Slomemija za Noč čarovnic ponuja kostum “porinjeni” z kompletom prve pomoči, nalgesinom forte, vabilom na tiskovno konferenco in CD-jem – TOPNEWS.si

Slomemija za Noč čarovnic ponuja kostum “porinjeni” z kompletom prve pomoči, nalgesinom forte, vabilom na tiskovno konferenco in CD-jem

Slomemija za Noč čarovnic ponuja kostum “porinjeni” z kompletom prve pomoči, nalgesinom forte, vabilom na tiskovno konferenco in CD-jem

Zadnji teden oktobra  so domačo politično sceno zaznamovala dva dogodka, ki sta več ali manj zasenčila ostalo dogajanje doma. Na začetku tedna je neznanec odrinil Niko Kovač.  Ljubljanski policisti so že s pomočjo nadzornih kamer izsledili moškega, ki je osumljen fizičnega napada na Niko Kovač, direktorico Inštituta 8. marec. Napad se je zgodil v začetku tega tedna na Bavarskem dvoru v središču Ljubljane.

V petek pa  so  iz SDS sporočili, da je neznanec v bližini državnega zbora napadel njihovega poslanca Branka Grimsa. Poslanec v petkovem “strahopetnem in zahrbtnem napadu” pred državnim zborom, ko ga je neznanec porinil po stopnicah, vidi poskus umora.

Pričakuje, da bo policija temeljito raziskala dogodek, za katerega krivce med drugim vidi tudi v levosredinskem polu in v osrednjih medijih, ki da ne poročajo o napadih na poslance.

Glede na to, da  je nocoj Noč čarovnic (znana tudi po angleškem izrazu Halloween) je praznik, ki ga predvsem v Zahodnem svetu obeležujejo v noči iz 31. oktobra na 1. november. pa  Slomemija  ponuja v skladu z zadnjimi dogodki kostum za tiste , ki se bodo nocoj odpravili na praznovanje. Slomemija za Noč čarovnic ponuja kostum “porinjeni” z kompletom prve pomoči, nalgezinom forte, vabilom na tiskovno konferenco in CD.

https://twitter.com/Bennetova_liza/status/1586433281662324741

Noč čarovnic je v naše kraje najverjetneje prišla iz ameriške kulture, kjer jo ljudje obeležujejo z zabavami in izrezovanjem buč, otroci pa se na pohodu za sladkarijami odpravijo od hiše do hiše. Vendar pa marsikdo ne ve, da ima Halloween za seboj dolgo tradicijo: izvira namreč že iz ritualov Keltov.

To ljudstvo je s praznikom Samhain označilo konec poletnega časa in se pripravilo na zimo, pri čemer so prižigali kresove in se šemili v posebne kostume. Le-te so si nadeli zato, ker so verjeli, da se prav tisto noč duhovi vrnejo na zemljo, in z grozljivimi maskami so jih želeli pregnati. Danes se duhov ne bojimo več, vendar pa marsikatera tradicija za Noč čarovnic ostaja enaka.

 

Noč čarovnic, ki smo jo začeli v Sloveniji po osamosvojitvi prevzemati od zahodnoevropskih držav in ZDA, so Kelti  ga praznovali 1. novembra, ki se začne po nekdanjih predstavah že s predvečerom. Verjeli so, da mrtvi na ta dan poslednjič pridejo v svet živih.

Praznik je pri Angležih kasneje z nastopom krščanstva, ki so ga začeli prevzemati v 4. stoletju, prekril halloween, kar je skrajšana oblika za besedno zvezo all hallows’ eve oz. v slovenskem prevodu predvečer dneva vseh svetnikov. V ZDA so ga prenesli prav angleški izseljenci.

Na družbenih omrežjih že cel oktober mrgoli nasvetov, kaj zastrašujočega ponuditi gostom, kako čim bolj strašno okrasiti stanovanje in kakšno masko izbrati za najbolj čarovniško noč v letu. Kdor ne želi v ta namen porabiti veliko časa, je lahko že na trgovskih policah izbral kaj iz cele linije izdelkov v znamenju noči čarovnic vse od čokolade in krofov do maske in različnih dodatkov.

Ker nam danes zaradi dneva reformacije, ki je dela prost dan, ni treba v službo, bomo imeli morda več energije, da sami pripravimo kakšno čarovniško jed. Pri tem so nam lahko v veliko pomoč otroci s svojo domišljijo. Ti najbolje vedo, kako naj zgleda mali duhec iz jajčnega beljaka ali črna mačka iz temne čokolade.

Različne prireditve nas čakajo tudi zunaj doma. Blejski grad vabi otroke na predstavo, v kateri bosta nastopila čarovnica Zgodbarka in gospod Muzika. Prav tako bodo na gradu prijazne čarovnice Poslikarke, ki bodo otroke s čopičem začarale v različna bitja. Poleg tega je grad na svoji spletni strani pripravil za tiskanje predlogi za maski strašljive čarovnice in grozljivega zmajčka.

Koruzni labirint Krtina pri Ljubljani vabi na 15 zabavno poučnih točk, kjer obiskovalce čakajo denimo tudi čarovnice, okostnjaki, duhovi in umetniško oblikovane buče. Prav tako na čarovniške dogodivščine vabijo v ljubljanskem živalskem vrtu.

V Kinodvoru v Ljubljani se bo medtem s filmom Rez! francoskega režiserja Michela Hazanaviciusa začel tradicionalni maraton grozljivk.

 

COMMENTS

Wordpress (0)