(VIDEO) “Ne bom šla na Dunaj 1. januarja. Letos bom pa lahko dopoldne v postelji, upam, da bom v postelji” – Urška Klakočar Zupančič o tem, kako bo preživela silvestrovo – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Ne bom šla na Dunaj 1. januarja. Letos bom pa lahko dopoldne v postelji, upam, da bom v postelji” – Urška Klakočar Zupančič o tem, kako bo preživela silvestrovo

(VIDEO) “Ne bom šla na Dunaj 1. januarja. Letos bom pa lahko dopoldne v postelji, upam, da bom v postelji” – Urška Klakočar Zupančič o tem, kako bo preživela silvestrovo

V DZ so v petek pred torkovim dnevom samostojnosti in enotnosti — tega Slovenci praznujemo 26. decembra — tradicionalno pripravili slavnostno sejo.
Zbrane je ob začetku seje nagovorila tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki se je zahvalila vsem, ki so pred 33 leti z izjemno predanostjo ideji o samostojni Sloveniji gradili njeno suvereno pot. Po seji je prišla tudi v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, kjer se je odvila državna proslava ob prihajajočem prazniku. kjer je doživela velik aplavz, tako kot pred tem slavnostni govornik Robert Golob, ki je prišel s svojo partnerico Tino Gaber in za tem še predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je sedela med Golobom in Urško Klakočar Zupančič.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič v svojem slogu vstopila v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma na državno proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Med hojo do svojega sedeža v prvi vrsti je z obema rokama mahala občinstvu v stilu rock zvezdnice, kjer je doživela velik aplavz, tako kot pred tem slavnostni govornik Robert Golob, ki je prišel s svojo partnerico Tino Gaber in za tem še predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je sedela med Golobom in Urško Klakočar Zupančič. Po slavnostni seji je razkrila kako bo preživela  večer in novoletno jutro.

“Ja glejte ostajam doma, jaz sem rada med temi prazniki doma v krogu svoje družine. Ne bom šla na Dunaj 1. januarja. Lani me je, kar sem sem zelo hvaležno sprejela, povabil predsednik avstrijskega parlamenta, letos bom pa lahko dopoldne v postelji, upam , da bom v postelji takrat, po prečuti noči. Tako , da bodo prazniki mirni in spokojni in preživeti z otrokoma in širšo družino”.

Spomnimo, lani na silvestrovo nastala velika afera, ker je Klakočar Zupančičeva na Dunaj letela s falconom na povabilo predsednika avstrijskega parlamenta Wolfganga Sobotke, kjer se udeležila novoletnega koncerta na Dunaju. “Šlo je za državniški obisk, pot je bila opravljena z državnim letalom falcon in vse je v skladu s predpisi,” je na  novinarski konferenci januarja 2023 na očitke v zvezi z obiskom novoletnega koncerta na Dunaju odgovorila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

“Presenečena sem nad absurdnostjo situacije, zaradi katere smo danes tukaj. Kot je bilo napovedano s strani DZ, sem se 1. januarja udeležila bilateralnega obiska v Avstriji. Tako kot je običajno, v Avstriji državnike povabijo tudi na kakšen dogodek, mene je gospod Sobotka povabil na koncert Dunajskih filharmonikov. Po koncertu je sledilo bilateralno srečanje, ki je trajalo štiri ure in kjer sva s predsednikom avstrijskega parlamenta odprla številne teme, med drugim položaj slovenske manjšine v Avstriji,” je povedala Klakočar Zupančičeva. ki je srečanje ocenila kot “izjemno uspešno”.

Na vprašanje, zakaj se na pot ni odpravila z avtomobilom, ki po izračunih na 380 kilometrov dolgi poti med Ljubljano in Dunajem pridela 41 kilogramov ogljikovega oksida, medtem ko je ogljični odtis potovanja z zasebnim letalom mnogo večji in znaša od pet do šest ton, je Klakočar Zupančičeva pojasnila, da bi bila pot z avtomobilom organizacijsko zahtevnejša, saj bi vključevala več spremstva oziroma avtomobilov in večji varnostni zalogaj.

Zmanjšanje ogljičnega odtisa je namreč ena od tem, ki jo kot ključne takrat  izpostavljal tudi predsednik vlade Robert Golob. Klakočar Zupančičeva je dejala, da se vsak izmed nas danes zelo težko izogne ogljičnemu odtisu in dodala, da se zaveda resnosti tega problema, da pa bi minimalni ogljični odtis lahko pustila le če bi se v tujino odpeljala s kočijo.

COMMENTS

Wordpress (0)