(V ŽIVO) ” Zadnji novinar, ki je bil v Sloveniji zaprt zaradi svojega pisanja, stoji pred vami” – Janez Janša po več kot štiriurnem “navzkrižnem zaslišanju” v Evropskem parlamentu “spravljivo” o prioritetah slovenskega predsedovanja – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) ” Zadnji novinar, ki je bil v Sloveniji zaprt zaradi svojega pisanja, stoji pred vami” – Janez Janša po več kot štiriurnem “navzkrižnem zaslišanju” v Evropskem parlamentu “spravljivo” o prioritetah slovenskega predsedovanja

(V ŽIVO) ” Zadnji novinar, ki je bil v Sloveniji zaprt zaradi svojega pisanja, stoji pred vami” – Janez  Janša po več kot štiriurnem “navzkrižnem  zaslišanju” v Evropskem parlamentu “spravljivo” o prioritetah slovenskega predsedovanja

Janez Janša, ki že več kot štiri ure in v Evropskem parlamentu predstavlja prioritete slovenskega predsedovanja .  Kot prva kratkoročno prioritet slovenskega predsedovanja je Janša dejal, da je potrebno narediti vse, da ne bo četrtega vala.

https://twitter.com/vladaRS/status/1412380792005828610

V Evropo smo vstopili zato, ne da se delimo ampak da se združujemo. Vrednote v Lizbonski pogodbe so zelo pomembne. Vladavina prava je ključna, pri tem moramo imeti neodvisna sodišča. Enako s svobodo medijev, vse kar je bilo o tem rečeno, oprostite, ampak zadnji novinar, ki je bil v Sloveniji zaprt zaradi svojega pisanja, stoji pred vami. Trenutno ni nobene represije v Sloveniji nad mediji ali novinarji, gre za prenašanje političnih zdrah iz slovenskega v evropski parlament, je med drugim dejal Janša.

​Evropski poslanci, mnogi so se s pohvalami spomnili 30 letnice slovenske samostojnosti, so slovenskega premiera sicer po večini opozarjali na razkorak med njegovimi besedami in dejanji, sploh ko gre za svobodo medijev, neodvisnost sodstva in domnevni trud za čim manj delitev med Evropejci. In mu svetovali, naj med predsedovanjem dokaže nasprotno. Tisti, ki so bolj desno od sredine, pa so ga hvalili. Recimo, kot je dejal Maximilian Krah iz skupine Identiteta in demokracija: “Hvala za vašo racionalno politiko! Vi ne potrebujete moralnih naukov, saj ste si svobodo izborili sami.”

Premier Janez Janša pa  je  v razpravi o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu EU na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu poslušal  ostra sporočila glede vladavine prava iz večine ostalih  političnih skupin. Medtem ko so bili v največji politični skupini v Evropskem parlamentu, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), pred zasedanjem pri komentarjih zadržani, pa je vodja skupine Manfred Weber danes v razpravi Janšo pozval, naj takoj imenuje evropska delegirana tožilca v Sloveniji.

K temu so pozvali tudi socialdemokrati, liberalci, zeleni in levica, ki so pričakovano opozorili tudi na pomen svobode medijev in na incident ob začetku slovenskega predsedovanja Svetu EU ob obisku Evropske komisije v Sloveniji minuli teden. Izvršni podpredsednik komisije, socialdemokrat Frans Timmermans je protestno zavrnil udeležbo na skupinski fotografiji komisije in slovenske vlade, zaradi zanj nesprejemljivega odnosa do sodnikov in socialdemokratskih evropskih poslancev. Vodja socialdemokratske S&D Iratxe Garcia je danes izpostavila, da je vladavina prava temelj, nujen steber demokracije, ter opozorila, da napad na opozicijske poslance v Sloveniji, kakršen se je zgodil minuli teden ob obisku, ni sprejemljiv. Predstavnik liberalne Renew Malik Azmani pa je Janšo pozval, naj preneha nadlegovati novinarje in sodnike, naj preneha imenovati svoje prijatelje na položaje in naj imenuje evropska delegirana tožilca v Sloveniji. “Usmerite se iz teme k svetlobi,” je pozval.

Vodja skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije Sophie in ‘t Veld, evropska poslanka iz vrst liberalcev, je za oktober napovedala misijo za ugotavljanje dejstev v Sloveniji. Sophie in ‘t Veld pa je v razpravi opozorila, da “voditelji članic unije dovoljujejo globoki krizi vladavine prava razžirati naše vrednote”. Spomnila je na resno zaskrbljenost zaradi napadov na novinarje in opozorila na nesprejemljivo vmešavanje v proces imenovanja evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji. Na koncu je In ‘t Veldova na seji Janši izročila seznam vprašanj, ki jih je njena skupina za spremljanje spoštovanja demokracije poslala njegovi vladi marca, vendar odgovorov še ni dobila

Sopredsednica evropskih zelenih Ska Keller je izpostavila, da ustrahovanje svobodnih medijev in civilne družbe ni tisto, kar pričakujejo od slovenskega predsedstva. Opozorila je tudi na pomanjkanje ambicij na področju boja proti podnebnim spremembam. Zeleni so v sodelovanju s slovenskima aktivistoma Jašo Jenullom in Teo Jarc pred plenarno stavbo v Strasbourgu pripravili protest, ki se ga je udeležilo okoli deset ljudi. Protestniki od EU pričakujejo, da bo uporabila vse vzvode, da se razmere v Sloveniji ne poslabšujejo. Na tla so nalepili papirnate izreze stopal, kakršne so aktivisti že uporabili tudi pred slovenskim parlamentom v času, ko je bilo združevanje zaradi pandemije omejeno. Opremljeni so bili še z velikim napisom “Zaščitite vladavino prava v Sloveniji”.

Tudi v levici so bili pričakovano kritični. Izpostavili so, da imajo Slovenci pravico do svobodnih medijev in učinkovitega pravosodja. V medijskem središču v Strasbourgu je novinarje pričakala njihova parodija v obliki razglednice iz Ljubljane z Janševim sporočilom, da bo slovensko predsedstvo dejavno prispevalo k bolj ksenofobični in nazadnjaški Evropi, ki se ne ozira na človekove pravice.

V evroskeptični skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) so Janšo podprli. Predstavnik skupine Raffaelle Fitto je izrazil, da so pomirjeni glede njegovega pristopa do evropskih načel in temeljnih vrednot ter bil kritičen do kritik glede evropskih delegiranih tožilcev.

V skrajno desni skupini Identiteta in demokracija (ID) so med drugim slovenskemu predsedstvu zaželeli vso srečo v prihodnjih šestih mesecih in izpostavili pomen spoštovanja različnih narodov.

Janša je bil v svojih odgovorih spravljiv. V odziv na kritike glede evropskih delegiranih tožilcev je izpostavil, da se Slovenija iz projekta ne umika in da gre za zaplete zaradi notranje zakonodaje, zaradi katerih ponavljajo postopek, ki ga lahko končajo do jeseni, a je opozoril, da vlada pri tem ni edini dejavnik.

Izpostavil je, da je ta razprava v Strasbourgu pomembna, tudi če se ne strinjajo. “Evropa je vse to, kar ste predstavljali,” je dejal evropskim poslancem in jim zatrdil, da so vsa njihova stališča zanj legitimna ter da si želijo, da se slišijo vsi glasovi.

 

COMMENTS

Wordpress (0)