Vojna v Ukrajini razlog za hud spopad v slovenski politiki pred volitvami – “Rusko invazijo najostreje obsojamo” Luka Mesec odgovarja Janezu Janši, ki Levici očita, da se postavlja na stran agresorja – TOPNEWS.si

Vojna v Ukrajini razlog za hud spopad v slovenski politiki pred volitvami – “Rusko invazijo najostreje obsojamo” Luka Mesec odgovarja Janezu Janši, ki Levici očita, da se postavlja na stran agresorja

Vojna v Ukrajini razlog za hud spopad v slovenski politiki pred volitvami – “Rusko invazijo najostreje obsojamo” Luka Mesec odgovarja Janezu Janši, ki Levici očita, da se postavlja na stran agresorja

“V javnosti se pojavlja veliko (zmotnih) interpretacij o poziciji Levice do Ukrajinske krize, zato bom poskusil biti čim bolj jasen. Najprej, rusko invazijo najostreje obsojamo, ” je v odzivu na kritike Janeza Janše, “da se Levica  s postavljanjem na stran agresorja Sloveniji dela veliko mednarodno sramoto”.

 

“Letalska vojna” nad Ukrajin je že nekaj dni v polnem teku. Zaradi ruske premoči v zraku umira na stotine ljudi.  Zapora zračnega prostora pomeni MANJ in ne več žrtev med civilisti. S postavljanjem na stran agresorja delate Sloveniji veliko mednarodno sramoto je v odgovoru na Twitt Levice, da “Janez Janša nadaljuje s pozivi k letalski vojni nad Ukrajino. Ponavljamo, takšne izjave so neodgovorne in prej kot v zaustavitev ruske agresije vodijo v eskalacijo vojne.

 

Gre za odgovor na kritiko Levice, da “Janez Janša nadaljuje s pozivi k letalski vojni nad Ukrajino”, po njihovem so takšne izjave “neodgovorne in prej kot v zaustavitev ruske agresije vodijo v eskalacijo vojne”.  Slovenske politične stranke so ruski napad na Ukrajino  obsodile. tako koalicijske kot opozicijske brez izjeme. Levica je pozvala k zaustavitvi ruskih vojaških operacij, katerih neposredno ni obsodila.  V opoziciji pa so Levici očitali, da je namesto Putina  Levica izrecno obsodila »vojne retorike in nepremišljene izjave, ki sta si jih privoščila Matej Tonin in Janez Janša«, dejali pa so še, da spopadi v Ukrajini ne smejo biti izgovor za »militarizacijo Slovenije«.

Luka Mesec je zato pozno sinoči v  11 Twittih, ki jih objavljamo spodaj v integralu,  pojasnil stališča Levice;

“Putin je z napadom na sosednjo državo pohodil vsa pravila mednarodnega prava, za to ni nobenega opravičila, nobeno pojasnilo mu ne more sprati krvi z rok. Dalje, Levica se zavzema za pacifistično politiko, politiko miru. To v danem trenutku pomeni dvoje. Prvič, treba je narediti vse, da vojna ne preide Ukrajinskih meja, torej da ne postane evropska ali – bognedaj – svetovna. In drugič, napadenim Ukrajincem je treba pomagati, Putina pa prisiliti da se čim prej usede za pogajalsko mizo.
Kako do tja?
1. Glede na to, da je Rusija agresor, je treba nanjo vršiti močan pritisk, da se umakne. Sankcije podpiramo, najbolj pa je treba udariti po oligarhih – zapleniti jahte, stanovanja, nogometne klube, bančne račune.
2. Treba je maksimalno paziti, da konflikt ne eskalira, da ne preide ukrajinskih meja, da ne zanetimo tretje svetovne vojne. S tem ognjem se igra Janša, ko zahteva t.i. “no-fly zone” nad Ukrajino – ali pa ko Rusiji žuga, da ona nima edina jedrskega orožja.
3. Ukrajini je v obrambi pred agresijo treba ponuditi maksimalno pomoč. Orožje že prihaja iz Nemčije in ZDA, Slovenija tu nima veliko ponuditi, lahko pa veliko prispevamo v humanitarnem smislu: od pošiljanja pomoči do sprejemanja beguncev.
4. Treba je opustiti vse iluzije o Putinovem režimu. Ta ne bi mogel biti dlje od vrednot demokratičnega socializma – Rusija pod Putinom je avtoritarna in nesvobodna država, režim ji vlada s trdo roko, propagando, nacionalizmom, kontrolo medijev ter zatiranjem opozicije.
5. Nasprotujemo povečevanju vojaških izdatkov. Kar potrebujemo je globalni dogovor o demilitarizaciji, ne pa nadaljevanje oboroževalne tekme.
In dodatni dve točki:
1. V Evropi je treba podeseteriti napore za razogljičenje, zdaj se je dokončno pokazalo, da fosilna goriva niso le podnebno, pač pa tudi varnostno tveganje. (10
2. Ruski oligarhi so svetovni prvak v premoženju v davčnih oazah: ko se proti njim sprejema sankcije, je treba storiti vse, da se davčnim oazam nasploh stopi na prste. Kdo ve, kaj vse se še tam skriva.
Oh, in zadnjič, se opravičujem za slovnične napake v tekstu (pozno je)”.

https://twitter.com/BandelliMarko/status/1498016605493682186

COMMENTS

Wordpress (0)