EU prepoveduje uvoz ruskega premoga, čeprav bo uvoz iz Južne Amerike, Azije in Avstralije zaradi transportnih stroškov dražji – TOPNEWS.si

EU prepoveduje uvoz ruskega premoga, čeprav bo uvoz iz Južne Amerike, Azije in Avstralije zaradi transportnih stroškov dražji

EU prepoveduje uvoz ruskega premoga, čeprav bo uvoz iz Južne Amerike, Azije in Avstralije zaradi transportnih stroškov dražji

V skladu z novim paketom sankcij proti Rusiji bo Evropska unija od avgusta prepovedala uvoz premoga. Ta poteza bo verjetno povzročila dvig cen premoga, zemeljskega plina in električne energije po vsem svetu ter povečala račune za elektriko in plin za gospodinjstva in podjetja.

Po navedbah Sveta EU peti sveženj sankcij vključuje prepoved nakupa, uvoza ali prenosa premoga in drugih trdnih fosilnih goriv v EU, če izvirajo iz Rusije ali se izvažajo iz Rusije, od avgusta 2022 dalje. Uvoz premoga v EU so trenutno vredni 8 milijard evrov na leto, je dejal svet.

EU uvozi več kot 40 odstotkov premoga, ki ga porabi, polovico pa dobavlja iz Rusije. Po podatkih Rystad Energy sta Nemčija in Nizozemska največji uvoznici premoga v EU.

Rusija pokriva 70 odstotkov EU uvoza termalnega premoga, ki je ključnega pomena za proizvodnjo električne energije

Če pogledamo samo uvoz termalnega premoga v EU, je odvisnost veliko večja, saj Rusija pokriva 70 odstotkov vseh pošiljk iz tujine – običajno gre za visokoenergijski bitumenski premog, ki je ključnega pomena za elektrarne, ki so zasnovane za delovanje na takšno gorivo, je dejal Rystad. .Opozoriti je treba, da je EU leta 2021 proizvedla 14 odstotkov električne energije iz premoga.

Poteza EU prihaja v trenutku, ko cene premoga naraščajo. Cene terminskih pogodb za premog na severozahodu so se povečale s približno 70 USD na tono januarja 2021 na skoraj 450 USD marca 2022, trenutna cena pa je 300 USD.

Vzhodna Evropa, Nemčija bo doživela najtežji udarec

Vzhodna Evropa in Nemčija bosta še posebej močno prizadeti, saj proizvajata pomemben delež svoje električne energije z ruskim termalnim premogom, je dejal Rystad.

Dodalo je, da bodo države EU morale najti alternativne vire oskrbe na “trgu, kjer so se cene v zadnjem letu več kot štirikrat povečale”.

Rystad: Sankcije so dvorezen meč

»Te zadnje sankcije so dvorezen meč. Ruski izvoz premoga je ocenjen na 4 milijarde EUR na leto in ni enostavne enake zamenjave za ruski premog v mešanici električne energije v Evropi. Evropski potrošniki – od velikih podjetij do gospodinjstev – bi morali pričakovati visoke cene do konca leta 2022, saj sta premog in plin bistvena za zadovoljitev povpraševanja po energiji na celini,« je povedal Carlos Torres Diaz, vodja skupine za raziskave trga električne energije pri Rystad Energy.

Po poročanju Reutersa bi se lahko EU za dobavo obrnila na Kolumbijo, Južno Afriko, Indonezijo in Avstralijo, kar bi lahko spodbudilo uvoznike premoga, kot so Kitajska, Japonska, Indija in Južna Koreja, da preidejo na rusko dobavo.

Vendar pa je uvoz iz Južne Amerike, Azije in Avstralije zaradi dragega prevoza drag ugotavljajo pri Balkan Green Energy News.

COMMENTS

Wordpress (0)