Komu koristi zastrupitev vodje ruske opozicije Alekseja Navalnija? – TOPNEWS.si

Komu koristi zastrupitev vodje ruske opozicije Alekseja Navalnija?

Komu koristi zastrupitev vodje ruske opozicije Alekseja Navalnija?

20. avgusta je svetovne medije pretresla novica o nujni hospitalizaciji ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnija, ki se je zgrudil na letalu zaradi domnevne zastrupitve s čajem. Različice o njegovi zastrupitvi so se pojavile skoraj takoj, kar je administraciji Vladimirja Putina povzročilo številne preglavice. Po nekajdnevnem zatišju je vendarle postalo jasno, da se Moskva zavzema za najbolj pregledno preiskavo incidenta. Kljub omejitvam zaradi pandemije so Navalnija 22. avgusta zjutraj s posebnim letalom prepeljali v Nemčijo. Vendar tudi zdaj, več kot teden dni kasneje, ta zgodba ni pokazala enoznačnih odgovorov.

Aleksej Navalni (rojen 1977) je v Rusiji precej priljubljena osebnost, čeprav v politiki nima nobenega statusa. Po letu 2013 ne sodeluje na volitvah zaradi kazenskih zadev, ki so jih sprožili proti njemu. Kljub temu njegov projekt “Pametne volitve”, katerega namen je podpirati opozicijske kandidate za Kremelj na vseh ravneh, njegove številne protikorupcijske pobude pa uživajo znatno podporo Rusov. Hkrati se ga ne da označiti kot protisruskega ultraliberalca. Krim je prepoznal kot ruski in včasih govori s precej nacionalističnega stališča. Občasno se v njegovih protikorupcijskih preiskavah pojavljajo politiki, ki se kmalu izkažejo kot neprimerni za Kremelj. Večina protestnih akcij, ki jih organizira Navalni, ne uhaja izven nadzora in se ne spremeni v nemire. Hkrati je
trenutno priznan vodja ruske opozicije z viri, prepoznavnostjo in priljubljenostjo.

Že v prvih medijskih poročilih, ki so govorila o morebitni zastrupitvi Navalnija, so razmere primerjali s podobno zastrupitvijo Sergeja Skripala, ruskega obveščevalca, ki je delal za Britance. Toda v obeh primerih se postavlja vprašanje – zakaj zastrupiti nesrečnega prebežnika, ki je kazen odslužil v ruskem zaporu in že bil zaslišan in komu koristi smrt zelo predvidljivega ruskega opozicijskega voditelja? Konec koncev, če bi umrl, bi postal simbol boja proti sedanjemu ruskemu režimu in tako veliko bolj nevaren. In njegova ekipa, ki ima dovolj neodvisnih igralcev, bi varno nadaljevala njegovo delo.

Po analizi poznavalcev, v tej situaciji glavni “profiter” ni ruska vlada, ampak zagovorniki sankcij in nadaljnjega soočenja Moskve z Zahodom. Če bo mogoče predstaviti prepričljivo različico zastrupitve, se bosta ruska elita in gospodarstvo soočila z novimi omejevalnimi ukrepi. Res je, da so nemški zdravniki v nasprotju s primerom Skripal, kjer ruskim zdravnikom in uslužbencem organov pregona seveda niso dovolili sodelovanja, le dan po hospitalizaciji Navalnija, prišli na njegov bolnišnični oddelek v Omsk. Očitno bi bila takšna učinkovitost nemogoča brez neposrednih navodil s samega vrha ruske vlade. Glede na dokaj visoko raven ruske medicine (in ruski zdravniki so na primer pomembno prispevali k boju proti koronavirusu v Italiji) skorajda ni bilo priporočljivo evakuirati opozicijskega politika v Nemčijo. Kljub temu ruski zdravniki niso le pomagali pri transportu Navalnija v tujino, ampak so vse materiale njegovih raziskav izročili nemškim kolegom. Ko so omski zdravniki, poskušali poslati še dodatne vzorce, so bili, po njihovih izjavah, zavrnjeni.

Rusija očitno potrebuje najbolj odprto preiskavo zastrupitve Navalnija. Kot že omenjeno, Kremlju ne prinaša koristi. Lahko pa obstaja hipotetično tveganje, da bi bil v to zadevo vpleten kdo od užaljenih, vpletenih v preiskave opozicije. Res je, da tudi vplivni Jevgenij Prigožin primere z Navalnijem raje rešuje na sodišču. Toda preiskava je že politično motivirana. Preveč ljudi ima koristi tudi od možnosti zastrupitve s strani posebnih služb. Zato so izraz “zastrupitev”, (ki lahko pomeni karkoli, od prevelikega odmerjanja mamil do težav z alkoholom ali vnetnih procesov v telesu) ki so ga slišati iz berlinske klinike Charite mnogi takoj zaznali kot “domnevo krivdo Kremlja”. Res pa je, da iz pičlih sporočil za javnost Charitéja izhaja, da nadaljujejo z zdravljenjem, ki so ga začeli Rusi. In nobenih konkretnih pojasnil o tem, kakšno zastrupitev je imel Navalni, doslej še ni bilo. V zahodnih medijih pa že obstajajo izjave, da je po določenem času strup v telesu zelo težko zaznati, simptome pa je mogoče razlagati na različne načine.

Za razliko od Skripala je primer Navalni veliko bolj javen. Tudi morebitno usoden čaj na letališču je lokalna varnostna služba natančno preverila. Njegovo spremstvo ni navedlo nič sumljivega, sam pa ni zaužil nič drugega kot čaj. Ali bo uganka njegove bolezni objektivno razrešena? Priznati je treba, da je Rusija v tej situaciji dokaj zgodaj zagotovila preglednost preiskave, kot da bi se želela odvezati krivde nekoga drugega.

Nemčija previdno kritizira Rusijo: V primeru Navalnija je treba storiti več, potrebujemo pa tudi dobre odnose z Moskvo

Rusija bi morala narediti več za osvetlitev primera Alekseja Navalnija, ruskega opozicijskega voditelja, ki se zdravi v berlinski bolnišnici po verjetni zastrupitvi, je danes dejal nemški zunanji minister Heiko Maas.

“Na eni strani potrebujemo konstruktivne vezi z Moskvo. Ker brez Rusije ali proti Rusiji Evropa ne postane varnejša. Po drugi strani jasno povemo, da so se nad našimi odnosi obesili oblaki. Sankcije je treba ohraniti, če se na terenu ne bo nič spremenilo,” je dejal Maas v govoru v Parizu pred francoskimi veleposlaniki v Evropi ob prisotnosti francoskega kolega Jean-Yvesa Le Driana.

V četrtek, teden dni po dogodku, je Moskva sporočila, da je začela preliminarno preiskavo primera Navalni, ki je po navedbah nemških zdravnikov žrtev zastrupitve, za kar ruski pravosodni organi trdijo, da nimajo dokazov.

Rusko tožilstvo je sporočilo, da nima dokazov o naklepnih zločinih zoper Navalnija, čeprav že poteka preliminarna preiskava.

Glavni nasprotnik vlade predsednika Vladimirja Putina, avtor publikacij, ki kažejo na korupcijo ruske elite in se širijo po družbenih omrežjih, je bil prepeljan iz bolnišnice v Sibiriji v kliniko Charite v Berlin, kjer se zdravi, njegovo življenje pa ni več ogroženo.

COMMENTS

Wordpress (0)