Namestnik kitajskega zunanjega ministra Xie Feng ocenil, da je narava obiska Pelosijeve na Tajvanu “izjemno zlobna in da so posledice zelo resne” in dodal, da “Kitajska ne bo sedela križem rok” – TOPNEWS.si

Namestnik kitajskega zunanjega ministra Xie Feng ocenil, da je narava obiska Pelosijeve na Tajvanu “izjemno zlobna in da so posledice zelo resne” in dodal, da “Kitajska ne bo sedela križem rok”

Namestnik kitajskega zunanjega ministra Xie Feng ocenil, da je narava obiska Pelosijeve na Tajvanu “izjemno zlobna in da so posledice zelo resne” in dodal, da  “Kitajska ne bo sedela križem rok”

Namestnik kitajskega zunanjega ministra Xie Feng je ponoči poklical ameriškega veleposlanika na Kitajskem Nicholasa Burnsa, da bi protestiral proti obisku Pelosijeve na Tajvanu, pri čemer je poudaril, da je narava obiska izjemno zlobna in da so posledice zelo resne. Kitajska ne bo sedela križem rok. Predsednica predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi je kljub kitajskim grožnjam pristala na Tajvanu, s čimer je postala najvišja ameriška političarka, ki je obiskala otok v zadnjih 25 letih.

Predsednica predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi je na Tajvanu, kjer se je danes sestala s tamkajšnjo predsednico Tsai Ing-wen in zagotovila, da bodo ZDA “vedno na strani Tajvana”, kar dokazuje tudi njen obisk. Kitajska medtem v morju blizu Tajvana izvaja vojaške vaje, kar je Taipei označil kot kršitev tajvanskih teritorialnih voda in pravil ZN. A Pelosijeva in Tsaijeva sta bili danes kljub vojaški grožnji Pekinga odločni, poročajo tuje tiskovne agencije.

82-letna demokratka je izpostavila, da bodo ZDA vedno izpolnjevale svoje obveznosti do Tajvana, Tsaijeva pa je zatrdila, da se Tajvan ne bo uklonil ter bo vedno branil demokracijo in krepil svoje samoobrambne sposobnosti. Američanki se je zahvalila za “konkretna dejanja”, s katerimi je dokazala podporo Tajvanu “v tem kritičnem trenutku”.

Kot je v obrambo svoje odločitve za obisk še izpostavila Pelosijeva, je ameriška solidarnost zdaj pomembna bolj kot kadarkoli doslej. “Danes je svet pred izbiro med demokracijo in avtokracijo,” je opozorila in Tajvan označila kot “eno najsvobodnejših družb na svetu”. Ker Kitajska ni izvedla nekaterih skrajnejših ukrepov, ki so jih predlagali nacionalisti, da bi predsednici predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi preprečili obisk Tajvana, so nekateri na celini razočarani, poroča Bloomberg.

Po srečanju s tajvansko predsednico je Pelosijeva danes nagovorila parlament v Taipeiju, na programu pa naj bi imela tudi pogovore s tamkajšnji aktivisti za človekove pravice. Nato bo odpotovala v Južno Korejo, naslednjo postajo na svoji azijsko-pacifiški turneji.

Kitajska, ki Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja, je obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa v Taipeiju v torek obsodila kot “izjemno nevarno delovanje ZDA na Tajvanu” ter kot namerno spodkopavanje načela ene Kitajske in spodbujanje tajvanskih separatističnih teženj.

V odgovor na obisk je sprožila obsežne vojaške vaje na morju okoli Tajvana. Tajvansko obrambno ministrstvo je te danes obsodilo kot jasno kršitev ozemeljskih voda Tajvana in pravil Združenih narodov. Označili so jih še kot neracionalno izzivanje mednarodnega reda in zatrdili, da bo Tajvan branil svojo nacionalno varnost.

Vojaške vaje s streljanjem na šestih območjih v morju nevarno blizu Tajvana – ponekod naj bi se otoku približale na vsega 20 kilometrov – so sicer najobsežnejši vojaški manevri Pekinga po letu 1995. Takrat je Kitajska nad Tajvan izstrelila rakete, ZDA pa so na območje poslale dve letalonosilki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Washingtonu zaradi obiska Pelosijeve pričakujejo tudi dolgoročnejši odziv Pekinga ter poleg vojaških še gospodarske ukrepe. Peking je v torek in danes že prepovedal uvoz nekaterih izdelkov iz Tajvana, kot so citrusi, nekatere vrste rib in piškoti ter pesek. Kitajska je sicer najpomembnejša trgovinska partnerica Tajvana in tja potuje slaba tretjina tajvanskega izvoza.

Kitajsko zunanje ministrstvo je poleg tega na zagovor v torek zvečer poklicalo ameriškega veleposlanika Nicholasa Burnsa in mu sporočilo, da Pelosijeva “namerno izziva in se igra z ognjem” ter s tem tvega “univerzalno obsodbo”. Posvarili so, da bo imela ta poteza resne posledice za politične temelje kitajsko-ameriških odnosov ter na mir in stabilnost v Tajvanski ožini.

 

COMMENTS

Wordpress (0)