Luiz Inácio Lula da Silva je zmagal na predsedniških volitvah v Braziliji – Joe Biden je čestital Luli da Silvi za izvolitev za predsednika – TOPNEWS.si

Luiz Inácio Lula da Silva je zmagal na predsedniških volitvah v Braziliji – Joe Biden je čestital Luli da Silvi za izvolitev za predsednika

Luiz Inácio Lula da Silva je zmagal na predsedniških volitvah v Braziliji – Joe Biden je čestital Luli da Silvi za izvolitev za predsednika

Luiz Inácio Lula da Silva je zmagal na predsedniških volitvah v Braziliji, premagal je sedanjega desničarskega voditelja Jairja Bolsonara in postavil temelje za vrnitev k levičarskemu vladanju v največji državi Latinske Amerike.

 

Ameriški predsednik Joe Biden je čestital Luizu Ináciu Luli da Silvi za izvolitev za predsednika Brazilije, po tem, kar je označil za “svobodne, poštene in verodostojne volitve”.

Čestitam Luizu Ináciu Luli da Silvi za njegovo izvolitev za naslednjega predsednika Brazilije po svobodnih, poštenih in verodostojnih volitvah. Veselim se skupnega dela za nadaljevanje sodelovanja med našima državama v prihodnjih mesecih in letih.

Regionalni voditelji so njegovo zmago opisali kot “čas upanja”. “Vaša zmaga odpira nov čas za zgodovino Latinske Amerike. Čas upanja in prihodnosti, ki se začenja danes. Tukaj imate partnerja, s katerim lahko delate in sanjate o dobrem življenju naših ljudi,” je na Twitterju zapisal predsednik Argentine Alberto Fernández.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je to opisal kot »novo poglavje v zgodovini Brazilije. Skupaj bomo združili moči, da bi se soočili s številnimi skupnimi izzivi in ​​obnovili prijateljske vezi med našima državama.«

Na letošnjih volitvah je imelo volilno pravico več kot 156 milijonov ljudi. Kandidati sami so glasovali v nedeljo zgodaj, Lula pa je glasoval v javni šoli na območju podzemne železnice São Paulo, Bolsonaro pa je svoj glas oddal v Riu de Janeiru v nedeljo zgodaj zjutraj.

Nekdanji levičarski voditelj, splošno znan kot »Lula«, je dobil 50,90 % glasov z več kot 99 % preštetih glasov v ostro spornem drugem krogu volitev v nedeljo . Bolsonaro, ki je zbral 49,10 % glasov, ne bo dobil drugega mandata.

Podporniki Lule da Silve so se v nedeljo zvečer po zaprtju volišč zgrnili na Avenida Paulista v São Paulu. Razpoloženje je bilo slavnostno še pred razglasitvijo rezultatov, ljudje so prižigali bakle, ko ga je državni volilni organ razglasil za zmagovalca.

Mnogi so imeli solze v očeh in upajo za državo, ki se spopada z visoko inflacijo, omejeno rastjo in naraščajočo revščino.

 

COMMENTS

Wordpress (0)