Tranzicijska levica in RTV skupaj na fronti proti prevzemu Pro Plusa in v podporo sedanjemu vodstvu POP TV in A kanala – TOPNEWS.si

Tranzicijska levica in RTV skupaj na fronti proti prevzemu Pro Plusa in v podporo sedanjemu vodstvu POP TV in A kanala

Tranzicijska levica in RTV skupaj na fronti proti prevzemu Pro Plusa in v podporo sedanjemu vodstvu POP TV in A kanala

Bo KKR s prevzemom Pro plusa presekal več kot dvajset let trajajoči vpliv tranzicijske levice na uredniško politiko Pro plusa?

Neverjetni stampedo proti prevzemu Pro Plusa s strani Telemacha oziroma proti lastnikom KKR-ja, ki smo ga videli sinoči najprej v Dnevniku, potem v Tarči in na koncu še v Točki preloma, je vsekakor zanimiv. Čeprav smo na portalu Topnews prvi pol leta pred prevzemom oziroma podpisom pogodbe, torej januarja letos napisali, da bo Telemach oziroma SBB prevzel medijsko družbo Pro Plus, so se takrat “mainstream” mediji zgolj nasmihali politiki, pa zamahnili z roko, medtem ko danes vsak, ki ima pet minut časa joka nad monopolom, ki bi nastal z združitvijo Pro Plusa kot lastnika Kanala A in Pop TV-ja ter največjega operaterja Telemacha.

Čeprav je bilo logično, da bo po tem, ko so kabelski operaterji pristali na plačevanja davka pet evrov na priključek Pro Plusu, naslednji korak prevzem Pop TV-ja in Kanala A. Zakaj bi sicer Telemach pristal, da bo letno Pro Plusu plačeval 10 milijonov evrov, ostali kabelski operaterji pa posledično še 20 milijonov. Ni bilo nobene logike razen v tem, da bo Telemach pač prevzel Pro Plus in bo namesto, da bi plačeval, dobival od ostalih operaterjev še cca 20 milijonov za programe Pro Plus.

Takrat večina sploh ni dojela posledic odločitve, da sta si dve televiziji in dve medijski korporaciji poleg Pro Plusa, še Telekom s Planetom zagotovila rento, ki jim po nobeni zakonodaji in naravni logiki stvari ne pripada in da se je s tem sesul in monopoliziral medijski trg. Kako je namreč mogoče, da takrat pristojni niso reagirali, ampak jim je celo odgovarjalo, da ima Pro Plus s svojimi kanali in Telekom po definiciji monopolni položaj medtem, ker so s tem ubili vse ostale televizije in sesuli ostale manjše kabelske operaterje in medijski trg, saj bi kabelski operaterji po zakonu morali plačevati vsem sorazmerni delež ali pa nikomur ničesar.

Ampak, ker je bil v igri denar in vpliv, sta politika oziroma država zamižali na obe očesi. Sedaj pa ta po starem slovenskem pregovoru dobili tisto, kar sta zaslužila. Kdor seje veter, žanje vihar. Kakšen bo razplet zgodbe, si lahko predstavljamo že vnaprej. KKR oziroma United Group bo prevzel Pro Plus, tako kot je državni Telekom lahko ustanovil televizijo Planet, čeprav je imel v lasti Siol kot enega največjih kabelskih operaterjev. Saj veste, ko ubiješ pravno državo in povoziš vse inštitucije s pozicije moči, igre denarja in povezave med politiko in mediji preko lobistov in agentov, je prvič najtežje.

Če je država klecnila prvič, bo tudi drugič in to Američani s KKR-jem dobro vedo, saj dobro poznajo medijske razmere v Sloveniji. Prav smešno je kakšna “mantra”, ki jo je sicer začela levica, se zdaj odvija preko Odbora za kulturo in preko Ministrstva za kulturo. Pri tem seveda, da ne bo pomote, ne branim ministrstva in ministra za kulturo ter Direktorata za medije, ki nam je recimo po petih pozitivnih sodbah sodišča, tudi šestič odrekel pravico do statusa televizije posebnega pomena.

Vrnimo se k sinočnjim oddajam, kjer ni šlo za nasprotovanje prevzemu Pro Plusa s strani Telemacha, ampak po mojem mnenju za naročilo, da se na vsak način, če se izrazim nekoliko filmsko, brani vojaka Ryana. V mislih imam seveda vodstvo Pro Plusa, ki se boji, da bo v primeru združitve prišlo do zamenjave vodstva Pro Plusa. Zamenjave seveda ne bodo zgolj na vrhu, ampak bi posegle tudi v uredniško politiko in ogrozile pozicije nekaterih, ki so že od začetka Pro Plusa, od leta 1994, povezani predvsem z levo politično opcijo.

Nikoli mi namreč ni bilo jasno kako so Američani praktično več kot dvajset let mirno kohabitirali z najbolj trdo partijsko linijo oziroma bom rekel kar naravnost s komunisti. Vendarle to ni bil “unikum”, ker so se tudi v drugih vzhodno evropskih državah mirno naslonili na stare strukture. S kom pa naj bi sicer delali, saj jih je zanimal predvsem dobiček in denar. In ker hudič vedno pride po svoje in je vsake zgodbe enkrat konec, se je to zgodilo tudi v Sloveniji. Prevzem Pro Plusa s strani Telemacha oziroma United Groupa s strani ameriškega sklada KKR je logično nadaljevanje sosledja dogodkov, ki so se na medijskem trgu zgodili v zadnjih 25-ih ali bolj natančno 27 letih.

In zdaj, ko je igre konec in ko je politika ustvarila monopol in medijski “monstrum”, ker ji je tako odgovarjalo, se zdaj na vse štiri brani, da ji ne bi kdo vzel te igrače in predvsem ogrozil njihovih pozicij v medijih, kar bi se nujno zgodilo, ne samo zaradi drugačne korporacijske logike vodenja, ampak odrazilo tudi v drugačni uredniški politiki. Prav zanima me kako bodo razložili Američanom, da ima Telekom lahko v lasti televizijo Planet TV, ameriški sklad KKR oziroma Telemach pa ne sme imeti v lasti medijske hiše, zaradi domnevne koncentracije in monopolizacije. To bi res rad videl.

Če je država enkrat rekla, da je to v redu, ne more drugič reči, da to ni v redu, samo zato, ker ni domači lastnik, saj za domače korporacije veljajo drugačna pravila kot za tuje. Prav zanimiva je zato “mantra” proti prevzemu, potem ko je pogodba praktično že podpisana. In včerajšnji, usklajeni nastop v teh oddajah, je samo posledica tega, da je imel Pro Plus praktično od nastanka popolni vpliv na RTV oziroma predvsem na televizijo, kar mu je omogočilo totalni monopol na medijskem trgu in sedaj izkorišča svojo pozicijo, da na koncu RTV brani svojega rablja in predvsem garnituro, ki se boji, da bi v primeru lastniških sprememb odletela s položaja. Prozorno res.

Podobno nasprotovanje proti prevzemu je tudi s strani hrvaškega AVK-ja, vendar iz popolnoma drugih razlogov. Hrvaška namreč od vsega začetka ne spusti SBB-ja oziroma Dragana Šolaka na Hrvaško in s prevzemom Nove bi se to zgodilo na velika vrata. Gre torej bolj za nacionalne konflikte in zamere, kot pa za resno nasprotovanje Američanom. Glede na proameriško orientacijo in popolno naslonitev hrvaške politike na ZDA (primer reševanja Agrokorja, kjer so se povezali z ameriškimi finančnimi skladi, Sberbanki pa sploh ne priznajo terjatve v višini 1.2 milijardi evrov) bo prav zanimivo opazovati kako dolgo se bodo Hrvati upirali Telemachu oziroma Šolaku in Američanom.

Na koncu bo prevzem izpeljan tako kot je bil zamišljen, saj je upokojeni ameriški general Petreus jasno povedal, da namerava KKR v regijo vložiti 1,2 milijarde dolarjev – od tega za prevzem Pro Plusa cca 250 milijonov evrov in če so se tako odločili, bodo to seveda tudi izpeljali. V stilu odlomka iz risanke Koki hoče piškot in če Koki hoče piškot, bo piškot tudi dobil.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (12)
  • comment-avatar
    domovina mili dom 6 let

    Zdaj pa g. Vodušek papir v roke in razložite Američanom kaj dela levica v Sloveniji. Samo tako boste pomagali sebi in Sloveniji.

    • comment-avatar
      Aleksander Jakopič 6 let

      To že redno počne Grims, pod taktirko JIJ-a 🙂

      • comment-avatar
        domovina mili dom 6 let

        Si murglčana slučajno ali po protokolu spremljal v Monte Negro rusofilske zdrahe delat.

  • comment-avatar
    Rado K 6 let

    Tranzicijska levica? Je to slabšalen izraz? Katera levica pa je netranzicijska? Daj Vodušek, diplomiran novinar si. Daj od sebe konsistentne prispevke!

    • comment-avatar
      Aleksander Jakopič 6 let

      Netranzicijska levica so Severni Korejci, Kitajci, Rusi … Pri nas le Forum 21, ki pa so ga sramotno izrinili na obrobje. Še Borci se tranzicionirajo, ko s poudarjeno borbo proti fašizmu pozabljajo na Svobodo.

      Sicer pa, K, karkoli si diplomiral, ali pač nisi, vedeti bi moral, da kar zahtevaš od drugih povej sebi, ko se gledaš v ogledalo. No, ampak še prej poškili v Slovar kaj pomeni konsistenca 🙂

      • comment-avatar
        Rado K 6 let

        Aleks,
        nisem šel gledat nikamor za konsistenco. Kar iz glave ti povem, kaj sem jaz smatral pod tem pojmom. Konsistenten – takšen ki drži (preverjanje tako v globino, kot v širino – skratka iz vseh zornih kotov).

        Permanentna uporaba besede tranzicijski je pejorativen izraz. Namiguje se na povezavo z nekdanjo “totalitarnostjo”. V resnici je v slovenskem prostoru le stranka SDS na nek način “tranzicijska” (čeprav ne leva). Zaradi zavzemanja za tki. “Drugo republiko”
        Edvard Beneš, druga republika. Politična organiziranost v kateri je imela desnica dominatno vlogo, ne glede na številčnost levice. Kar je brez dvoma najbližje totalitarnosti.

        Če torej levica priznava parlamentarne volitve je čisto običajna levica. (Drugače bi seveda bilo, če bi prisegala na svojo avantgardnost)

        Torej Aleks, izdelek, tekst, ki ga intelektualec, novinar da od sebe mora biti logičen, mora biti preverljiv. Ne sme imeti šibkih mest. Če pa nekdo hoče razvijati teorije v določeni smer, bi moral ob tem povedati, da je to zgolj njegova teza za katero v tistem hipu še ne more dati vseh argumentov (ali jih nima).

        • comment-avatar
          Aleksander Jakopič 6 let

          Kdo je pa Aleks?

          Vztrajam, da pogledaš, ker slovensko se moraš naučiti, preden se javno zapišeš, pa ti ne bodo tujke povzročale orgazmov.

          Sicer si si pa dobro povedal, le še držati se moraš povedanega. (Proti namigovanjem si, medtem ko namiguješ … ) Potem bo tudi tvoje pravo, polno ime znano 🙂

          P:S.: “Ne sme imeti šibkih mest.” Ta je pa Dolfijeva. Miru in Sprave s Seboj želim.

          • comment-avatar
            Rado K 6 let

            Tole sem našel
            konsistenca = trdnost, čvrstost; trajnost, trpežnost

            Aleks = ljubkovalno ime za Aleksandra (če ne verjameš pa še ti poglej)

          • comment-avatar
            Aleksander Jakopič 6 let

            Torej, mora preteči čas, da lahko oceniš, ali prispevek je ali ni… konsistenten 🙂 Ga pa ni prispevka, ki bi bil tako čvrst, da se vanj ne bi dalo vriniti misli … Zatorej, spet pozivaš k Dolfizmu. “Naj ženske rodijo s 6 meseci za potrebe nemške vojske.”

            Aleks nikakor ni ljubkovalno za Aleksander, je pa ženska okrajšava moškega imena, predvsem v zda. Ljubkovalno v tvojem primeru pomeni poniževalno, nekaj kar počneš, ko si prevzvišen in gledaš dol.

            Jaz najraje gledam v oči, pa še zdaj ne vem kdo si …

          • comment-avatar
            Rado K 6 let

            .http://rado.blog.siol.net/2017/07/29/strah-pred-kontinuiteto/
            Tu imaš mojo sliko (je večja kot tvoja in boš lahko več videl)

            “Ljubkovalno v tvojem primeru pomeni poniževalno”
            Eh, eh! Si pa nekoliko prepirljiv, a? 🙂

  • comment-avatar
    Aleksander Jakopič 6 let

    Izjemna analiza. Ekonomska in formalna.

    Kako pa se to odraža v vsebini?

    Pup Tv vrednote Fašistoidnega kapitalizma prenaša tudi na Nacionalko in vsi grulimo kot Puran pred dnevom Hvaležnosti. Ste opazili? Dan hvaležnosti se k nam ni prenesel, Črni petek pa. Drogo, pederastijo, orožje – ROBOTIZEM imamo na vsakem koraku, Sodelovanja, Ljubezni, Dobrovoljnosti – ČLOVEŠKOSTI pa ni niti za ped najti niti v Ašramu, kjer si kot v drugih cerkvah rišejo lažnega boga in se mu klanjajo.

    NATO prevzema PupTv, SVOBODA pa ne Nacionalke. To me skrbi …

    Čas je potemtakem, da Državni svet organizira Radio, za začetek, ki bo Ljudski, zavzemal se bo pa za Slovenko, Slovenca 🙂 Potem bo 51 % spravilo stvari v Naravni red, ki je že uzakonjen, le opazimo ga ne zaradi manipuliranih 20%, ki je izvolilo Nastopača za Predsednika in 49%, ki voli za trenutne garniture.

    Resnica vedno zmaga 🙂

  • comment-avatar
    xtc 6 let

    Levaki so zaheblali sami sebe-definitivno so spušili.KKR bo popucal nesposobne in levake od vzvodov moči,uravnotežil uredniško politiko-antiamerikanizem bodo pospravili na odpad,kot tudi pretirano levičarstvo in delali bodo biznis-tj iz rok levakov je ušlo še eno medijsko trobilo,američani gre za bolj “desen sklad” vedo kako je pomembna pravilna propaganda za userjanje množic-to pa je vojno stanje za Kučana in levake,ki izgubljjo pomembno trobilo in vpliv na ljudi.
    Seveda se bo vsak poizkus politike ali omejevanje metle na mediju in skušanju oviranju le tega končal na sodiščiv v škodo levih.
    Skratka naredili bodo vitko,produktivno družbo,ki nosi denar in s tem tudi uravnali proameriško politiko vendar z bolj prefinjenim stilom ,kot so levi antiameriško lomastili.
    Skratka levi nezadržnih sprememb ne morejo ustaviti,povozile jih bodo lastne napake-da je temu tako se kaže tuddi v vse bolj živčnem in sovražno nastrojenem Kučanu.