Po sinočnji Tarči o aferi Fotopub, v kateri je nastopil tudi Dušan Smodej, se je na družbenih omrežjih začel lov za mobilnim telefonom pokojnega Romana Uranjeka, ki naj bi ga s Smodejem družile “podobne spolne fantazije” – TOPNEWS.si

Po sinočnji Tarči o aferi Fotopub, v kateri je nastopil tudi Dušan Smodej, se je na družbenih omrežjih začel lov za mobilnim telefonom pokojnega Romana Uranjeka, ki naj bi ga s Smodejem družile “podobne spolne fantazije”

Po sinočnji Tarči o aferi Fotopub, v kateri je nastopil tudi Dušan Smodej, se je na družbenih omrežjih začel lov za mobilnim telefonom pokojnega Romana Uranjeka, ki naj bi ga s Smodejem družile “podobne spolne fantazije”

V oddaji Tarča so, potem ko je javnost izvedela za primer domnevno spornega dogajanja okrog kulturnega društva Fotopub, iskali odgovore na nekatera vprašanja, med drugim, kdaj so podani utemeljeni razlogi za začetek preiskave. Anonimne prijave so po besedah državne tožilke Mirjam Kline lahko problematične, saj gre lahko tudi za zlonamerne prijave.

Če so podani razlogi za sum na neko kaznivo dejanje, mora policija storiti vse, da izsledi storilca, zavaruje dokaze in zbere obvestila, je pojasnila državna tožilka. Dokazni standardi so različni, razlogi za sum pa so, če policija izve, da je določena oseba storila neko kaznivo dejanje, dovolj, da se z njo opravi razgovor in zahteva pridobitev določenih vsebin na komunikacijskih napravah.

Za denimo prisluškovanje morajo biti razlogi za sum utemeljeni. Anonimne prijave in zapisi pa so lahko problematični, ker gre lahko tudi za zlonamerne prijave, je pojasnila Klinetova.

Policija z zastopnikom Fotopuba Dušanom Smodejem ni opravila razgovora ali hišne preiskave, kar je ta v oddaji potrdil, zanikal pa je tudi domnevno sporno obnašanje, o katerem so se razpisali mediji. Je pa potrdil prijateljstvo s pokojnim umetnikom Romanom Uranjekom, s katerim so mu bile skupne “podobne spolne fantazije”, o čemer je javno spregovorila novinarka Maja Megla. Ta je v oddaji obsodila, da se spolne zlorabe izkoriščajo za politično obračunavanje.

Smodej je za Tarčo zanikal, da je kogar koli prisilil v spolni odnos. Prav tako je zanikal, da bi obstajal kakršen koli posnetek, ki bi ga lahko obremenil očitanih dejanj. Smodej ob tem ne zanika deviantnih zapisov, ki jih je pisal dekletom, a pravi, da gre pri tem za seksualno fantazijo. “Vsi imamo fantazije, ki jih realiziramo ali pa ne. Sam tega nisem naredil. Moje spolno življenje je razburljivo in nenavadno. Imel sem veliko različnih spolnih izkušenj.”

Smodej je spregovoril tudi o svojem prijatelju Romanu Uranjeku, članu kolektiva Irwin, ki je umrl 20. avgusta. Z njim naj bi se pogovarjal večer pred smrtjo. Uranjek naj bi takrat Smodeja po njegovih besedah podprl in mu svetoval, naj za nekaj časa zapusti Slovenijo. Na novinarkino vprašanje, zakaj naj bi zapustil Slovenijo, če ni ničesar zagrešil, je Smodej odgovoril: “Proti meni ni ovadbe, ni obtožbe … Ustvarili so jo mediji … Najprej družbeni, potem drugi. Tukaj se je ustvaril prostor, v katerem trenutno ne morem živeti,” je odgovoril Smodej. Tožilstvo in policija sta prejela dve prijavi zoper pokojnega Romana Uranjeka. Kot navajajo v Tarči, policija po smrti Uranjeka ni našla njegovega telefona, prav tako naj bi telefon zamenjal Smodej, povzema Sinočnjo Tarčo MMC.

https://twitter.com/matejpirnat/status/1567947508914987015

Ker je primer Fotopuba, v katerem naj bi se dogajale zabave z drogo in spolnim nasiljem, sprožil tudi vprašanje o razmerah v kulturi in financiranju sodobne umetnosti, so o tem na zahtevo poslanske skupine SDS danes razpravljali tudi na odboru DZ za kulturo. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v oddaji ponovila, da nameravajo pregledati razpise in mehanizme dodeljevanja javnih sredstev, kar bo tudi ena od nalog novoustanovljenega direktorata za razvoj kulturnih politik.

Predsednica nacionalnega sveta za kulturo in direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski pa je na vprašanje, kdaj je sodobna umetnost kakovostna in kdaj razmetavanje javnih sredstev, izpostavila, da je za takšno ocenjevanje, konkretneje performansa kot neke vmesne oblike med vizualno umetnostjo in gledališčem, poklicana stroka, ki mora med drugim poznati kontekst. “Včasih pa mora preteči nekaj časa, da lahko rečemo bobu bob,” je dodala.

 

 

Skupina Irwin in nekdanja direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac obsojata kakršno koli spolno zlorabo in se ograjujeta od spletnih obrekovanj, Badovinac obenem svari pred senzacionalističnim poročanjem o spolnem nasilju na področju kulture.

V današnji izjavi za javnost je skupina Irwin zapisala, da “smo bili v preteklih dveh tednih v rumenih medijih in na družabnih omrežjih priča bliskoviti transformaciji Romana iz cenjene, v širši javnosti prepoznavne osebnosti v spolnega predatorja”. Kot so še zapisali, se po njihovem vedenju “do njegove smrti nad njim ni nihče pritoževal, nihče ga ni za nič obsojal”. Ob tem so zapisali, da so člani Irwina že zelo zgodaj striktno ločevali Irwin od njihovih zasebnih življenj. “Z izjemo zabav, vezanih na Irwin in NSK, smo se zelo redko znašli v isti družbi.”

Tudi v zadnjem obdobju, ko se je Roman družil s Smodejem, ni bilo nič drugače. “Nihče od nas se s Smodejem ni družil, na javnih dogodkih v njegovem razstavnem prostoru smo bili zelo redko prisotni in nikoli nismo prisostvovali na kakršnem koli “partiju”, ki ga je organiziral. Vse, kar o tem vemo, smo izvedeli iz medijev in tudi mi smo si rekli: saj to ne more biti res.”

Kot so zapisali, se strogo distancirajo in obsojajo kakršne koli spolne zlorabe ter se hkrati ograjujejo od spletnih obrekovanj. Izrazili so tudi upanje, da bo odgovornim institucijam uspelo raziskati dogodke, povezane s Fotopubom, in jih pripeljati do sodnega epiloga.

Zdenka Badovinac, dolgoletna direktorica Moderne galerije, je v izjavi za javnost zapisala, da je afera Smodej tako rekoč takoj po smrti Uranjeka prerasla v afero Uranjek. “Ne vem, kaj se je dogajalo v kleti zdaj že demoničnega Fotopuba. Tudi Roman, ki je bil moj prijatelj vrsto let, mi o tem, o čemer zdaj na veliko poročajo mediji, ni nikoli pripovedoval ali mi dal slutiti,” je zapisala in dodala, da je bil od nje Uranjek vedno spoštljiv in tovariški.

“Lahko pa, da do vseh ni bil takšen. Ko gre za nekaj tako resnega, kot je spolno nasilje, je treba obsoditi vsakega med nami, ne glede na to, kakšno razmerje imamo z njim. Če se je na omenjenih zabavah zgodilo kakršno koli spolno nasilje, to globoko obsojam in se zavzemam za ničelno toleranco do takšnih dejanj. Prav tako pa globoko obsojam senzacionalistično in razčlovečujoče medijsko poročanje o spolnem nasilju na področju kulture in sodobne umetnosti ter posploševanje posamičnih primerov in izenačevanje vseh, ki delujemo v polju sodobne umetnosti, z dekadentnimi iztirjenci. Izražam solidarnost in podporo z vsemi žrtvami spolnega nasilja in upam, da bodo zmogle dovolj hrabrosti in svoje primere tudi čim prej prijavile. Tako kot spolno nasilje pa je treba najostreje obsoditi instrumentalizacijo afere “Fotopub” za politična in zasebna obračunavanja.

COMMENTS

Wordpress (0)