Programski svet RTVS bi na čelu nacionalke rad imel Urbanijo – TOPNEWS.si

Programski svet RTVS bi na čelu nacionalke rad imel Urbanijo

Programski svet RTVS bi na čelu nacionalke rad imel  Urbanijo

Kot smo pravilno napovedali na Topnews.si  je programski svet RTVS dal predhodno soglasje k imenovanju nekdanjega direktorja urada vlade za komuniciranje Uroša Urbanije na mesto direktorja Televizije Slovenija. Zanj je glasovalo 17 članov. Da bi bilo soglasje podano, bi bilo dovolj 15 glasov. Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough se bo po pogovoru z njim odločil, ali ga bo imenoval.

Grah Whatmough se bo z Urbanijo pogovoril prihodnji teden, so napovedali na Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Mandat direktorja televizije traja štiri leta.Za protikandidata Urbanije Patrika Grebla je na današnji izredni seji  glasovalo 13 članov.

Urbanija je v predstavitvi svojega programa dela kot poglavitno nalogo omenil izboljšanje odnosov na nacionalni televiziji. Po njegovih besedah je zelo pomembna organizacija dela. Prepričan je namreč, da nekateri pregorevajo, drugi pa imajo še kar nekaj manevrskega prostora za delo. Nacionalna televizija mora delovati kot celota, je pozval.

V odgovoru programskemu svetniku Ivanu Štuhecu o analizah poročanja TVS, ki jih je opravljal urad vlade za komuniciranje (Ukom) v času njegovega vodenja urada, je izrazil prepričanje, da nikakor ni šlo za žaljenje. Pač pa je šlo za iskanje najboljših rešitev, v čemer vidi pozitivni prispevek. Pričakoval bi, da se več razpravlja o standardih poročanja. Medijske hiše so po njegovih besedah močne toliko, kot je močno zaupanje javnosti v njih. Do analiz, ki so jih videli kot pritisk na novinarsko avtonomijo, so bili sicer kritični tako v vrstah novinarjev RTVS kot v novinarskih organizacijah.

Programski svetnik Sašo Hribar, ki je v svetu predstavnik zaposlenih, pa je spomnil na ukinitev številnih uveljavljenih oddaj v zadnjem času in uvedbo novih. Na vprašanje o tem je Urbanija dejal, da je zagovornik evolucijskih in ne radikalnih sprememb. “Treba se je držati zastavljenih smernic, spreminjati pa tam, kjer bi stvari lahko delovale bolje,” je dejal.

V odgovoru vsem, ki jih je zanimalo njegovo stališče o vladnem predlogu novele zakona o RTVS, s katerim želi aktualna vlada depolitizirati RTVS, pa se je strinjal, da zakon potrebuje spremembe. Vendar pa je po njegovem veliko vprašanje, ali je primerno “tako radikalno in na vrat na nos” posegati v javni zavod. Ustroj RTVS, ki predstavlja vse državljane, bi se moral spreminjati skozi premišljene spremembe, je menil.

Urbanija je bil v preteklosti zaposlen v različnih medijih, tako na MMC RTVS, STA in Planet TV, zadnji dve leti pa je bil kot direktor Ukoma glavni predstavnik za odnose z javnostmi vlade Janeza Janše.

“Izbor Uroša Urbanije za direktorja Televizije Slovenija je pričakovana. Njegova kandidatura se je pričakovala že nekaj časa, tako rekoč od poteka njegovega mandata na Ukomu in s koncem mandata prejšnje vlade. Uroš Urbanija se je na to vlogo pripravljal že nekaj časa. Po našem mnenju je najbolj neprimeren kandidat, ki bi ga lahko radiotelevizija imela na katerem koli mestu, kaj šele na mestu direktorja televizije v tem trenutku. Njegove reference so že precej poznane tudi javnosti. Njegova preteklost v javnih medijih je temačna. Znan je kot rušilec in tisti, ki razkraja javni medij, in ne kot tisti, ki ga poskuša graditi ali delovati v njegovem interesu. To Uroš Urbanija v svoji preteklosti večkrat pokazal. Pred desetimi leti je moral iz te hiše oditi, ker je ravnal neprofesionalno in ker mu je nezaupnico dalo uredništvo MMC-ja, takrat kot odgovornemu uredniku MMC-ja. RTV je moral sramotno zapustiti. Nato je moral zapustiti kot odgovorni urednik tudi Slovensko tiskovno agencijo iz istih razlogov. Izvajal je šikaniranja in pa pritiske na svoje podrejene. Kolege z MMC-ja je kot nekdanji urednik celo kazensko ovadil zaradi klevetanja. Ovadba je bila zavržena. Nato je znana predvsem njegova vloga z zadnjega leta, ko je kar urednikoval kot direktor Ukoma in analiziral poročanje novinarjev v vseh informativnih oddajah Radia in Televizije Slovenija. Obešal se je tudi na tvite in seveda na poročanje določenih novinarjev. Tako da pričakujemo, da se bodo razmere na televiziji zdaj še zaostrile. Glede na preteklost Uroša Urbanije, ki je znan po svojem maščevanju – to je nakazal tudi v svojih tvitih – smo pripravljeni na vse in pričakujemo tudi najslabše,” je soglasje komentirala predsednica koordinacije novinarskih sindikatov javnega zavoda Helena Milinković.

 

COMMENTS

Wordpress (0)