(VIDEO) Bratuškova Janševi vladi očita, da je “razstrelila javne finance v popolno katastrofo” – Milan M. Cvikl pa, da “na javnofinančnem področju država drvi v katastrofo” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Bratuškova Janševi vladi očita, da je “razstrelila javne finance v popolno katastrofo” – Milan M. Cvikl pa, da “na javnofinančnem področju država drvi v katastrofo”

(VIDEO) Bratuškova Janševi vladi očita, da je “razstrelila javne finance v popolno katastrofo” – Milan M. Cvikl pa, da “na javnofinančnem področju država drvi v katastrofo”

Fiskalna in davčna politika vlade je po oceni SD neprimerna, na drugi strani pa ne zna izkoristiti priložnosti pri črpanju evropskih sredstev iz instrumenta za okrevanje EU po koronski krizi. Slovenija na javnofinančnem področju drvi v katastrofo, opozarjajo.

“Vlada za razliko od vseh drugih držav daje davčne odpustke,” je danes v izjavi za medije opozoril predsednik strokovnega sveta SD za finance, razvoj in kohezijo Milan M. Cvikl in s tem spomnil na prejšnji teden objavljeni predlog sprememb davčne zakonodaje, ki naj bi začele veljati 1. januarja 2022.

Učinek davčnih odpustkov v osnutkih sprememb treh davčnih zakonov je ocenil na približno 550 milijonov evrov. “To bo ob siceršnjih problemih nizke gospodarske rasti pomenilo, da se bo dolg povečal in Slovenija se bo zaletela v zid javnofinančnega dolga,” je opozoril.

Na drugi strani pa Slovenija po njegovih besedah ne zna izkoristiti evropskih sredstev, ki se ji ponujajo v okviru instrumenta za okrevanje EU po koronski krizi. Naša država lahko iz tega instrumenta pričakuje skupaj 5,2 milijarde evrov povratnih in nepovratnih sredstev, a Cvikl je opozoril, da od razpoložljivih 3,6 milijarde evrov povratnih sredstev 2,5 milijarde evrov ne namerava izkoristiti.

To je razbral iz programa stabilnosti, ki ga je vlada skupaj z novimi zgornjimi mejami porabe javnih blagajn do leta 2024 sprejela prejšnji teden. Gospodarstvo potrebuje tako nepovratna kot povratna sredstva, je dejal Cvikl in dodal: “Vlada ne izkorišča priložnosti, ki jih daje spremenjena evropska politika, ki sledi drugačnemu, razvojnemu preboju.”

Vladi je po besedah predsednice SAB Alenke Bratušek v dobrem letu uspeli razstreliti javne finance v popolno katastrofo – Slovenijo je zadolžila zgodovinsko visoko, prihodnje leto pa se očitno obeta še udarec za upokojence. Ob načrtovanem povečanju izdatkov države se bodo namreč po izračunih fiskalnega sveta pokojnine morale znižati.

“Fiskalni svet je izračunal, da se bodo morale ob takih številkah pokojnine v letu 2022 znižati za 6,4 odstotka. Vlada usmerja puščice v tiste, ki si to najmanj zaslužijo,” je dejala v izjavi za medije. Poudarila je, da v stranki to ostro obsojajo in bodo naredili vse, da do tega ne pride. Bratuškova je ob tem pozvala poslance DeSUS, da preprečijo zniževanje pokojnin.

Predlogu vlade o povečanju izdatkov države, ki ga obravnava odbor DZ za finance, v petek pa ga bo na izredni seji potrjeval še DZ, je po besedah Bratuškove sploh težko reči dokument. “To so naredili, ker jim zakon to veleva. Slovenijo so zadolžili zgodovinsko visoko, očitno se bo zadolževanje nadaljevalo tudi v prihodnjih letih,” je opozorila.

Slovenija je sicer po oceni Bratuškove v hudih težavah. “Poleg zdravstvene in gospodarske imamo še krizo demokratičnih vrednot,” je poudarila in ostro obsodila dogajanje v DZ glede razporeditve mest v parlamentarnih delovnih telesih. “Si predstavljate, kaj bi delala trenutno vladajoča stranka, če bi bila situacija obrnjena? Mislim, da bi DZ že gorel,” je prepričana. Meni, da se v demokratični državi kaj takšnega sploh ne bi smelo zgoditi.

Finančni minister Andrej Šircelj je bojazni o zvišanju pokojnin na seji odbora za finance zavrnil. Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun pa je pojasnil, da so najprej s finančnega ministrstva res prejeli podatek o znižanju skupnega zneska pokojnin v letu 2022 za 6,4 odstotka, danes pa so neuradno dobili nove projekcije in te kažejo, da se bodo sredstva za pokojnine prihodnje leto zvišala za dva odstotka. Rast skupnih socialnih nadomestil pa je predvidena za 0,4 odstotka, kar je občutno manj kot v letih prek krizo, je dodal.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)