So Kushnerju šteti dnevi v Beli hiši? Trumpov zet izgubil dostop do strogo zaupnih informacij! – TOPNEWS.si

So Kushnerju šteti dnevi v Beli hiši? Trumpov zet izgubil dostop do strogo zaupnih informacij!

So Kushnerju šteti dnevi v Beli hiši? Trumpov zet izgubil dostop do strogo zaupnih informacij!

Zet in svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trampa, Jerad Kushner, je izgubil dostop do najbolj zaupnih informacij (top-secret intelligence), so povedali trije neimenovani viri. Kushner je doslej imel dostop do informacij, ki so bile označene kot državna skrivnost, sedaj pa so mu ta dostop ukinili. Zaradi te odločitve so nastale špekulacije med Trumpovimi zavezniki, da so Kushnerju šteti dnevi v Beli hiši. Odločitev, da se Kushnerju ukine dostop do zaupnih informacij, je sprejel šef osebja Bele hiše John Kelly. Trump bi lahko razveljavil Kelkyjevo odločitev, vendar tega ni storil.

Predsednikovemu zetu in svetovalcu Jaredu Kushnerju so znižali stopnjo dostopa do strogo zaupnih informacij. Slednje pomeni, da so mu preprečili vpogled v številne dokumente občutljive narave, do katerih je imel neoviran dostop.

Kušner ni pri tem osamljen. Svetovalci Bele hiše, ki opravljajo svoje delo na najvišji ravni zaupnosti – na ravni Top Secret / SCI – so bili prejšnji petek obveščeni, da se bo njihov dostop znižal s stopnje strogo tajno v tajno, tako pravijo trije uradniki, ki poznajo razmere.

Akronim SCI označuje občutljive informacije, kategorijo informacij, ki prihajajo iz občutljivih virov obveščevalnih virov in jih je treba omejiti.

Omejitev se je zgodila kot posledica škandala, ki je vključeval nekdanjega šefa osebja Bele hiše Roba Porterja, ki je pokazal, da je imelo več deset oseb v Beli hiši dostop do nekaterih najglobljih skrivnosti države, pa takega dostopa za opravljanje svojega dela niso potrebovali.

Predsednik je imel možnost dodeliti Kushnerju stalno dovoljenje, vendar je Trump v petek dejal, da to odločitev prepušča šefu osebja Bele hiše Johnu Kelley-ju. “Generalu Kelly-ju bom prepustil to odločitev,” je dejal Trump novinarjem. “Ne dvomim, da bo sprejel pravo odločitev.”

Bela hiša se ni odzvala na prošnjo novinarjev, da bi zadevo komentirala. Tiskovna sekretarka Bele hiše Sarah Huckabee Sanders ni želela potrditi odločitve glede Kushnerjevega novega statusa.

“Nismo razpravljali o omenjeni indikaciji glede Kushnerja, pač pa smo komentirali njegovo sposobnost za opravljanje svojega dela. Kushner je cenjen član ekipe in bo še naprej opravljal pomembno delo, ki ga počne od začetka dela v administraciji. “

Kushnerjev odvetnik Abbe Lowell je izjavil, da je Kushner “naredil več, kot tisto, kar se je od njega v tem procesu pričakovalo.” Lowell je dodal, da spremembe ne bodo vplivale na sposobnost Kushnerja, da še naprej opravlja zelo pomembno delo, ki mu ga je dodelil predsednik. “

Pravnik Bradley Moss, ki je specializiran za nacionalno varnostno zakonodajo meni, da bo Kushner še kako občutil novo odločitev pri svojem nadaljnjem delu, saj opravlja delo kot višji svetovalec predsednika in je doslej imel dostop do najbolj zaupnih dokumentov, ki jih dnevno vidi predsednik. “Nima več dostopa do vrste obveščevalnih podatkov, ki jih običajno ima nekdo na njegovem položaju in nekdo z njegovimi odgovornostmi za opravljanje svojih nalog.”

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)