“Ali želimo uničiti celotno gospodarstvo z odprtimi očmi?” – Martin Brudermüller, izvršni direktor BASF meni, da bi Nemčija doživela najhujšo krizo po koncu druge svetovne vojne, če bi ustavili rusko oskrbo z energijo – TOPNEWS.si

“Ali želimo uničiti celotno gospodarstvo z odprtimi očmi?” – Martin Brudermüller, izvršni direktor BASF meni, da bi Nemčija doživela najhujšo krizo po koncu druge svetovne vojne, če bi ustavili rusko oskrbo z energijo

“Ali želimo uničiti celotno gospodarstvo z odprtimi očmi?” – Martin Brudermüller, izvršni direktor BASF meni, da bi Nemčija doživela najhujšo krizo po koncu druge svetovne vojne, če bi ustavili rusko oskrbo z energijo

Dobave ruskega zemeljskega plina v Evropo so se nadaljevale v petek, dan po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin podpisal odlok o postopku, po katerem kupci iz neprijaznih držav plačujejo zemeljski plin v rubljih. Strah je bilo, da bi takšne države, večinoma članice EU, lahko ostale brez oskrbe, saj nočejo plačevati plina v rubljih namesto v evrih in dolarjih. Zemeljski plin je v Evropo še naprej prihajal prek Ukrajine, je v petek sporočil ruski državni energetski velikan Gazprom, poroča Reuters.

Trg s plinom se doslej na nova pravila ni odzval, kar bi lahko pomenilo, da ni nevarnosti, da bi se oskrba v Evropo ustavila.

Peskov: Rusija ostaja zavezana vsem svojim obveznostim iz obstoječih pogodb

Tiskovni sekretar ruskega predsednika Dmitrij Peskov je včeraj dejal, da za kupce ruskega plina praktično ne bo sprememb. Dodal je, da Rusija ostaja zavezana vsem svojim obveznostim iz obstoječih pogodb in sporazumov.

Peskov je dejal, da dobave ne bodo takoj ustavili, ker plačila za dobave od 1. aprila prihajajo v drugem delu meseca in v maju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj, 31. marca, podpisal odlok, ki je začel veljati danes, 1. aprila.

Po novih pravilih morajo neprijazne države sredstva v tujih valutah nakazati Gazprombank, ki bo kupovala rublje na borzah in jih nakazovala na posebne rubljske račune uvoznikov, poroča ruska državna agencija TASS.

Putin: Nova pravila so odgovor na potezo zahodnih držav, da zamrznejo rusko premoženje

Po Putinovih besedah ​​morajo kupci iz teh držav v ruskih bankah odpreti račun v rubljih, s katerim bodo plačevali plin.

Rusija bo od aprila prenehala dobavljati zemeljski plin neprijaznim državam po obstoječih pogodbah, če ne bo plačan v rubljih, je zatrdil Putin. Prej je dejal, da je ukrep nujen, ker zahodne države zamrzujejo rusko premoženje.

Kot poroča TASS, bo postopek za posebne račune kupcev pri Gazprombank določila Centralna banka Ruske federacije v desetih dneh.

Generalni direktor BASF-a: ali želimo uničiti celotno nemško gospodarstvo?
Po podpisu odloka so uradniki iz držav članic Evropske unije ponovno zavrnili plačilo plina v rubljih. Obenem so nemška podjetja opozorila na resne posledice zaustavitve dobave energije iz Rusije. EU uvozi 40 odstotkov plina iz Rusije, medtem ko je ta delež v Nemčiji 55 odstotkov.

Prehod plačil za ruski plin v rublje ni velikega gospodarskega pomena. Odločitev je namenjena doseganju političnih ciljev, je dejal podpredsednik poljske vlade Jarosław Kaczyński. Ob tem je avstrijski kancler Karl Nehammer poudaril, da njegova država od Gazproma čaka na podrobnosti o zahtevani valuti pri plačilu za dobavo plina, poroča TASS.

Jarosław Kaczyński: Plačilo v rubljih nima velikega gospodarskega pomena

Nemčija je 30. marca pripravila načrt za izredne razmere v primeru, da Rusija prekine oskrbo z energijo. Načrt vključuje tri etape, v prvo pa je država vstopila.

Martin Brudermüller, izvršni direktor BASF, enega največjih kemičnih konglomeratov, je poudaril, da bi Nemčija lahko doživela najhujšo krizo po koncu druge svetovne vojne, če bi ustavili rusko oskrbo z energijo.

“Ali želimo uničiti celotno gospodarstvo z odprtimi očmi?” je vprašal Brudermüller in dodal, da bi bil tak eksperiment neodgovoren.

Brudermüller je ocenil, da bi Nemčija lahko ukinila uvoz ruskega plina v štirih do petih letih.

COMMENTS

Wordpress (0)