(VIDEO) “Jedrna ministrica” – Tanja Fajon v Sarajevu kritična do Milorada Dodika, ker je odlikoval Vladimirja Putina – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Jedrna ministrica” – Tanja Fajon v Sarajevu kritična do Milorada Dodika, ker je odlikoval Vladimirja Putina

(VIDEO) “Jedrna ministrica” – Tanja Fajon v Sarajevu kritična do Milorada Dodika, ker je odlikoval Vladimirja Putina

“EU je obsodila to potezo. Bila sem presenečena, ker je napačen čas, ker Putin in njegov režim vodita brutalno vojno in agresijo v Ukrajini, ki je spremenila ves svet,” je za Pressing zvečer dejala slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. komentira dejstvo, da je Milorad Dodik odlikoval Vladimirja Putina.

Fajonova je v intervjuju za N1 v Sarajevu  dejala, da EU obsoja potezo podelitve odlikovanja Putinu in da je napačen čas.

»EU je to potezo obsodila. Presenetilo me je, ker je napačen čas, ker Putin in njegov režim vodita brutalno vojno in agresijo v Ukrajini, ki je spremenila ves svet. Slovenija je to vojno in rusko agresijo v Ukrajini obsodila in pomaga, kjer ima sredstva, materialna in humanitarna. Ukrajina je v vojni in ko nekdo v tem času izda ukaz voditelju, ki je na samem začetku in se vojna začenja, se mi zdi to precej težko razumljivo in nesprejemljivo. O morebitnih sankcijah za zdaj še ni pogovorov je dejala Fajonova.

»V tem trenutku ni razprave o uvedbi sankcij, vsekakor pa spremljamo, kar je zaskrbljujoče, vse napetosti, ki bi šle v smeri odcepitve ali konfliktov in napetosti v regiji. Danes imamo na evropski celini vojno, ki si je na začetku nismo niti predstavljali, mislim, da je odgovornost vseh političnih voditeljev, da naredimo vse, da preprečimo nove napetosti in konflikte.«

“Pričakujem, da bodo Dodik in drugi voditelji v Bosni in Hercegovini razumeli, da je zdaj potrebna sprava in ne dodatne napetosti ali konflikti. Seveda se ne bom spuščal v notranja vprašanja, a ko govorimo o procesu širitve EU, se vedno pogovarjamo z eno državo. Mislim, da je to dovolj jasno sporočilo, kaj iščemo.”

“Dodik ni edini voditelj, ki je govoril s Putinom, govorili so tudi nemška kanclerka, madžarski premier itd. … Seveda, vrstni red, to je drugo vprašanje. Povedal sem svoje stališče oziroma stališče EU«. “Jedrna ministrica, ” pa je intervju za N1 Sarajevo komentiral Janez Janša.

COMMENTS

Wordpress (0)