(V ŽIVO) V Ljubljani in Mariboru danes podnebna protesta – “Mladi na SLO 3, stari na SLO 1,”pa odločitev nacionalke komentirajo na družbenih omrežjih – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) V Ljubljani in Mariboru danes podnebna protesta – “Mladi na SLO 3, stari na SLO 1,”pa odločitev nacionalke komentirajo na družbenih omrežjih

(V ŽIVO) V Ljubljani in Mariboru danes podnebna protesta –  “Mladi na SLO 3, stari na SLO 1,”pa odločitev nacionalke komentirajo na družbenih omrežjih

V Ljubljani in Mariboru bosta danes potekala podnebna protesta, v okviru katerih bodo Mladi za podnebno pravičnost predstavnike oblasti znova pozvali k ukrepanju glede okoljske krize in naslavljanja podnebne problematike. “Nova vlada je v kampanji veliko govorila o zelenem prehodu, zdaj od nje zahtevamo dejanja,” so poudarili pred shodi.

Kot so sporočili predstavniki Mladih za podnebno pravičnost, bodo danes protestirali proti “služenju interesom kapitala, ki zapostavlja varstvo okolja in javno dobro”, ter vnovič zahtevali zeleni prehod in podnebno pravičnost.

Slogan podnebnih shodov je “Obljube razne, še vedno prazne”, s čimer želijo vladajoče opozoriti na to, da je čas, da od lepih besed in praznih obljub preidejo k dejanjem. V luči tega so pripravili tudi seznam konkretnih zahtev za pravičen prehod, v okviru katerih naslavljajo področja energetike, prometa, gospodarstva, kmetijstva in prehrane, biotske raznovrstnosti, dela ter sociale.

“Od sedanje vlade prav tako zahtevamo hitro in učinkovito ukrepanje, saj se do zdaj s podnebnimi in okoljskimi tematikami praktično ni ukvarjala,” so ocenili in dodali, da ima podnebna kriza katastrofalne razsežnosti, časa za ukrepanje pa je vedno manj. “Odgovorni, ki bi morali temu problemu nameniti največjo mero resnosti, so podrejeni interesom kapitala. Trajnost je prioriteta le na papirju,” so navedli.

V okviru letošnjih podnebnih protestov poudarek dajejo tudi solidarnosti in povezovanju. Kot so poudarili, njihove aktivnosti podpirajo številne okoljske organizacije, izobraževalne ustanove, sindikati in gibanja.

Mladi za podnebno pravičnost bodo protestni shod pripravili petič od leta 2019. Ta bo potekal na dveh lokacijah, in sicer na Kongresnem trgu v Ljubljani in Trgu svobode v Mariboru. Protest bo, sicer na tretjem programu, prenašala tudi TV Slovenija.

“Prejšnje proteste smo organizirali pet minut do polne ure, ob 11.55, ker smo hoteli povedati, da nam časa zmanjkuje. Tokrat se protest začne pet minut čez polno uro, ob 13.05, ker z zelenim prehodom že zamujamo,” so še izpostavili.

V organizaciji gibanja Mladi za podnebno pravičnost bo ob 13.05 v na Kongresnem trgu v Ljubljani in na Trgu svobode v Mariboru potekal podnebni štrajk, na katerem bodo znova zahtevali zeleni prehod in podnebno pravičnost. Dogajanje na protestu v Ljubljani bomo prenašali v živo na Topnews.si in You Tube kanalu TopTV.si od 12:30 dalje.

COMMENTS

Wordpress (0)