Od Grimsovega “prebijanja zvočnega zidu” do “kurjenja zavor” – Janševa SDS vlaga predloge za zakonodajne referendume – TOPNEWS.si

Od Grimsovega “prebijanja zvočnega zidu” do “kurjenja zavor” – Janševa SDS vlaga predloge za zakonodajne referendume

Od Grimsovega “prebijanja zvočnega zidu” do “kurjenja zavor” – Janševa SDS vlaga predloge za zakonodajne referendume

Opozicijska SDS bo danes vložila podpise za razpis treh zakonodajnih referendumov.  Podpise so sicer zbrali že prejšnji teden, kar so predstavili na tiskovni konferenci.

Poslanec SDS Branko Grims je na novinarski konferenci minuli četrtek  dejal, da je SDS s številom zbranih podpisov “prebila zvočni zid”.  Ob tem se je zahvalil vsem, ki so si vzeli čas, prepotovali veliko kilometrov in oddali podpis podpore trem referendumskim pobudam. “To je število, ki si zasluži vse spoštovanje. Tega si zaslužijo tudi vsi, ki so oddali svoj podpis. Gre za zgodovinski dosežek, ki je zagotovo prelomen v današnji slovenski politiki,” je še povedal Grims.

V SDS so še  minuli teden govorili  tudi o tem,  da bi morali biti referendumi o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in RTV Slovenija izpeljani hkrati s predsedniškimi ali lokalnimi volitvami.  Podpise volivcev  bi lahko vložili dovolj zgodaj, da bi lahko referendume izpeljali hkrati z drugim krogom predsedniških volitev 13. novembra.  Vendar so se okoliščine očitno  bistveno spremenile.

Podpise za referendume bodo namreč v državni zbor prinesli šele danes, torej na zadnji možni dan,  kar pomeni, da referendumov 13. novembra ni več mogoče izpeljati.

Da bi zakoni, ki jih je v proceduro vložila Golobova koalicija padli, mora namreč proti njim glasovati petina volilnih upravičencev oziroma dobrih 339.000 volivcev, kar je tudi pogoj za doseganje kvoruma na referendumih.  Čeprav bi Janševi SDS v koaliciji s tem avtomatični podarili kvorum  pa bi  na dan drugega kroga predsedniških volitev težko dosegli zmago pri referendumih.

V največji opozicijski stranki želijo, da bi bili referendumi hkrati z lokalnimi volitvami, torej 20. novembra. Na lokalnih volitvah namreč desnosredinske stranke praviloma dosežejo boljše rezultate kot levosredinske, zato bi bilo bolj verjetno, da bi nasprotniki vladnih projektov na ta dan dosegli tako kvorum kot tudi večino glasov proti koalicijskim zakonom.

Kot poroča portal N1 pa bo koalicija za izvedbo referendumov najverjetneje izbrala 27. november. Če bi nekoliko raztegnili čas med sprejemom odlokov o razpisu referendumov – te naj bi državni zbor predvidoma potrdil v torek ali v sredo prihodnji teden – in začetkom rokov za izpeljavo glasovanja, pa bi v poštev prišel tudi 11. december.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)