Kako je župan Radencev in kontroverzni ljubiteljski avtor zgodovinskih knjig Roman Leljak v britanskem Guardianu postal Dončić slovenskega zgodovinopisja – TOPNEWS.si

Kako je župan Radencev in kontroverzni ljubiteljski avtor zgodovinskih knjig Roman Leljak v britanskem Guardianu postal Dončić slovenskega zgodovinopisja

Kako je župan Radencev in kontroverzni ljubiteljski avtor zgodovinskih knjig Roman Leljak v britanskem Guardianu postal Dončić slovenskega zgodovinopisja

The Guardian, ki v medijskem svetu velja za enega najbolj cenjenih in kredibilnih časopisov na svetu, verjetno še nobenemu slovenskemu zgodovinarju ali piscem zgodovinskih knjig ni namenil toliko pozornosti, kot je je tokrat namenil Romanu Leljaku zaradi spora okoli preimenovanja ulice, ki v Radencih še nosi ime po Titu.

Prizadevanje Romana Leljaka, da tamkajšnjo Titovo cesto preimenuje v Cesto osamosvojitve Slovenije je namreč pritegnilo pozornost novinarja britanskega časopisa The Guardian Daniela Boffeya, ki te dni poroča iz Ljubljane.

Tita je Boffey v The Guardianu opisal kot “bivšega diktatorja” in “brezobzirnega zatiralca drugačnih mnenj in nacionalističnih gibanj, o početju katerega v času vzpostavljanja SFRJ še vedno tečejo razprave.” Maršal Josip Broz Tito je bil neusmiljen pri zatiranju ločenega mnenja in nacionalističnih gibanj, so zapisali pod Titovo sliko.

Novinar v članku navaja Leljakovo knjigo o Hudi jami, v kateri “opisuje početje Titovih antifašističnih partizanov, ko so po koncu vojne gradili novo državo po komunističnem modelu”. Bralcem Guardiana predstavlja, da je bilo v “masakru Hude jame” ubitih več kot tisoč ljudi, večinoma vojnih ujetnikov, ter dodaja, da je Leljak v argumentaciji za preimenovanje ulice Tita označil za “enega velikih kriminalcev 20. stoletja”.

“A v primeru Radencev glede na dolgoletno obstoječe stanje ostaja določena naklonjenost ohranjanju statusa quo,” še zapiše novinar.

Utemeljitev dveh svetnikov SD-ja, da je “s prihodom župana Romana Leljaka demokracija v občini Radenci umrla, saj samovoljno spreminja podobo občine in sprejema sumljive odločitve, ki jih bomo še dolgo plačevali občanke in občani,” citira tudi britanski novinar v Guardianu.

Boffey v isti sapi piše, da je Slovenija ravnokar praznovala 30. letnico osamosvojitve od Jugoslavije, kar je predsednik vlade Janez Janša označil za trenutek, ki je Sloveniji omogočil, da zadiha svobodno.

“Ampak krvava novejša zgodovina držav nekdanje Jugoslavije je v zadnjih letih ponekod povzročila izbruh jugonostalgije.”

Članek iz Guardiana si lahko preberete tukaj.

COMMENTS

Wordpress (0)