(V ŽIVO) Iniciativa Glas ljudstva Jaše Jenulla na “obisku” pri ministrici za zdravje dr. Valentini Prevolnik Rupnik z vabilom na javno soočenje s pacientkami in pacienti – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Iniciativa Glas ljudstva Jaše Jenulla na “obisku” pri ministrici za zdravje dr. Valentini Prevolnik Rupnik z vabilom na javno soočenje s pacientkami in pacienti

(V ŽIVO) Iniciativa Glas ljudstva Jaše Jenulla na “obisku” pri ministrici za zdravje dr. Valentini Prevolnik Rupnik z vabilom na javno soočenje s pacientkami in pacienti

 

V iniciativi Glas ljudstva ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel prihodnji petek vabijo na javno soočenje s pacientkami in pacienti. Vabilo so danes predali predstavnikom ministrstva, ob tem pa so sporočili, da bo to izvrstna priložnost, da ministrica in vladna koalicija izkažeta pripravljenost za dialog s civilno družbo.

Kot so zapisali, bo soočenje potekalo pred ministrstvom za zdravje. Soočenje pa vidijo kot priložnost, da ministrica “svoj načrt za izpolnjevanje predvolilnih zavez koalicije ter s tem za urgentno reševanje javnega zdravstvenega sistema predstavi neposredno ljudem”. Hkrati bo to po njihovih navedbah tudi priložnost, da se odzove na njihov predlog interventnega zakona.

Ob tem so spomnili, da že dobro leto s kampanjo Ustavimo rušenje javnega zdravstva opozarjajo na težave v javnem zdravstvu in predlagajo rešitve. Kot poudarjajo, se je sprememb glede na katastrofalno stanje v javnem zdravstvenem sistemu treba lotiti hitro, odločno in predvsem s posluhom za potrebe uporabnic in uporabnikov javnega zdravstva.

Iniciativa Glas ljudstva je za danes sklicalo novinarsko konferenco, na kateri bodo ministrici za zdravje Valentini Prevolnik Rupnik predali vabilo na javno soočenje s pacientkami in pacienti, ki bo 17. novembra, bo danes ob 16. uri pred ministrstvom za zdravje na Štefanovi 5, so sporočili iz omenjene iniciative. Sporočilo objavljamo spodaj v integralu.

Danes, 10. 11. 2023 smo v iniciativi Glas ljudstva ministrici za zdravje dr. Valentini Prevolnik Rupel pred ministrstvom za zdravje predali povabilo na SOOČENJE S PACIENTKAMI IN PACIENTI. Soočenje bo potekalo v petek, 17. 11. 2023, ob 18.00 pred Ministrstvom za zdravje.

 

Nova ministrica je 26.10. 2023 že našla čas za sestanek s predstavniki zdravniških interesnih skupin, organizacij in sindikatov, ki so ji predstavili svoje zahteve in pričakovanja, pacientke in pacienti ter organizacije, ki že dobro leto opozarjamo na katastrofalno situacijo v zdravstvu in stiske več kot 100.000 zavarovank in zavarovancev, pa te priložnosti zaenkrat še nismo dobili.

Glede na katastrofalno stanje v javnem zdravstvenem sistemu se je sprememb treba lotiti hitro, odločno in predvsem s posluhom za potrebe uporabnic in uporabnikov javnega zdravstva. V iniciativi Glas ljudstva že dobro leto s kampanjo “Ustavimo rušenje javnega zdravstva”, aktivno in transparentno opozarjamo na  težave v javnem zdravstvu, predlagamo rešitve in dajemo glas tistim, ki jim je v javni razpravi o zdravstvu namenjeno premalo prostora.

Zato smo ministrico povabili na javno soočenje s pacientkami in paciente. To je izvrstna priložnost, da ministrica in vladna koalicija izkažeta pripravljenost za dialog s civilno družbo in da ministrica svoj načrt za izpolnjevanje predvolilnih zavez koalicije ter s tem za urgentno reševanje javnega zdravstvenega sistema predstavi neposredno ljudem.

Hkrati bo to tudi priložnost, da se Ministrica javno odzove na naš predlog interventnega zakona. Koalicijske poslanske skupine so namreč naš predlog že pozdravile in ugotovile, da se “posveča izzivom, s katerimi je soočeno slovensko zdravstvo in so jih v svoji koalicijski pogodbi prepoznali tudi sami.” Vendar pa je za uresničitve nujnih ukrepov bistvenega pomena stališče in delovanje ministrstva, ki zaenkrat o vseh ključnih ukrepih našega zakona molči in omenja predvsem kozmetične in postranske ukrepe, ki se izogibajo ključnemu vprašanju zasebnih profitnih interesov, ki rušijo javni zdravstveni sistem.

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je januarja letos udeležil “stavke pacientov”, ki smo jo izvedli v Glasu ljudstva, in s tem simbolično izrazil pripravljenost na dialog.

  1. Danes je državna sekretarka ministrstva za zdravje Eva Vodnik ob predaji vabila povedala naslednje:

“Mislim, da se vsi zavzemamo za iste cilje; za povečano dostopnost pacientov do zdravstvenih storitev. Civilna iniciativa je tukaj sigurno pomemben deležnik in se vam zahvaljujem.”

  1. Verjamemo, da je ministrici skrb za ljudi na prvem mestu in da bo prepoznala pomembnost dialoga s civilno družbo ter se tako udeležila soočenja s pacientkami in pacienti.

 

V iniciativi Glas ljudstva se zelo dobro zavedamo naporov, potrebnih za dosego resničnih sprememb v zdravstvu in močnega vpliva interesnih skupin, ki zaenkrat zelo uspešno onemogočajo vsako potezo, ki bi ogrozila privilegije ali dobičke zdravstvenih elit. Zato lahko kakršnekoli opazne izboljšave dosežemo zgolj v sodelovanju med širšo javnostjo, aktivno civilno družbo in z iskreno voljo politike za zaščito javnega zdravstva ter vseh zavarovank in zavarovancev.

Na tem mestu ponovno opozarjamo, da bo po vseh merjenjih javnega mnenja izvedba ali neizvedba obljubljene zdravstvene reforme tisto ključno vprašanje, ki bo bodisi opravičilo zaupanje v zaveze trenutne vlade ali pa dokončno razočaralo volivke in volivce, ki so si obetali drugačno vrsto politike.

V iniciativi Glas ljudstva se zavedamo kompleksnosti in pritiskov interesnih skupin, ki ovirajo resnične spremembe v zdravstvu. Poudarjamo potrebo po sodelovanju širše javnosti, aktivne civilne družbe ter iskreni politični volji za zaščito javnega zdravstva in vseh zavarovank ter zavarovancev. Ponovno opozarjamo, da bo uspeh ali neuspeh obljubljene zdravstvene reforme odločilno vplival na zaupanje vlade in mnenje volivk ter volivcev, ki so si obetali drugačno vrsto politike.

Ministrica za zdravje in vlada Republike Slovenije sta na prelomnici, ki bo odločilno vplivala na prihodnost javnega zdravstva, zato si javnost zasluži vsebinsko in poglobljeno predstavitev ključnih vprašanj, ki bodo sistem oblikovale. Tukaj mediji igrate pomembno vlogo, zato vas lepo vabimo, da medijsko pokrijete javno soočenje pacientk in pacientov z ministrico dr. Valentino Prevolnik Rupnik. Soočenje bo potekalo v petek, 17. 11. 2023, ob 18.00 pred Ministrstvom za zdravje.

Iskreno se vam zahvaljujemo za medijsko pokrivanje naših prizadevanj v sklopu kampanje Ustavimo rušenje javnega zdravstva. Še posebej pa vas prosimo, da pri poročanju – če je to le mogoče – objavite tudi vabilo državljankam in državljanom za vložitev podpisov podpore našemu predlogu interventnega zakona https://resimojavnozdravstvo.si/, ki jih zbiramo do sobote, 8.12. 2023.

Lepo vas pozdravljamo,

Iniciativa Glas ljudstva

Tiskovno konferenco iniciative Glas ljudstva smo prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si ob 16. uri.

COMMENTS

Wordpress (0)