Ursula von der Leyen:”Prepovedali bomo kremeljski medijski stroj v EU” – “To je cenzura, dovoljene so zgolj še informacije ene, »naše« strani.” odgovarjajo kritiki, ki potezo primerjajo z nacistična Nemčijo, ki je v času II. svetovne vojne prepovedala britanski BBC – TOPNEWS.si

Ursula von der Leyen:”Prepovedali bomo kremeljski medijski stroj v EU” – “To je cenzura, dovoljene so zgolj še informacije ene, »naše« strani.” odgovarjajo kritiki, ki potezo primerjajo z nacistična Nemčijo, ki je v času II. svetovne vojne prepovedala britanski BBC

Ursula von der Leyen:”Prepovedali bomo kremeljski medijski stroj v EU” – “To je cenzura, dovoljene so zgolj še informacije ene, »naše« strani.” odgovarjajo kritiki, ki potezo primerjajo z nacistična Nemčijo, ki je v času II. svetovne vojne prepovedala britanski BBC

Včeraj so mnogi uporabniki v programskih shemah različnih uporabnikov ugotovili, da ne morejo več spremljati televizijskega programa Russia Tuday. Kabeslki operaterji so pojasnjevali, “da gre za okvaro satelita”.

Vendar je po sinočnji izjava za javnost von der Leyenove in Borrella o nadaljnjih ukrepih za rusko invazijo na Ukrajino jasno, da sta ruska programa Russia Today in Sputnik prepovedana v EU. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je namreč v nedeljo sporočila, da bosta RT, ki ga podpira Kremelj, prej znan kot Russia Today, in Sputnik v EU prepovedana.

“Prepovedali bomo kremeljski medijski stroj v EU. Državni družbi Russia Today in Sputnik ter njuni hčerinski družbi ne bosta več mogla širiti svojih laži za opravičevanje Putinove vojne. Razvijamo orodja za prepoved njihove strupene in škodljive dezinformacije v Evropi,” je sinoči dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. “Znamo opravljati svoje delo tudi v pogojih prepovedi. Ti svobodoljubni ljudje nas na to pripravljajo že osem let,” pa dogovarjajo pri Russia Tuday.

Portal Politiko  poroča, da so mediji, ki jih podpirajo Kremelj,  v Evropi pod povečanim pritiskom, odkar je Rusija začela svojo invazijo na Ukrajino. Poljski in estonski regulatorji so v zadnjih dneh prepovedali ruske televizijske postaje, medtem ko so zahodne države, vključno z Združenim kraljestvom in Francijo, obnovile nadzor nad RT. Pooblastilo za zapiranje izdajateljev televizijskega programa je v rokah nacionalnih regulatorjev.

V zadnjih tednih se je ogromna informacijska vojna razvila tako na spletu kot brez povezave med novicami, ki jih podpira Kremelj, ter spletnimi troli ter mediji in akterji tako v Ukrajini kot na Zahodu. Po poročanju francoskega javnega radia France Inter je bilo poročanje RT France o Ukrajini očitno enostransko in pristransko do ruske vlade.

Rusija bi se lahko odločila za maščevanje po izjavi predsednika Komisije: Ko je Nemčija v začetku februarja prepovedala RT Deutsch, je Moskva prisilila nemški medij Deutsche Welle, da je zaprla svoje rusko poslovanje.

Komentarji Von der Leyen prihajajo nekaj ur po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin ukazal svojim jedrskim silam visoko pripravljenost, potem ko se je pritoževal nad odzivom Zahoda na invazijo na Ukrajino.

Francoski minister za digitalne zadeve Cédric O je pozdravil von der Leyenovo izjavo. Francija trenutno predseduje Svetu EU po sistemu rotacije.

RT se je že prej soočal s cenzuro v Evropi, nemški regulatorji pa so v začetku tega meseca prepovedali njen kanal v nemškem jeziku. Pred kratkim sta Googlova hčerinska družba YouTube in Facebookova matična družba Meta v soboto demonetizirala račune RT, medtem ko je Google blokiral prenose aplikacije RT na ukrajinskem ozemlju prej v nedeljo.

Oster odziv smo danes lahko prebrali na spletnem portalu krticno.si, ki je danes v članku avtorja  Bartola Lampreta zapisal:  “Cenzura je tu” . Razmišljanje ob prepovedi RT in Sputnika objavljamo spodaj v integralu.

“Današnji dan si bo potrebno še posebej zapomniti. To je dan, ko se je v EU uradno pričela cenzura. Fran cenzuro sicer opisuje kot uradno pregledovanje javnosti namenjenih del, kar je ozko in zastarelo gledanje. Britannica jo opredeljuje širše, kot spreminjanje ali zatiranje ali prepoved govora ali pisanja. Zraven pa doda, da je cenzura v sodobnem času posebnega pomena v odnosu do vlade in pravne države.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes izjavila: »Družbi, kot sta Russia Today, Sputnik in njune hčerinske družbe ne bodo več mogle širiti svojih laži ter upravičevati Putinove vojne« in da »razvijajo orodje, s katerim bodo onemogočili širjenje njihovih strupenih in škodljivih dezinformacij v Evropi«. Kakšna bodo ta orodja, ni pojasnila.

Čeprav v vsej tej histeriji zadnjih dni glede sankcioniranja Rusije ta poteza na prvi pogled zgleda kot še ena izmed mnogih sankcij, je v resnici veliko več. Gre za klasično, tisto pravo cenzuro, ki ne dovoljuje razširjanja informacij v javnem sporočanju. Dovoljene so zgolj še informacije ene, »naše« strani.

Pustimo ob strani, da komisija najbrž nima nikakršne pristojnosti za takšen ukrep in raje pomislimo, da gre za kršitev mednarodnih pogodb in ustav držav članic EU. V prvi vrsti seveda Splošne deklaracije človekovih pravic iz leta 1948, ki med drugim zagotavlja tudi sprejemanje informacij.

Vsakdo ima pravico do svobode mnenja in izražanja; ta pravica vključuje svobodo imeti mnenje brez vmešavanja ter svobodo iskati, sprejemati in širiti informacije in ideje na kakršenkoli način in ne glede na meje.

19. člen Splošne deklaracije človekovih pravic
Podobno določbo ima tudi slovenska ustava.

Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja.

39. člen ustave Republike Slovenije
Spletne strani Russia Today v času pisanja tega razmišljanja niso bile dosegljive. Zdaj ponovno so. Sputnik je bilo v času pisanja tega teksta še možno spremljati. Čeprav gre za v nebo vpijočo kršitev svobode govora, naša oblast slepo in vneto sodeluje. Tako naj ne bi v naših domovih več bil dosegljiv televizijski kanal Russia Today preko Telekoma (v programski shemi, ki jo imam naročeno, ni tega programa, zato se tu zanašam na današnji zapis na spletnem mediju Insajder). Možno ga je sicer (še) spremljati preko YouTube kanala.

Nacistična Nemčija je v času II. svetovne vojne prepovedala britanski BBC. EU ni v vojni z Rusko federacijo, pa je komisija kljub temu prepovedala ruske medije. V pomanjkanju dopisnikov v Rusiji in s prepovedjo prejemanja informacij iz nje se nas zapira v mehurček, kjer bodo dovoljene le tiste informacije, ki jih EU ne prepoveduje.

Ko so nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu prepovedali dostop do Twitterja, je svet ploskal. Tip je pač izrazit primer neotesanca. Pri tem pa se je spregledalo, da ga niso upali cenzurirati še, ko je imel moč in, kar je še pomembneje – ča lahko cenzurirajo nekdanjega predsednika ZDA, lahko vsakogar. Ta vsakdo smo od danes naprej državljani EU.

Ko se enkrat brez upora uvede nek nezakonit ukrep, se sproži plaz. Danes se cenzurirajo ruski mediji, jutri morda socialistične ideje. Kdo ve, kje je meja? Kdo zna povedati, kaj so strupene in škodljive dezinformacije?

Zanimivo bo spremljati, kako bodo reagirali mediji in njihova cehovska združenja. Še posebej mednarodna. Če so dosledni v svojem boju za svobodo obveščanja, bodo zagnali vik in krik. Ne gre zgolj za napad na ruske medije. Novinarje v EU so na ta način tudi odrezali od informacij druge strani. V vojni nekaj tisoč kilometrov stran izgublja resnica.

COMMENTS

Wordpress (0)