(V ŽIVO) Brdo – Brioni: Na Brdu danes srečanje voditeljev Zahodnega Balkana – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Brdo – Brioni: Na Brdu danes srečanje voditeljev Zahodnega Balkana

(V ŽIVO) Brdo – Brioni: Na Brdu danes srečanje voditeljev Zahodnega Balkana

Na Brdu pri Kranju se je dopoldne začel vrh pobude Brdo Brioni. Na srečanje so prišli voditelji vseh držav, ki sodelujejo v pobudi. Poleg so gostiteljev, predsednikov Slovenije in Hrvaške, Boruta Pahorja in Zorana Milanovića se ga udeležujejo predsedniki Albanije, Črne gore, Kosova, Severne Makedonije ter člani predsedstva BiH.

Tokratno srečanje, kakršna od leta 2013 prirejajo vsako leto, največ pa jih je bilo v Sloveniji, poteka v času, ko na Zahodnem Balkanu naraščata nezaupanje in strah pred destabilizacijo razmer, slabšajo se tudi odnosi med voditelji.

V uradu slovenskega predsednika so zato zadovoljni, da na Brdo prihajajo voditelji vseh držav, ki sodelujejo v pobudi, čeprav se jim verjetno ne bo uspelo dogovoriti o besedilu skupne deklaracije. Sprejeli pa naj bi nekaj sklepov, s katerimi bodo pozvali k pospešitvi pristopnih pogajanj držav v regiji z EU ter dodelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Bosni in Hercegovini.

Srečanja se bodo poleg slovenskega in hrvaškega predsednika udeležili še predsednik Albanije Bajram Begaj, trije člani predsedstva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik in Šefik Džaferović, predsednik Črne gore Milo Đukanović, kosovska predsednica Vjosa Osmani, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Dogajanje bomo prenašali v živo na Topnews.si in Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)