V intervjuju za dokumentarni film ruske državne televizije Sergej Lavrov potegnil vzporednice med ukrajinsko vojno in kubansko raketno krizo – TOPNEWS.si

V intervjuju za dokumentarni film ruske državne televizije Sergej Lavrov potegnil vzporednice med ukrajinsko vojno in kubansko raketno krizo

V intervjuju za dokumentarni film ruske državne televizije Sergej Lavrov potegnil vzporednice med ukrajinsko vojno in kubansko raketno krizo

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pravi, da obstajajo “podobnosti” s kubansko krizo, predvsem zato, ker Rusijo zdaj ogroža zahodno orožje v Ukrajini.

Lavrov pravi, da upa, da ima ameriški predsednik Joe Biden dovolj modrosti, da se spopade z globalnim spopadom, podobnim kubanski raketni krizi leta 1962, glede na vojno Moskve proti Ukrajini.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je izrazil upanje, da ima ameriški predsednik Joe Biden dovolj modrosti, da se spopade z globalnim spopadom, podobnim kubanski raketni krizi leta 1962, pri čemer je omenil vojno proti Ukrajini.

Ruska invazija na Ukrajino je sprožila največje sovražnosti med Moskvo in Zahodom po kubanski krizi, ko sta se Sovjetska zveza in ZDA približali jedrski vojni.

Takrat je ameriški predsednik John F. Kennedy odkril, da je sovjetski voditelj Nikita Hruščov namestil jedrske rakete na Kubo po neuspeli invaziji v Prašičjem zalivu – poskusu državnega udara kubanskih izgnancev, ki so ga podprle ZDA, da bi strmoglavili komunistično vodstvo.

Oktobra 1962 je kapitan sovjetske podmornice želel izstreliti jedrsko orožje, potem ko je ameriška mornarica okoli podmornice odvrgla globinske bombe. Kasneje tistega dne se je Kennedy na skrivaj strinjal, da bo odstranil vse ameriške rakete iz Turčije v zameno za to, da jih bo Hruščov odstranil s Kube.Kriza je bila umirjena, čeprav je postala simbol nevarnosti rivalstva velesil v hladni vojni.

V intervjuju za dokumentarni film ruske državne televizije o raketni krizi je Lavrov dejal, da obstajajo “podobnosti” s kubansko krizo, predvsem zato, ker Rusijo zdaj ogroža zahodno orožje v Ukrajini .

“Upam, da bo imel predsednik Joe Biden v današnji situaciji več priložnosti razumeti, kdo daje ukaze in kako,” je dejal Lavrov.

»Ta situacija je zelo moteča. Razlika je v tem, da sta daljnega leta 1962 Hruščov in Kennedy našla moč, da pokažeta odgovornost in modrost, zdaj pa takšne pripravljenosti s strani Washingtona in njegovih satelitov ne vidimo.”

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše ni želel komentirati izjav Lavrova, vendar je opozoril na pretekle komentarje o ohranjanju odprtih komunikacijskih linij z Moskvo.

Lavrov je dejal, da je rusko vodstvo, vključno s predsednikom Vladimirjem Putinom, še vedno pripravljeno na razprave o Ukrajini.

“Pripravljenost Rusije, vključno z njenim predsednikom, na pogajanja [o Ukrajini] ostaja nespremenjena,” je dejal. “Vedno bomo pripravljeni prisluhniti predlogom naših zahodnih partnerjev za zmanjšanje napetosti.”

Putin kot enega glavnih vzrokov za konflikt navaja, da Zahod zavrača rusko zaskrbljenost glede varnosti postsovjetske Evrope in zlasti širitev vojaškega zavezništva Nata proti vzhodu.

ZDA in njihovi evropski zavezniki pravijo, da so ruske skrbi prenapihnjene in ne morejo opravičiti invazije na nekdanjo sovjetsko sosedo, katere meje je Moskva priznala po razpadu Sovjetske zveze leta 1991.

COMMENTS

Wordpress (0)