dogovarjajo, kako nadaljevati njegovo delo” – TOPNEWS.si

Janez Janša člane sveta za preprečevanje sovražnega govora ozmerjal z “nasledniki in oboževalci šefa Udbe Janeza Zemljariča, ki se dogovarjajo, kako nadaljevati njegovo delo”

Janez Janša člane sveta za preprečevanje sovražnega govora ozmerjal z “nasledniki in oboževalci šefa Udbe Janeza Zemljariča, ki se  dogovarjajo, kako nadaljevati njegovo delo”

“Potem ko so šefa Udbe Zemljariča pokopali z vojaškimi častmi, se danes njegovi nasledniki in oboževalci dogovarjajo, kako nadaljevati njegovo delo. #nika133,” se je na Twitterju na prvo seja strateškega sveta za preprečitev sovražnega govora odzval predsednik SDS-a Janeza Janša

 

Po včerajšnji odločitvi, da sprejme mesto koordinatorice strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora, pa je Nika Kovač na Facebooku  članom napisala pismo v katerem zagotavlja,  “da bodo v Inštitutu še vedno ostali kritični do vlade in da bodo fajtali dalje”.

 

“Po včerajšnji odločitvi, da sprejme mesto koordinatorice strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora, je Nika z našo širšo skupnostjo delila spodnje pismo:
Dober večer vsem, pišem vam, ker sem pred dvema dnevoma dobila povabilo za koordinacijo in članstvo v Strateškem svetu za preprečevanje sovražnega govora.
Vabila nisem pričakovala, saj smo v Inštitutu 8. marec tako kot do vsake oblasti tudi do trenutne vlade kritični. Pa je vseeno prišlo in prišlo je ravno med kampanjo Samo ljubezen.
Kampanje, ki si prizadeva za zmanjšanje sovražnega govora in njegovih negativnih učinkov. Kampanje, ki vzpostavlja prakse kolektivne solidarnosti in ustvarja skupnost povezanih ljudi, ki širijo strpnost in prijaznost. Povabilo sem vzela resno, s članicami in člani programskega odbora Inštituta smo se o njem veliko pogovarjali. Odločitev, ki sem jo sprejela, je bila težka, porajala so se mi številna vprašanja in pomisleki.
S pomisleki nam je pisal tudi marsikdo izmed vas in se spraševal, kaj to pomeni za Inštitut in njegovo neodvisnost. Vrgli smo se v raziskovanje, kaj strateški sveti sploh so. Ugotovili smo, da so neodvisna posvetovalna telesa, ki so sestavljena iz predstavnikov in predstavnic civilne družbe, univerze, institucij in ministrstev. Njihove odločitve so samo priporočila, predsednik vlade ter ministri in ministrice pa so tisti, ki se odločajo, kaj od priporočil bodo upoštevali in česa ne. Ugotovili smo tudi, da predsedovanje takemu svetu ni zaposlitev. Je samo funkcija koordiniranja sestankov in aktivnosti.
Ena izmed prednosti tovrstnih svetov je, da za isto mizo sedejo različni deležniki in deležnice, ki imajo možnost skupaj oblikovati predloge sprememb. Ker v Inštitutu verjamemo, da so za dosego družbenih sprememb nujna vsebinska zavezništva, povezovanja in sodelovanja, ker imamo jasno vizijo, kaj si na področju zmanjševanja sovražnega govora želimo, je ponudbo nemogoče zavrniti.
Ob tem sem se odločila, da za opravljanje te vloge ne bom vzela niti evra. Ne bom prejemala sejnin in potnih stroškov, vse delo bom opravljala brezplačno. Čeprav smo v inštitutu prepričani, da mora biti vsako delo ustrezno plačano, v takih situacijah pretehta naše načelno stališče, da ne sprejemamo ali kandidiramo za nobena vladna denarna sredstva.
Na marsikatero vprašanje, povezano s strateškim svetom, pa trenutno ne znam odgovoriti.
Ne vem, če bom nalogi kos. Ne vem, če bo svet produciral kvalitetne predloge.Ne vem, ali bo vlada predlogom zares prisluhnila. Vem pa, da bom naredila vse v moji moči, da bo svet deloval dobro. Vem, da bomo v Inštitutu še vedno ostali kritični do vlade.Vem, da se bomo še naprej borili za javno zdravstvo, šolstvo, socialno državo, za tisto, kar nam je skupno. In fajtali dalje.Pa lep pozdrav, Nika”

Glede na odzive pri nasprotnikih sveta za preprečevanje sovražnega govora pa so se uresničile zle lutnje članice sveta Barbare Rajgelj, ki je ob prihodu na konstitutivno sejo sveta dejala , da bo zadovoljna z rezultati, če ta strateški svet ne bo povzročil novega sovražnega govora, pri tistih, ki mu oporekajo.

COMMENTS

Wordpress (0)