Voditelji trojice največjih članic Evropske unije Emmanuel Macron, Olaf Scholz in Mario Draghiso na prvem obisku v Ukrajini – TOPNEWS.si

Voditelji trojice največjih članic Evropske unije Emmanuel Macron, Olaf Scholz in Mario Draghiso na prvem obisku v Ukrajini

Voditelji trojice največjih članic Evropske unije Emmanuel Macron, Olaf Scholz in Mario Draghiso na prvem obisku v Ukrajini

Francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz in italijanski premier Mario Draghi so danes prispeli na obisk v Kijev, kjer želijo predati sporočilo o evropski enotnosti in nadaljnji podpori Ukrajini. Scholz je pri tem obljubil, da bodo pomoč državi nudili, dokler bo to potrebno.

Voditelji trojice največjih članic Evropske unije so na prvem obisku v Ukrajini po začetku ruske agresije 24. februarja. Njihov prvi postanek je bil v kijevskem predmestju Irpin, kjer so po umiku ruskih sil konec marca našli trupla skoraj 300 civilistov.

“Ukrajinci so prav tu uspeli zaustaviti rusko vojsko, ki se je spuščala proti Kijevu,” je dejal Macron in obrambo pred rusko agresijo označil za junaštvo vojske, pa tudi ukrajinskega prebivalstva. Ponovil je, da Francija stoji ob strani Ukrajine in dodal, da se le ta mora upirati ruski agresiji in vojno tudi zmagati.

Italijanski premier je medtem Irpin opisal kot kraj uničenja, a tudi upanja. Verjame, da bo Ukrajina po vojni uspešno obnovila svoje ozemlje in dodaja, da je vojna ljudi združila in zdaj lahko ustvarjajo stvari, ki pred vojno niso bile mogoče.

Tudi Scholz je v kijevskem predmestju obsodil brutalnost ruskih sil in dejal, da so bili prizadeti nedolžni civilisti in uničeno celotno mesto, v katerem ni bilo nobene vojaške infrastrukture.

“To veliko pove o ruski vojski, ki je usmerjena v uničevanje in osvajanje, ne da bi upoštevala človeška življenja,” je dodal. Uničenje v Irpinu pa je označil za “zelo pomemben opomin”, da je nujno treba nekaj storiti.

Voditelji, vključno z romunskim predsednikom Klausom Iohannisom, ki je v Kijev prispel ločeno, naj bi se kasneje s predsednikom Volodimirjem Zelenskim pogovarjali o nadaljnji vojaški in finančni podpori državi ter želji Ukrajine po članstvu v EU.

Predsednik Francije, ki je do 30. junija na čelu Sveta EU, je pojasnil, da so prišli predat “sporočilo evropske enotnosti” in podpore Kijevu “tako v tem trenutku kot v prihodnje”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podobno je nadaljnjo podporo napovedal tudi Scholz. “Želimo izkazati ne le solidarnost, pač pa tudi zagotoviti, da se bo pomoč, ki jo organiziramo – finančna, humanitarna, pa tudi v orožju – nadaljevala,” je za časnik Bild dejal nemški kancler.

“In da se bo nadaljevala, dokler bo to potrebno za boj Ukrajine,” je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Zlasti za Scholza je obisk Kijeva prelomni dogodek, saj v Berlinu več tednov poteka razprava o tem, ali bi moral Ukrajino obiskati že prej. Zelenski pa medtem še naprej vrši pritisk na nemške voditelje, naj storijo več za pomoč v boju proti Rusiji, vključno s pošiljanjem težkega orožja. Tudi ukrajinski veleposlanik v Nemčiji Andrij Melnik je pred obiskom dejal, da Ukrajinci upajo, da kancler ne bo prišel praznih rok.

Nemčija je sicer Ukrajini obljubila vrsto vojaške opreme od samovoznih havbic do raketnih sistemov za večkratno izstrelitev. Toda počasnost pri dejanski dobavi težkega orožja je sprožila vprašanja, ali so bile obljube Scholza iskrene.

Macron, Scholz in Draghi so na obisk v Kijev prispeli z nočnim vlakom z jugovzhoda Poljske. Nemški in italijanski mediji so tudi objavili fotografije trojice na poti v ukrajinsko prestolnico.

Voditelji EU bodo sicer čez en teden razpravljali o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini. Evropska komisija naj bi svoje mnenje o tem podala že v petek.

COMMENTS

Wordpress (0)