(VIDEO) Kaj so ob državnem prazniku povedali Milan Kučan, Lojze Peterle in Stanislav Zore – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kaj so ob državnem prazniku povedali Milan Kučan, Lojze Peterle in Stanislav Zore

(VIDEO) Kaj so ob državnem prazniku povedali Milan Kučan, Lojze Peterle in Stanislav Zore

Na osrednji državni proslavi pred dnevom državnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani je bil slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor. Že pred tem so slavnostne seje državnega zbora tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik DS-ja Alojz Kovšca, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ministri, nekdanji predsedniki DZ-ja in nekdanji poslanci, zastavonoše in praporščaki, predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij, predstavniki verskih skupnosti ter drugi visoki gostje.

Ob slavnostni seji in osrednji državni proslavi smo se pogovarjali z nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom, nekdanjim predsednikom vlade Lojzetom Peterletom in  ljubljanskim nadškofom metropolitom msgr. Stanislavom Zoretom.

Milan Kučan: “Spomin je zmeraj lep, z leti seveda postaja čedalje lepši, ker vse tiste tesnobe, negotovosti in veselja človek nekako z leti ne samo ponotranji, ampak tudi nekako začenja razumeti, kot, da je to bilo nujno in kot da se je zgodilo samo po sebi. Na vprašanje ali se mu zdi, da našim politiko vašim naslednikom manjka poguma je Kučan dejal: “Ne vsem, nekaterim pač. nekaterim ne zmanjka poguma za neumen stvari za neprave stvari”.

Na vprašanje kaj ob velikih izzivih pred katerimi je Slovenija  sporoča državljanom  je Kučan dejal: “Pravzaprav je sporočilo v referendumski odločitvi in potem v enotnosti, ki jo je takrat si izborila slovenska politika z državljani. Skratka občutek , da smo skupaj in da je odgovornost zato skupna, predvsem pa seveda na politiki. Ker takrat, ko ljudje začutijo, da ni enotnosti s tem, kar mislijo ljudje in s tem, kar počne politika, takrat se veliki projekti niti ne začnejo, kaj šele končajo. Torej jaz seveda ne mislim, da je v današnjem času možno dosegati tako enotnost ampak predvsem sem pa prepričan, da vse tisto, kar na silo deli Slovence in to so ideološke zazrtosti v preteklost, to pa seveda ni dober obet za prihodnost.”

Lojze Peterle: “Jaz kar naprej praznujem, vem zakaj je šlo in meni gre še vedno za iste zadeve. Mislim, da slovenski demokratični tranziciji še marsikaj manjka. želim si, da bi bili sposobni stopiti skupaj v bistvenih zadevah in da ne bi na vsake dve ali štiri leta menjali temeljne stvari. mislim , da je potrebnega več dialoga, da se včasih dogaja preveč negativnih energij, ki ne pomenijo dodane vrednosti in jaz si želim visoke politične kulture, spoštovanje drugega in pripravljenost za sodelovanje in tudi posluh za dobrohotno kritiko . jaz mislim , da je po 31. tih letih pod črto slovenskih prizadevanj veliko uspehov na katere smo lahko ponosni je pa seveda še marsikaj, kar bi bilo treba narediti v dobro vseh in če bo ideja skupnega dobrega prevladovala bo pri nas še lepše kot je.”

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore: “Kadar se odločimo, da nam bo šlo dobro nam gre dobro, kadar pozabimo delat za Slovenijo nam gre manj dobro. Tako glede našega vstopanja v svet, v širše okolje, ki ga zelo potrebujemo, kakor tudi znotraj. Predvsem se mi zdi vedno pomembno, da se zavedamo vsega kar dejansko imamo. Žal je za večino od nas to še tako blizu, da ne znamo prav ovrednotiti veličine teh dogodkov, dejanske zgodovinskosti tega, kar se je dogajalo in kar smo pridobili po odločnosti, delavnosti in tudi s pogumom. In v tem duhu je treba iti kar naprej. Slovenci znamo delati, znamo poiskati priložnosti, znamo to priložnost narediti rodovitno, na politiki pa je, da te ustvarjalnosti ne krati ampak ustvarja pogoje,  da se ta ustvarjalnost razcveta in bo imela Slovenija veliko od tega in tudi politika veliko od tega”.

COMMENTS

Wordpress (0)