Bo Janezu Janši in Borutu Pahorju uspelo končati tisto, kar ni uspelo Miloševiću in Tuđmanu v Karađorževu – načrt Milošević-Tudžman o oblikovanju velike Srbije in Hrvaške – TOPNEWS.si

Bo Janezu Janši in Borutu Pahorju uspelo končati tisto, kar ni uspelo Miloševiću in Tuđmanu v Karađorževu – načrt Milošević-Tudžman o oblikovanju velike Srbije in Hrvaške

Bo Janezu Janši in Borutu Pahorju uspelo končati tisto, kar ni uspelo Miloševiću in Tuđmanu v Karađorževu – načrt Milošević-Tudžman o oblikovanju velike Srbije in Hrvaške

Član bosanskega predsedstva Željko Komšić je danes za sarajevsko Oslobođenje potrdil, da je slovenski predsednik Pahor ob zadnjem obisku postavil vprašanje članom predsedstva, ali je v BiH možen miren razpad BIH. Po izjavah Komšića sta s Šefikom Džaferovićem dejala, da mirna ločitev ni mogoča.

Član predsedstva BiH Željko Komšić je namreč potrdil, da je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor med nedavnim obiskom v BiH dejal, da je v Evropi vse več glasov, da je treba dokončati razpad Jugoslavije. Komšić je dejal, da je Pahor po tem vprašal: “Ali se lahko mirno razidete v BiH?”

Po besedah Komšića sta s Šefikom Džaferovićem dejala, da mirna ločitev ni mogoča, predsednik Milorad Dodik pa je izrazil nasprotno stališče, da je to mogoče.

Komšić je v izjavi potrdil, da je to vprašanje postavil predsednik Republike Slovenije.

“Ja, res je! Med drugim smo, a ne samo zaradi tega, poslali tudi non paper,” je dejal Komšić, kot poroča Sarajevsko Oslobođenje.

V  uradu slovenskega predsednika republike so danes ob tem poudarili, da Pahor »redno svari pred idejami o razdružitvi BiH in ponovnem risanju meja na Zahodnem Balkanu« in da je »v tem kontekstu zaradi zaskrbljenosti pred temi idejami o tem vprašal svoje sogovornike, vse tri člane predsedstva BiH, ko je v začetku marca obiskal Sarajevo«.

“Janša vodi države EU, ki si želijo ‘velike Srbije’ in razpada BiH, Črne gore in severne Makedonije,” pa je danes poročal bosanski portal politicki.ba. Slovenski premier naj bi “non-paper” predal predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu, kjer je napovedal, da bo ena izmed prioritet slovenskega predsedovanja EU tudi “konec razpada Jugoslavije”.

Kot piše omenjeni portal, naj bi premier Janša EU poslal non paper, v katerem naj bi kot temo slovenskega predsedovanja Svetu EU navedel »dokončanje razpada Jugoslavije«. Ta neformalni dokument naj bi govoril o spremembi meja na Zahodnem Balkanu, med drugim o odcepitvi Republike srbske od BiH, pa tudi spremembah meja Črne gore, Severne Makedonije in Albanije.

Več medijev v BiH, tudi klix.ba, je nato danes poročalo, da je na poziv člana predsedstva BiH Komšića na predsedstvo BiH danes prišla slovenska veleposlanica Zorica Bukinac, ki naj bi se uradno izjasnila o tem neuradnem dokumentu.

Portal politicki.ba je poročal, da je Janša omenjeni non paper konec februarja ali v začetku marca predal predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu. Več virov v Ljubljani in Bruslju je za politicki.ba potrdilo, da so v uradu Michela Janši odgovorili, da so ga vzeli na znanje.

Janša je danes na Twitterju zanikal obstoj non paperja. Zapisal je, da se je z Michelom nazadnje srečal lani in da bi mu težko februarja ali marca letos karkoli fizično predal, kot piše omenjeni »obskurni splet«.

Izpostavil je, da Slovenija »resno išče rešitve za razvoj regije in EU perspektivo držav Zahodnega Balkana, s takimi zapisi pa se ravno ta cilj skuša onemogočiti«. Odkritja Bosanskih medijev so povzročila pravi vihar na družbenih omrežjih predvsem v Sloveniji.

Velik medijski odziv tako doma kot predvsem na prostoru nekdanje Jugoslavije pa je obudil stare travme in predvsem vrnitev v preteklost, ko sta se Tuđman in Milošević v Karađorđevu dogovarjala o delitvi BIH in s tem povzročila krvavo vojno v Jugoslaviji.

Nekdanji hrvaški predsednik Stjepan Mesić se je konec leta 2017 v medijih odzval na kritike, da je s svojim pričanjem na Haaškem sodišču obremenil hrvaški državni vrh za vpletenost v vojno v BiH.

Mesić je potrdil, da je januarja 1991, po prvem sestanku Tuđman – Milošević, vedel, da se oba dogovarjata o delitvi Bosne in Hercegovine. “To je bil predlog Slobodana Miloševića. Tuđman nam ni povedal, da se s tem strinja, temveč, da je to predlog Slobodana Miloševića, toda bilo je očitno, da je bil nad tem predlogom navdušen. Na drugo srečanje z Miloševićem je Tuđman odšel v lovišče Tikveš, vendar mene ni več povabil na sestanek, na katerem je poročal o tem, tako, da ne vem, kaj se je na koncu dogovoril. V vsakem primeru je bil Tuđman navdušen nad predlogom Slobodana Miloševića s prvega sestanka, kjer je bila beseda o delitvi Bosne in Hercegovine,” je dejal Mesić v pogovoru za Jutarnji list.

COMMENTS

Wordpress (0)