Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poziva Evropejce z ‘bojnimi izkušnjami’, naj se borijo za Ukrajino. – TOPNEWS.si

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poziva Evropejce z ‘bojnimi izkušnjami’, naj se borijo za Ukrajino.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poziva Evropejce z ‘bojnimi izkušnjami’, naj se borijo za Ukrajino.

Predsednik Volodimir Zelenski pravi, da Zahod počasi pomaga Ukrajini proti ruski invaziji. Zelenski zato poziva Evropejce z ‘bojnimi izkušnjami’, naj se borijo za Ukrajino.

https://twitter.com/dreychee/status/1497349180234379264

Češka pa se je pravkar odločila, da bo Ukrajini poslala mitraljeze, ostrostrelske puške, pištole in strelivo v vrednosti 7,6 milijona evrov. Za razliko od Nemčije se Čehi ne bojijo vstopa v Ukrajino, saj bo češko obrambno ministrstvo zagotovilo takojšen prevoz do katerega koli kraja, ki ga bo izbrala Ukrajina.

Turški Erdogan obtožuje Nato in EU neuspeha pri ukrepanju glede Ukrajine, kitajski predsednik Xi pa je  govoril s Putinom in  ga pozival k “pogajanjem” z Ukrajino. Sirski predsednik Assad pa pravi, da je invazija Rusije na Ukrajino “popravek zgodovine”. Madžarska je v petek zvečer ponudila, da bi gostila mirovna pogajanja med Rusijo in Ukrajino v Budimpešti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zunanji minister Peter Szijjarto je dejal, da je poklical svojega ruskega kolega Sergeja Lavrova in direktorja administracije ukrajinskega predsednika Andrija Jermaka.

“Predlagal sem, da bi pogovori potekali v Budimpešti,” je sporočil. “Za ponudbo sta se mi zahvalila in dejala, da bodo o njej razmislili,” je dodal Szijjarto. Izrazil je tudi upanje, da bo dogovor o začetku mirovnih pogajanj dosežen v naslednjih urah ali dneh, poroča AFP.

Rusija je že pred ponudbo Madžarske sporočila, da je pripravljena organizirati srečanje z ukrajinsko delegacijo v Minsku, glavnem mestu Belorusije, in pozvala k predaji ukrajinske vojske, ki da je predpogoj za “pogajanja”.

Med Ukrajino in Rusijo naj bi sicer potekali pogovori o kraju in času pogajanj, so v petek zvečer sporočili v Kijevu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sprejel predlog ruskega predsednika Vladimirja Putina in je pripravljen na mirovna pogajanja in sklenitev premirja, je v petek zvečer sporočil njegov tiskovni predstavnik Sergej Nikiforov, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Moram zavrniti očitke, da smo zavrnili pogajanja. Ukrajina je bila in je vedno pripravljena na pogajanja o miru in premirju. To je naše trajno stališče. Sprejeli smo predlog ruskega predsednika,” je zapisal na svojem Facebook profilu.

Kremelj je sicer kljub večkratnim zahtevam ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pred začetkom ruske invazije dosledno zavračal pogovore z Ukrajino.

COMMENTS

Wordpress (0)