“Pravica do protesta je ustavna pravica, gasilska veselica pač ne” – Vroča polemika zaradi umika soglasja MNZ za tožbe za povrnitev stroškov na neprijavljenih shodih – TOPNEWS.si

“Pravica do protesta je ustavna pravica, gasilska veselica pač ne” – Vroča polemika zaradi umika soglasja MNZ za tožbe za povrnitev stroškov na neprijavljenih shodih

“Pravica do protesta je ustavna pravica, gasilska veselica pač ne” – Vroča polemika zaradi umika soglasja MNZ za tožbe za povrnitev stroškov na neprijavljenih shodih

Ministrstvo za notranje zadeve je včeraj umaknilo soglasje za prve tožbe, vložene zoper posameznike, za povrnitev stroškov policije na neprijavljenih shodih v zadnjih dveh letih, so sporočili z ministrstva.

https://twitter.com/mnz_gov_si/status/1532347488698523655

Nova ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je  s tem sledila stališčem državnega odvetništva, pravne službe ministrstva in varuha človekovih pravic.

Notranje ministrstvo se je pod vodstvom nekdanjega ministra Aleša Hojsa namreč odločilo, da od domnevnih organizatorjev protestnih shodov terja povračilo stroškov policijskega varovanja. Državno odvetništvo je pred koncem lanskega leta vložilo prvo takšno tožbo. Ustavno sodišče pa je medtem presodilo, da so bili vladni odloki o omejitvi gibanja in združevanja zaradi preprečevanja širjenja covida-19 v delu, v katerem so prepovedovali shode, neskladni z ustavo.

Protestnik Jaša Jenull je pred dnevi za medije potrdil, da še vedno prejema finančne kazni zaradi domnevne organizacije protestov. Tretji tožbeni zahtevek policije je znašal 34.000 evrov. Obenem je vsak teden prejel še množico glob v višini od 500 do 750 evrov.

Polemika na družbenih omrežjih se je začela že po razpravi  v parlamentu po nastopu Urške Klakočar Zupančič.”Obljubljam, gospod Golob, da se bom prva oglasila, če boste poslali policijo nad protestnike z vodnim topom, solzivcem, s pendreki ali kakorkoli drugače. Pozivam novo ministrico za pravosodje, da takoj sprejme ustrezne ukrepe, da se ustavijo postopki zoper protestnike, vsi, tako prekrškovni, kazenski kot civilni, ker so neustavni,” je v burni razpravi na včerajšnji seji ob rekordno hitrem oblikovanju vlade Roberta Goloba dejala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

https://twitter.com/fitzroy1985/status/1532319765259243521

“Gibanje Svoboda je nastalo zaradi zavržnih, nezakonitih in neustavnih ukrepov odhajajoče vlade. Nastalo pa je tudi zato, ker je imela odhajajoča vlada izrazito sarkastičen in ciničen odnos do ljudi. In veste, kaj? Ljudje so ji dali košarico. Naj se nikoli več v tej državi ne ponovi, da bo oblast dvignila roko nad svoje lastne državljane, in naj se nikoli več ne teptajo pravna država in človekove pravice, ker so naši predniki dali zanje kri,” je izpostavila in dodala:

“Nujna, nujna je hitra sestava vlade. Pa veste, zakaj? Ker je nujno, da čim prej odide obstoječa vlada, ki je namerno, vedoma kršila človekove pravice, kar je povedalo ustavno sodišče v več odločbah, in to zelo jasno. Gospod Mahnič, obsojam vaša izvajanja na zaslišanju gospe Tatjane Bobnar. Ali veste, kaj ste rekli? Razhajkal bom protestnike, ki so kolesarili in protestirali. Pravica do protesta, gospod Mahnič, je ustavna pravica. Nihče, najmanj pa vi, gospod Mahnič, ne bo razganjal protestnikov, ki izvršujejo svojo ustavno pravico.”

https://twitter.com/AnaKlaraT/status/1532476013153771537

https://twitter.com/PetraGreiner/status/1532405323599958016

COMMENTS

Wordpress (0)