(VIDEO) “Na nas je, da se s kolesi končno zapeljemo v novo slovensko pomlad, brez “starih pomladnikov”, ki so postali ledeni ljudje” – Renata Salecl sinoči o tem, kako sodobni avtokrati prihajajo na oblast, kar se je pravkar zgodilo na Madžarskem in v Srbiji – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Na nas je, da se s kolesi končno zapeljemo v novo slovensko pomlad, brez “starih pomladnikov”, ki so postali ledeni ljudje” – Renata Salecl sinoči o tem, kako sodobni avtokrati prihajajo na oblast, kar se je pravkar zgodilo na Madžarskem in v Srbiji

(VIDEO) “Na nas je, da se s kolesi končno zapeljemo v novo slovensko pomlad, brez “starih pomladnikov”, ki so postali ledeni ljudje” – Renata Salecl sinoči o tem, kako sodobni avtokrati prihajajo na oblast, kar se je pravkar zgodilo na Madžarskem in v Srbiji

Na sinočnjem že 103. petkovem kolesarskem protestu je nastopila tudi filozofinja, sociologinja in pravna teoretičarka Renata Salecl, ki je opozorila na škodljivost avtoritarnih potez in pravnih zlorab, ki jih je pripisala trenutni oblasti. Med drugim je izpostavila temelje, po katerih prepoznamo demokratično družbo, kot so svobodno izražanje mnenja, kritični svobodni mediji in pravica do protestiranja.

Dodala je, da v Sloveniji demokracija umira, in s tem vse pozvala k udeležbi na volitvah, na katerih po njenih besedah glasovanje ni le pravica, temveč tudi dolžnost. Opisala je značilnosti avtoritarne oblasti ter poudarila, da je treba državo obraniti pred avtoritarnostjo. Nastop Renate Salecl objavljamo spodaj v  integralu;

Dragi prijatelji, drage prijateljice, dragi vsi, ki vsak petek že dolgi dve leti prihajate na ulice. Drag vsi, ki ste vzdržali dve leti groženj, nelegalnih kazni, trolovskih in drugih napadov. Srčno upam, da bo tem mukam, čez dva tedna konec.

Zakaj smo danes spet tukaj, zato, ker je v Sloveniji demokracija na smrtni postelji. Kaj je demokracija? Demokracija pomeni, da imamo pravico povedati svoje mnenje, demokracija pomeni, da lahko gremo na ulice, demokracija pomeni, da imamo kritične in svobodne medije, demokracija pomeni, da nimamo korupcije. Toda ne pozabimo, demokracija je pravica in odgovornost. Čez dva tedna imamo ne le pravico, ampak tudi odgovornost, da gremo na volitve. In če želimo ohraniti demokracijo, moramo reči ne avtoritarizmu, ki se je zajedel v vse pore naše družbe.
Ne, moramo reči tudi lastni pasivnosti pa pišmeuhovstvu in še posebej prepričanju, da če bomo lepo v miru delali in bili tiho se nam tudi v avtoritarizmu ne bo kaj hudega zgodilo.

Václav Havel je že pred več kot štiridesetimi leti ugotavljal, da se avtoritarizem lahko zruši, če zmaga resnica, če se ljudje nehajo uklanjati oblasti iz strahu, če se ljudje nehajo na zunaj delati, da verjamejo v laži, čeprav zasebno vedo, da niso resnične.

Danes je odnos med resnico in lažjo veliko bolj zapleten kot v času Havlovih bojev. Danes oblast sploh ne zanima več, kaj je resnica. Ne gre le zato, da zmaguje laž. Ampak zato, da oblast z vsemi sredstvi deluje v smeri, da ljudje ničemur več ne verjamejo.
Dragi prijatelji, drage prijateljice, razumeti moramo, da avtoritarci danes zmagujejo s pomočjo spina, s pomočjo zvijačnih mehanizmov propagande, z ustvarjanjem dvoma v resnico in z ustvarjanjem apatije, ko se ljudje zaprejo v svoje mehurčke, se nehajo ukvarjati s svetom okoli sebe, si zaprejo oči in zatisnejo ušesa. Mi, ki smo danes tukaj si ne zatiskamo oči.
Mi vemo, da naša družba pluje v vse bolj avtoritarno smer. Vemo, da moramo zdajšnji avtoritarni oblasti reči; dovolj je bilo korupcije, dovolj je bilo manipulacije, dovolj je bilo razgradnje državnih inštitucij uničevanja medijev, napadov na sodstvo, privatizacije zdravstva in še posebej dovolj je obglavljanja demokracije. Tik pred volitvami pa ne smemo pozabiti nekaj ključnih točk, ki jih je pred par leti zapisal poljski novinar Martin Mycielski, kako sodobni avtokrati prihajajo na oblast. To se je pravkar zgodilo na Madžarskem in v Srbiji. (Po zmagi Donalda Trumpa na volitvah 2016 je poljski novinar Martin Mycielski začel na Twitterju objavljati nasvete, kako preživeti v avtoritarnem režimu, in jih podpisoval: »Z ljubeznijo, vaši vzhodnoevropski prijatelji.«)

Zapomniti si moramo, sodobni avtoritarci pridejo na oblast na demokratičnih volitvah, ker zmagujejo s pomočjo, na strahu temelječe kampanje, ki izkrivlja resnico in ustvarja raznovrstne sovražnike. Na nas je, da ko so volitve podpremo stranke, ki se upirajo avtoritarizmu.
Avtoritarci vladajo s pomočjo strategije deli in vladaj . Njihova moč je v tem, da so združeni, da sledijo eni ideologiji in govorijo v en glas. Zato je še kako nujno, da tudi mi govorimo v en glas in naredimo vse , da se nas ne razdeljuje, ne smemo pozabiti,  da se borimo za skupno dobro .
Avtoritarci si pokorijo javne medije in jih spreminjajo v svoj propagandni stroj, zato je nujno, da se mi borimo za vsak medij, ki pade v nemilost pri oblasti, za vsakega novinarja, ki je označen za izdajalca. Brez medijske svobode ni demokracije. Avtoritarci so mojstri izkrivljanja dejstev in širjenja lažnih novic, zelo uspešni so, ko igrajo na čustva ljudi, ko širijo informacije o domnevnih škandalih vezanih na nasprotnike režima. Mi ne smemo padati na limanice škandaloznih zgodb, ki jih bodo te dni polni oblasti naklonjeni mediji. Vedeti moramo skozi dimne bombice, ki jih z njihovo pomočjo meče oblast. Avtoritarna oblat naredi vse , da prevzame nadzor nad sodišči, še posebej nad ustavnim sodiščem in kot opazujemo že dve leti avtoritarna oblast poskuša vzeti ljudem pravico, da demonstrirajo in to v imenu varnosti. Mi smo tukaj ker prepovedi demonstracij ne bomo dovolili . Avtoritarna oblast se vselej trudi , da na novo piše zgodovino, da spreminja učne načrte, si prisvaja nacionalne simbole ter spreminja besednjak. Na nas je, da se temu upremo Avtoritarna oblast v državne institucije nastavlja svoje podpornike na nas je da se temu upremo. Te dni si avtoritarna oblast poskuša podjarmiti tudi znanost. Tisti , ki delamo v znanstvenih ustanovah smo v sredo temu odločanje in javno rekli ne. ne dovoljujemo , da se uničuje slovensko znanost in da se za javni denar ustanavljajo nekakšni inštituti z vladne podrepnike
Dragi prijatelji drage prijateljice , prihajajo volitve, ki so najpomembnejše v zgodovini naše mlade države. Na nas je da ji omogočimo demokratično prihodnost, na nas je da rečemo ne avtoritarizmu. Na nas je da se s kolesi končno zapeljemo v novo slovensko pomlad, brez starih pomladnikov, ki so postali ledeni ljudje.”

COMMENTS

Wordpress (0)