Britanska kraljica Elizabeta II. se je danes poslovila po več kot 70 letih vladavine – Sledi tajna operacija “Londonski most” – TOPNEWS.si

Britanska kraljica Elizabeta II. se je danes poslovila po več kot 70 letih vladavine – Sledi tajna operacija “Londonski most”

Britanska kraljica Elizabeta II. se je danes poslovila po več kot 70 letih vladavine  – Sledi tajna operacija “Londonski most”

Britanska kraljica Elizabeta II. se je danes poslovila po več kot 70 letih na prestolu. Potem ko so iz Buckinghamske palače sporočili, da je kraljica zaradi strahu za njeno zdravje pod nadzorom zdravnikov, je pri 96 letih umrla na dvorcu Balmoral na Škotskem, v zadnjih trenutkih pa je bilo ob njej tudi več članov kraljeve družine. Kraljica je prestol zasedla leta 1952. Po njeni smrti bo kraljestvo vodil njen najstarejši sin Charles.

Novico je nekaj pred 19 uro sporočil BBC na Twutterju, vendar so kmalu zatem tvit izbrisali. Približno uro za tem, so novico potrdili v britanski kraljevi družini.

 

https://twitter.com/visegrad24/status/1567936150827929603

V urah napetega čakanja na novice so se pred dvorcem Balmoral in Buckinghamsko palačo v Londonu zbrale množice ljudi, ki so izražali skrbi za kraljičino zdravje in upanje, da bo vendarle preživela, ob vhoda obeh poslopij pa so polagali šopke cvetja. Poklone, skrbi in želje po kraljičinem okrevanju so, na žalost zaman, izrazili tudi številni svetovni voditelji.

Načrt vlade Združenega kraljestva o tem, kaj se bo zgodilo v dneh po smrti kraljice Elizabete II – s kodnim imenom Operacija LONDONSKI MOST je bil  dolgo zavit v skrivnost. Razkril ga je častnik Politico.

V preteklih letih so pricurljali izseki, od namigovanja, da bo premierja opozoril telefonski klic javnega uslužbenca, ki mu bo povedal, da je “Londonski most porušen”, do poročil, da bo smrt objavljena v novicah na Press Association. Zdaj je mogoče prvič razkriti celoten obseg priprav, ki sta jih izvedla kraljeva družina in sekretariat kabineta BRIDGES, potem ko je Politico pridobil vrsto dokumentov, ki podrobno opisujejo, kako se bo Britanija odzvala, ko pride dan.

Kraljica, ki je stara 95 let, je po vseh ocenah dobrega zdravja in nič ne kaže, da bi se ti načrti nemudoma pregledali. Vendar so to najnovejši načrti, ki jih je sestavil urad kabineta za operacijo LONDON BRIDGE in vključujejo razpravo o pandemiji koronavirusa.

Dokumenti kažejo na izjemno raven ukrepanja, ki ga zahtevajo vse veje britanske države, vključno z obsežno varnostno operacijo za obvladovanje gneče brez primere in potovalnega kaosa, ki bi lahko po besedah ​​enega uradnega memoranduma povzročila, da bi London prvič postal “poln”. kdaj.Razkrivajo načrte, da bosta premier in njegov kabinet pričakala kraljičino krsto na postaji St. Pancras in da se bo novi kralj Charles v dneh pred pogrebom odpravil na turnejo po Združenem kraljestvu.

Podrobnosti razporeda za 10 dni med kraljičino smrtjo in njenim pogrebom segajo od banalnih do smešnih. Downing Street v enem dokumentu izraža zaskrbljenost, da bi se soočil z valom javne jeze, če ne bi mogel spustiti svojih zastav na pol droga v 10 minutah po aktivaciji in bi se moral zanašati na zunanjega izvajalca. V drugem je odločeno, da bodo ponovni tviti prepovedani v vseh oddelkih Whitehalla, razen če jih odobri vladni vodja komunikacij. To so vse podrobnosti operacije LONDON BRIDGE in operacije SPRING TIDE — načrta za Charlesov pristop na prestol.

Dan D
V urah po kraljičini smrti bo potekala “kaskada klicev”, ki bo obvestila predsednika vlade, sekretarja kabineta (najvišji državni uradnik v Veliki Britaniji) in številne najvišje ministre in uradnike. Premierja bo obvestil kraljičin zasebni tajnik, ki bo povedal tudi Uradu tajnega sveta, ki usklajuje delo vlade v imenu monarha.

Interno se bo ta dan imenoval “dan D”. Vsak naslednji dan do pogreba se bo imenoval “D+1”, “D+2” in tako naprej. Kraljevo gospodinjstvo bo izdalo “uradno obvestilo”, s katerim bo novico posredovalo javnosti.

Skript za stalne sekretarje oddelkov, ki opisuje, kako sporočiti novico svojim ministrom, ki si ga je ogledal POLITICO, jim naroča, naj rečejo: “Pravkar smo bili obveščeni o smrti njenega veličanstva kraljice.” Ministrom bo povedano, da je “diskretnost potrebna”.

Ministri in visoki javni uslužbenci bodo prejeli tudi e-pošto od sekretarja kabineta, katerega osnutek se glasi: “Dragi kolegi, z žalostjo vam pišem, da vas obvestim o smrti njenega veličanstva kraljice.” Po prejemu tega elektronskega sporočila bodo zastave v Whitehallu spuščene na pol droga. Cilj je, da je to mogoče storiti v 10 minutah.

V vaji, ki je bila izvedena pred nekaj leti, je Downing Street izrazil pomisleke, da bi bilo to nemogoče, saj nima častnika zastave in ni bil prepričan, da bo vedno prisoten nekdo, ki bo lahko spustil zastavo. En uradnik številka 10 je posvaril premierjevo ekipo, da tvega jezo javnosti, če bo treba poklicati zunanjega izvajalca in zastave ne bo mogoče hitro spustiti. Po besedah ​​vladnega uradnika se zdaj domneva, da je vprašanje rešeno.

Parlament Združenega kraljestva in decentralizirana zakonodajna telesa na Škotskem, v Walesu in na Severnem Irskem bodo prekinili zasedanje. Če parlament ne bo zasedal, bo odpoklican.

V znamenju časa je veliko neposrednih načrtov povezanih s socialnimi mediji. Spletno mesto kraljeve družine se bo spremenilo v črno stran s kratko izjavo, ki potrjuje kraljičino smrt. Spletno mesto vlade Združenega kraljestva – GOV.UK – bo na vrhu prikazalo črno pasico. Vse strani vladnih ministrstev v družbenih omrežjih bodo prav tako prikazovale črno pasico in spremenile svoje profilne slike v svoj oddelčni grb. Vsebine, ki niso nujne, se ne smejo objavljati. Ponovni tviti so izrecno prepovedani, razen če jih odobri vodja komunikacij osrednje vlade.

Kraljeva družina bo objavila načrte za kraljičin pogreb, ki naj bi bil 10 dni po njeni smrti. Kot prvi član vlade bo izjavo podal predsednik vlade. Vsem drugim članom vlade bo naročeno, da ne dajejo komentarjev, dokler se ne oglasi premier. Ministrstvo za obrambo bo poskrbelo za salve s strelnim orožjem na vseh paragrafskih postajah. Razglašena bo državna minuta molka. Premier bo nato imel avdienco pri novem kralju, ob 18. uri pa bo kralj Charles poslal oddajo narodu.

Ob istem času bo zadušnica v katedrali svetega Pavla v središču Londona. Udeležili se ga bodo predsednik vlade in manjše število visokih ministrov. Načrtuje se, da bo storitev videti “spontana”, glede na uradne dokumente, ki jih je videl POLITICO.

Dan D+1
Ob 10. uri zjutraj na dan po kraljičini smrti se pristopni svet , ki vključuje visoke vladne osebnosti, sestane v palači St. James, da razglasi kralja Charlesa za novega suverena.

Na stotine tajnih svetovalcev, vključno s premierjem in višjimi ministri, bo pozvanih, da se udeležijo, gospodje pa naj bi nosili jutranje obleke ali salonske obleke s črnimi ali temnimi kravatami. Nositi ni nobenih okraskov.

Razglas bo nato prebran v palači sv. Jakoba in na kraljevi borzi v londonskem Cityju, s čimer bodo Charlesa potrdili za kralja. Parlament se bo sestal, da se dogovori o sožalnem sporočilu. Vse ostalo delo parlamenta bo prekinjeno za 10 dni. Poslanci se bodo poklonili v spodnjem domu parlamenta. Ob 15.30 bosta predsednik vlade in kabinet imela avdienco pri novem kralju. Ministrom bo rečeno, naj ne pripeljejo svojih zakoncev.

Dan D+2
Kraljičina krsta se bo vrnila v Buckinghamsko palačo. Če bo kraljica umrla v Sandringhamu, njeni rezidenci v Norfolku v vzhodni Angliji, bodo njeno truplo prepeljali s kraljevim vlakom na postajo St. Pancras v Londonu, kjer bodo njeno krsto pričakali predsednik vlade in ministri.

Če bo umrla v Balmoralu na Škotskem, bo aktivirana operacija UNICORN, kar pomeni, da bo njeno truplo v London prepeljalo s kraljevim vlakom, če bo to mogoče. V nasprotnem primeru se bo sprožila operacija OVERSTUDY, kar pomeni, da bo krsta premeščena z letalom. Premier in ministri se bodo udeležili sprejema ob krsti. Razglasi bodo prebrani v dekoncentriranih upravah. Poklon se bo verjetno nadaljeval v parlamentu.

Dan D + 3
Zjutraj bo kralj Charles sprejel sožalno izjavo v Westminster Hallu. Popoldne se bo podal na turnejo po Veliki Britaniji, ki jo bo začel z obiskom škotskega parlamenta in bogoslužjem v katedrali St. Giles v Edinburghu.

Dan D + 4
Kralj Charles bo prispel na Severno Irsko, kjer bo prejel še eno sožalje na gradu Hillsborough in se udeležil bogoslužja v katedrali svete Ane v Belfastu.

Potekala bo vaja za operacijo LION, sprevod krste od Buckinghamske palače do Westminsterske palače.

Dan D + 5
Sprevod od Buckinghamske palače do Westminstrske palače bo potekal po slavnostni poti skozi London. Po prihodu krste bo bogoslužje v Westminster Hallu.

D-Day+ 6 do D-Day+ 9 — in skrbi Whitehalla
Kraljica bo tri dni ležala v Westminstrski palači v operaciji s kodnim imenom FEATHER. Njena krsta bo ležala na dvignjeni škatli, imenovani katafalk, sredi Westminstrske dvorane, ki bo odprta za javnost 23 ur na dan. Vstopnice bodo izdane za VIP osebe, da bodo lahko imeli termin.

Na D-Day+6 bo vaja za državni pogrebni sprevod.

Na dan D+7 bo kralj Charles odpotoval v Wales, da bi prejel še eno sožalje v valižanskem parlamentu in se udeležil bogoslužja v katedrali Liandaff v Cardiffu.

V tem obdobju bodo vladni oddelki zatopljeni v neizmerne priprave na pogreb. Dokumenti, s katerimi se je seznanil POLITICO, kažejo, da čeprav vlada na splošno verjame, da ima zmogljivosti za uspešno izvedbo pogreba, bo potrebno delo ogromno, izraženi pa so bili posebni pomisleki glede morebitnih izzivov.

Resorji, ki se soočajo z največjimi težavami, so zunanje ministrstvo, notranje ministrstvo in ministrstvo za promet.

Ministrstvo za zunanje zadeve je zadolženo za organizacijo prihodov voditeljev držav in VIP oseb iz tujine, pri čemer se pojavljajo tudi pomisleki, kako urediti vstop velikega števila turistov v državo, če bi kraljica umrla med pandemijo koronavirusa.

Ministrstvo za notranje zadeve je odgovorno za varnostne dogovore, vladni sekretariat za nacionalno varnost in obveščevalne službe pa bodo v visoki pripravljenosti na vsako povečano teroristično grožnjo.

Ministrstvo za promet je izrazilo zaskrbljenost, da bi lahko število ljudi, ki bi morda želeli potovati v London, povzročilo velike težave prometnemu omrežju in povzročilo prenatrpanost v prestolnici.

V presenetljivi oceni prizorov, ki bi se lahko odvili, en memorandum opozarja na najslabši možni scenarij, v katerem bo London prvič v zgodovini dobesedno »poln«, saj se potencialno več sto tisoč ljudi poskuša tja prebiti – z namestitvijo, ceste, javni prevoz, hrana, policija, zdravstvena oskrba in osnovne storitve so se raztegnile do preloma. Izraženi so bili tudi pomisleki glede pomanjkanja redarjev za nadzorovanje množic.

Premier in kraljica sta se dogovorila, da bo dan državnega pogreba “dan nacionalnega žalovanja”. To je povzročilo tudi težave pri načrtovanju. Dan bo dejansko dela prost dan, čeprav ne bo tako imenovan. Če je pogreb ob koncu tedna ali obstoječem prazniku, dodatni praznik ne bo odobren. Če je pogreb na delovni dan, vlada ne namerava naložiti delodajalcem, naj zaposlenim dajo prost dan – dokumenti pravijo, da je to stvar zaposlenih in njihovega osebja.

Dan D+10
Državni pogreb bo v Westminstrski opatiji. Opoldne bo po vsej državi dvominutni molk. Procesiji bosta potekali v Londonu in Windsorju. Obred bo v kapeli sv. Jurija na gradu Windsor, kraljica pa bo pokopana v grajski spominski kapeli kralja Jurija VI.

COMMENTS

Wordpress (0)