Silvio Berlusconi Italiji predlaga, da odstopi od stališča EU glede Ukrajine in se z Rusijo pogaja o ločenem miru – TOPNEWS.si

Silvio Berlusconi Italiji predlaga, da odstopi od stališča EU glede Ukrajine in se z Rusijo pogaja o ločenem miru

Silvio Berlusconi  Italiji predlaga, da odstopi od stališča EU glede Ukrajine in se z Rusijo pogaja o ločenem miru

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je Italiji predlagal, da odstopi od stališča EU glede Ukrajine in se z Rusijo pogaja o ločenem miru.

Italijanske desne stranke se v primeru zmage na prihajajočih parlamentarnih volitvah zavzemajo za spremembo ustave z neposrednimi volitvami predsednika države. To je danes potrdil vodja stranke Naprej Italija, Silvio Berlusconi, ki je prepričan, da bi v tem primeru predsednik Sergio Mattarella moral odstopiti. Na levici so se odzvali z ogorčenjem.

Predsednik Mattarella bo moral odstopiti, če bo po morebitni zmagi desnosredinskega zavezništva na volitvah 25. septembra uresničena ena od predvolilnih obljub o neposrednih volitvah predsednika države ali predsedniškem sistemu, je dejal Berlusconi v pogovoru za Radio Capital.

Trikratni italijanski premier in medijski mogotec, ki bo štiri dni po volitvah dopolnil 86 let, bi bil lahko eden od kandidatov za novega šefa države. Na vprašanje o možni kandidaturi Berlusconi ni dal jasnega odgovora. Dejal je le, da pušča stvari odprte in ostaja pri aktualnih stvareh, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Berlusconi je sicer pred dnevi napovedal, da bo na volitvah kandidiral za senat. Njegova stranka Naprej Italija skupaj s populistično Ligo in postfašistično stranko Bratje Italije tvori desnosredinsko zavezništvo, ki ima dobre možnosti za zmago na volitvah.

Berlusconijeve današnje izjave so v levosredinskem taboru razumeli kot napad na 81-letnega Mattarello in se nanje odzvali z ogorčenjem.

Za Demokratsko stranko (PD) je to dokaz, kako nevarna je desnica za Italijo. “Dejstvo, da desna sredina začenja svojo (volilno) kampanjo z napadom na Mattarello in zahtevo po njegovem odstopu, kaže, da je desnica nevarna za državo,” je dejal vodja PD Enrico Letta, ki je tudi na čelu levosredinskega tabora.

Vodja sredinske stranke Akcija, Carlo Calenda, pa je komentiral, da Berlusconi ni več pri pameti. Kot je zapisal na Twitterju, ni Mattarella tisti, ki bi moral odstopiti, ampak je Berlusconi tisti, ki ne bi smel biti izvoljen. Vodja Gibanja pet zvezd Giuseppe Conte pa je menil, da je desnosredinski blok sedaj odvrgel masko, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Voditeljica stranke Bratje Italije, Giorgia Meloni, ki bi lahko v primeru zmage postala prva ženska premierka v zgodovini Italije, pa je za radio Monte Carlo povedala, da je predsedniški sistem “resna reforma, tudi gospodarska, ki zahvaljujoč stabilnosti daje zaupanje vlagateljem”, poroča Ansa.

Meloni se že leta zavzema za uvedbo predsedniškega sistema, v katerem voditelja države in vlade neposredno voli ljudstvo in ne poslanci, kot je to zdaj primer.

Mattarella v Italiji uživa veliko spoštovanje in Berlusconi, ki je bil zaradi svojih izjav deležen ostrih kritik, je kmalu zatem hitel pojasnjevati, da ni napadel Mattarelle niti ga ni nikdar pozival k odstopu. Kot je zapisal na Facebooku, je zgolj navedel dejstvo, da bi Mattarella, ko bo ustavna reforma glede vloge predsednika enkrat potrjena, pred neposrednimi volitvami novega šefa države kot aktualni predsednik moral odstopiti. Ob tem je še dodal, da bi bil lahko Mattarella ponovno izvoljen na položaj, poroča APA.

COMMENTS

Wordpress (0)