(VIDEO) “London Paris Skandinavia, Marihuana Tirana Albania, Export import diaspora…” Janez Janša v stilu Magnifica komentiral stališča predsedniških kandidatov na Trgu republike glede legalizacije marihuane – TOPNEWS.si

(VIDEO) “London Paris Skandinavia, Marihuana Tirana Albania, Export import diaspora…” Janez Janša v stilu Magnifica komentiral stališča predsedniških kandidatov na Trgu republike glede legalizacije marihuane

(VIDEO) “London Paris Skandinavia, Marihuana Tirana Albania, Export import diaspora…” Janez Janša v stilu Magnifica komentiral stališča predsedniških kandidatov na Trgu republike glede legalizacije marihuane

Kandidati za predsednika republike Milan Brglez, Vladimir Prebilič, Miha Kordiš in Nataša Pirc Musar, ki so se udeležili nocojšnjega  predvolilnega soočenja v organizaciji civilne iniciative Glas ljudstva, so poudarili pomen pravne države in zelenega prehoda, stavko novinarjev na Radioteleviziji Slovenija pa podpirajo.

Kandidatka Sabina Senčar, ki se današnjega soočenja na Trgu republike v Ljubljani ni mogla udeležiti, se je organizatorjem opravičila za odsotnost. Prišla pa nista niti Anže Logar in Janez Cigler Kralj. Si je pa soočanje očitno ogledal Janez Janša, saj je na Twitterju komentiral  “zeleni loparček”  kandidatov za legalizacijo marihuane.

Janšev tvit je v stilu pesmi Magnifika: …London Paris Skandinavia, Marihuana Tirana Albania, Export import diaspora, Ewerybody now turbomania, Rio, Maracana, Brasilia, Africa, India al Arabia, Here and there and ewerywhere, Oo Magnifico and compania. Hir aj kam hir aj go, Hir aj muv hir aj gruv..”. Na Tyitterju je sicer kar nekaj retvitov povezanih z Anžetom Logarjem, ki ga sicer na  nocojšnje soočanje na Trgu republike ni bilo.

https://twitter.com/ASubalpine/status/1582472411366436864

Vprašanja, ki bi jih lahko uvrstili med provokativna so bila poleg legalizacije marihuane  tudi  zastopanost verskih skupnosti (ki ni katoliška) v programskem svetu RTV, pravice pripadnikov narodov nekdanje Jugoslavije pa tudi odnos do vojne v Ukrajini. Publika je glasno  protestirala, ko je Nataša Pirc Musar vzroke  za vojno izključno pripisala Putinu in Rusiji. Beseda je namreč teka o OZN in mirovnih pobudah, ki so ostale.

Milan Brglez je med vsebinskimi točkami, zaradi katerih se je odločil za kandidaturo, omenil zavzemanje za prihodnost mladih. Pri tem ima v mislih ustvarjanje kakovostnih delovnih mest in boj proti prekarnosti. Nadalje je poudaril pomen socialne in pravne države. Nujno je, da se varujejo človekove pravice, je dejal. Nenazadnje je izpostavil pomen “solidarnosti med generacijami in enakosti med spoloma”.

Prebilič meni, da bi lahko kot predsednik republike prispeval k zelenemu prehodu države. Umazanih industrij po njegovi oceni ne sme biti. Podprl bi tudi uvedbo volilne pravice že pri starosti 16 let. Mladi so po njegovem mnenju zelo opolnomočeni in družbeno aktivni bodo samo, če bodo lahko volili. Kot zelo pomembno področje pa vidi tudi decentralizacijo.

Kordiša so h kandidaturi spodbudila denimo okoljska vprašanja. Zagovarja uporabo železnic in zeleno energijo. Poleg tega se bo v primeru izvolitve postavil v obrambo javnemu zdravstvu in se zavzemal za urejeno skrbstvo starejših. Na mesto v domu starejših čaka več kot 10.000 občanov, oskrba v domačem okolju pa ni urejena, je opazil.

Pomen pravne države je izpostavila tudi Pirc Musarjeva. Tu so po njenih besedah zajete temeljne človekove pravice. Pokojnine bi morale omogočati preživetje, je prepričana. Nadalje se je dotaknila podnebnih sprememb, ki ogrožajo denimo človekovo in prehransko varnost. Med najpomembnejšimi področji pa je omenila tudi zdravstvo, saj je denimo kar 150.000 ljudi brez družinskega zdravnika.

COMMENTS

Wordpress (0)