(V ŽIVO) Danes popoldne v Ljubljan na Trgu republike visoko oktanski shod v režiji iniciative Glas upokojencev in Pavla Ruparja – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Danes popoldne v Ljubljan na Trgu republike visoko oktanski shod v režiji iniciative Glas upokojencev in Pavla Ruparja

(V ŽIVO) Danes popoldne v Ljubljan na Trgu republike visoko oktanski shod v režiji iniciative Glas upokojencev in Pavla Ruparja

V Ljubljani na Trgu republike Tokrat je popoldne potekal drugi protest iniciative Glas upokojencev, na katerega je pozval tržiški župan in nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar. Shoda se je udeležilo več tisoč ljudi, Trg republike je bil skoraj poln. Med drugim so zahtevali dostojne pokojnine in dostop do zdravnika. Zbralo se je tudi nekaj nasprotnikov, zaradi prerivanja pa je posredovala policija.

Pavel Rupar je na shodu, kjer se je po njegovih besedah zbralo 28 tisoč ljudi,  med drugim dejal: “Ne želite si, da se iz te množice naredi stranko upokojencev! Ne boste nas izrinili, dokler ne boste slišali naših zahtev! Šele začeli smo. Dobljene so prve bitke. Naslednjič se bomo videli čez en mesec! Do takrat se bo zgodilo še marsikaj!”

Rupar je pred množico pokazal mapo, ki vsebuje predlog zakona za 20- odstotni dvig pokojnin do 1000 evrov. “Prvič v zgodovini države in protestov! Za vložitev predloga v DZ potrebujemo 5000 podpisov! Če boste šli vsi na upravne enote oddat podpis, bo teh več kot 30 tisoč.”

Rupar je napovedal, da bo “naslednji shod  že konec meseca! In ne 1. aprila, da predsednik vlade ne bo mislil, da se zafrkavamo.” Za konec so vladajočim namenili pesem Planica, Planica …”

“Tu smo, da pokažemo, da smo en narod in da nas politične stranke ne zanimajo in da smo vrh glave siti delitve na komuniste in fašiste, na Janševe in Golobove, ker želimo živeti v miru in da smo prijatelji med seboj. Imamo zaslužen in privarčevan denar v pokojninski blagajni! Nismo socialni problemi, da nas bi predsednik Zdusa Janez Sušnik pošiljal na socialno.”

Rupar je nekaj krepkih namenil tudi vladajočim: “Nikogar ni tu! Jenullovim ste namenili čas, med nas pa ne upate priti. Zakaj ste nas pustili same? Radi vam sporočili, kar nam pripada: poštene pokojnine! Očitno še niste dovolj budni, dvig pokojnin za 5,3 odstotka, naš poraz in naša stiska. Prva uskladitev pokojnin je posmeh za upokojencem. To, kar smo dobili včeraj na račun, je višje od decembrskih pokojnin za 0,0 odstotka. Tistim malim, do 1000 evrov na mesec bomo izborili še za 12 odstotkov višje pokojnine! Rupar je spomnil tudi na obljubljenih 1000 evrov pokojnin propadlega politika Karla Erjavca: Nihče se ni spraševal, katera mafija je stala za tem.”

Pred protestom so v Državni zbor predložili zakon. Pripravili so namreč spremembo pokojninskega zakona, ki bi še v tem letu dvignil pokojnine do tisoč evrov za 20 odstotkov, do 1500 evrov za 10 odstotkov in nad 1500 evrov za 5 odstotkov. Če bi prišlo do napovedane izredne uskladitve, bi bilo tako treba zvišati še najnižje pokojnine za 10 odstotkov. Vsaj 750 evrov bi morala po njihovo znašati vsaka pokojnina.

 

Protestni shod upokojencev, ki ga pripravlja ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije se je začel ob 15 uri na Trg republike. Dogajanje pred, na in po protestu  smo  prenašali v živo na Topnews.si in YouTube kanalu TopTv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)