Rusija nadaljuje z dobavo zemeljskega plina iz Severnega toka v Evropo – TOPNEWS.si

Rusija nadaljuje z dobavo zemeljskega plina iz Severnega toka v Evropo

Rusija nadaljuje z dobavo zemeljskega plina iz Severnega toka v Evropo

Ruski zemeljski plin je v četrtek znova začel teči po kritičnem plinovodu v Evropo, je sporočil upravljavec plinovoda, s čimer naj bi  pridobil čas vladam, da se ločijo od izvoza Kremlja ob vse bolj nezanesljivi oskrbi z energijo iz Moskve, ki se bliža zimi.

Upravljavec plinovoda Nord Stream AG je povedal, da je plinovod v postopku ponovnega zagona, ki bo trajal nekaj ur. “Plin teče,” je, kot poroča Wall Street Journal, dejal tiskovni predstavnik operaterja.

Dobava plina v Evropo iz Rusije po plinovodu je bila prekinjena zaradi 10 dni načrtovanega vzdrževanja. Pojavili so se pomisleki, ali se bo Moskva odločila ponovno odpreti pipe.

 

Predsednik nemške zvezne agencije za omrežja Klaus Müller je na Twitterju sporočil, da plinovod deluje s približno 30-odstotno zmogljivostjo in da je ta količina zagotovljena za dve uri. Vendar je Müller dejal, da je nenavadno, da se hitrost dostave spremeni v enem dnevu. Evropa čaka na vrnitev oskrbe s plinom iz Rusije zaradi bojazni, da se bo Moskva odločila, da bo pipe skoraj zaprla, kar bi lahko sprožilo energetsko krizo. Nemčija je Kremelj obtožila uporabe energije kot “orožja”.

“Moskva se ne izogiba uporabi dobave žita in energije kot orožja. Moramo biti odločni, da se zaščitimo,” je novinarjem v začetku tega tedna povedal nemški kancler Olaf Scholz.  V sredo so bile nemške zaloge plina po uradnih ocenah približno 65-odstotne.

Putin je za težave z oskrbo okrivil Zahod in sankcije, uvedene proti Rusiji. Vzdrževanje turbin, ki jih je izdelal Siemens, poteka v tovarni v Kanadi, Ottawa pa je zaradi sankcij sprva preprečila vrnitev ene turbine. Nemški uradniki so to razlago zavrnili. Posledično je energetski velikan Gazprom, ki je pod nadzorom Kremlja, konec maja zmanjšal izvoz plina prek Severnega toka na 40 % običajne zmogljivosti, sredi junija pa spet bolj drastično.

Tiskovni predstavnik Nord Stream AG je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal, da je bila zadnja količina dobave plina enaka kot pred obdobjem vzdrževanja, kar ustreza približno 40 % največje zmogljivosti dobave.

Evropska komisija je v sredo pozvala države EU, naj zmanjšajo svoje povpraševanje po zemeljskem plinu za 15 % v prihajajočih zimskih mesecih in ji dajo posebna pooblastila za izsiljevanje potrebnih zmanjšanj povpraševanja, če Rusija prekine plinski rešilni pas.

“Rusija uporablja energijo kot orožje in zato v vsakem primeru, ne glede na to, ali gre za delno večjo ali popolno prekinitev oskrbe z ruskim plinom … Evropa mora biti pripravljena,” je dejala Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije. .

Vendar se je Kanada po pritisku Nemčije strinjala z vrnitvijo turbine . Iz Kanade naj bi odšel v Nemčijo, od koder bi ga poslali naprej v Rusijo – z uporabo vrzeli, saj “na strani EU sankcije ne zadevajo takšnih prevozov”, kot je pojasnil tiskovni predstavnik nemškega ministrstva za gospodarstvo.

Popravljena turbina naj bi bila na poti v Rusijo in naj bi prispela najhitreje v nedeljo. Putin je tudi opozoril, da bi lahko pretok energije od naslednjega tedna padel na 20 % zmogljivosti, ker naj bi bila konec tega meseca poslana na vzdrževanje še ena plinska turbina.

Odkar je Putin 24. februarja začel napad na Ukrajino in se je Zahod odzval s sankcijami proti Moskvi, je Rusija začela zmanjševati dobavo plina državam EU.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer v torek dejal, da bi lahko prišlo do nadaljnjega zmanjšanja dobave plina Evropi, saj je plinovod Severni tok 1, ki predstavlja največjo povezavo za dostavo ruskega plina na celino , bil zaprt zaradi letnega vzdrževanja. Plinovod, ki poteka od Rusije do Nemčije po dnu Baltskega morja, je bil pod intenzivnim nadzorom, odkar je Moskva 24. februarja letos začela svojo invazijo na Ukrajino.

Medtem ko ima Severni tok 1 dnevno zmogljivost približno 167 milijonov kubičnih metrov plina, je ruski državni energetski velikan Gazprom prejšnji mesec zmanjšal to količino na samo 67 milijonov kubičnih metrov na dan.

Poleg tega je bil  plinovod trenutno zaprt zaradi letnega vzdrževanja, ki se končal včeraj. Toda Putin je opozoril, da če plinska turbina, poslana v Kanado na popravilo, ne bo kmalu vrnjena v Rusijo, bi lahko dnevna količina plinovoda do konca tega meseca padla še na 33 milijonov kubičnih metrov.

“Tam sta dva stroja, ki delujeta, črpata 60 milijonov kubičnih metrov na dan. Če enega ne vrnejo, bo eden, to je 30 milijonov kubičnih metrov. Ima Gazprom kaj s tem?” Putin je dejal v pogovoru z novinarji v Teheranu, kjer je bil ruski predsednik na tristranskih pogovorih z voditeljema Irana in Turčije . Dodal je, da naj bi drugo plinsko črpalno turbino poslali na vzdrževanje 26. julija.

Medtem ko je bila turbina sprva ujeta v nevihto zaradi zahodnih sankcij proti Moskvi, se je kanadska vlada strinjala, da bo turbino Siemens Energy predala Nemčiji na zahtevo Berlina . Ruski voditelj je  tudi opozoril, da bo načrt Zahoda za omejitev cen ruske nafte destabiliziral svetovni trg in dvignil cene.

“Slišimo nekaj norih zamisli o omejevanju količin ruske nafte in omejitvi cene ruske nafte,” je dejal Putin. “Rezultat bo enak – rast cen. Cene bodo poletele v nebo.” Po februarskem vdoru Moskve na ukrajinsko ozemlje je Evropska unija odobrila prepovedi ruskega premoga in večine nafte, ki naj bi začela veljati konec tega leta. Omejitve ne vključujejo zemeljskega plina. Je pa Gazprom junija zmanjšal dobavo plina po plinovodu Severni tok 1 za 60 % . Energetska korporacija pod državnim nadzorom je navedla tehnične težave, da bi upravičila padec.

COMMENTS

Wordpress (0)