Dvajset minutni nastop Aleksandra Čeferina na 24ur: “Dajte mi 24 ur, pa te lige ne bo več” – Zakaj bi moral Janez Janša biti vesel razpada Super lige? – TOPNEWS.si

Dvajset minutni nastop Aleksandra Čeferina na 24ur: “Dajte mi 24 ur, pa te lige ne bo več” – Zakaj bi moral Janez Janša biti vesel razpada Super lige?

Dvajset minutni nastop Aleksandra Čeferina na 24ur: “Dajte mi 24 ur, pa te lige ne bo več” – Zakaj bi moral Janez Janša biti vesel razpada Super lige?

V oddaji 24ur Zvečer so sinoči gostili predsednika Evropske nogometne zveze Uefa Aleksandra Čeferina. Sinočnji več kot 20 minutni, triumfalni nastop Aleksandra Čeferina na 24ur Zvečer, kjer je razkril ozadje dogajanja v zadnjih 48-ih urah, ki je združilo na videz nemogoče, je dobilo odmev tudi doma. Na stran Uefe, beri na Čeferinovo stran, so stopili Evropska komisija, britanski premier Boris Johnson, francoski predsednik Emmanuel Macron, ki so poleg madžarskega premierja Viktorja Orbana ustanovitvi Super lige odločno nasprotovali.

Zdi se, da si je Čeferin po petih letih vodenja UEFE utrdil svoj položaj na mestu predsednika, kar bi moralo pravzaprav najbolj veseliti njegove nasprotnike in politične sopotnike doma. Čeferin je namreč v intervjuju dal vedeti, da ima sedaj še več razlogov, da ostaja na čelu UEFE in da se vsaj kratkoročno ne namerava vrniti na domač politični parket. In zakaj je za Janševo vlado bolje da Super liga ni uspela in da A. Čeferin čim dlje ostane predsednik  UEFE-e? Preprosto, dokler je Čeferin na UEFI, je prevlada SDS-a doma zagotovljena.
Nasprotnike Aleksandra Čeferina je razjezil že nedeljski nastop v oddaji Pop TV Fokus, ko je svetovno javnost presenetila novica, da se ustanavlja novo nogometno tekmovanje t. i. Super liga.

https://twitter.com/ABratusek/status/1385096693440557061

https://twitter.com/KrazyPenny/status/1384997369398312962

V njej je sodelovanje napovedalo šest največjih klubov iz Anglije (Manchester United, Mancherster City, Tottenham, Arsenal, Chelsea, Liverpool), trije iz Španije (Barcelona, Real Madrid in Atletico Madrid) in trije italijanski klubi (AC Milan, Inter Milan in Juventus). Omenjena dvanajsterica ima za sabo vsaj milijardo gorečih navijačev po vsem svetu. Nekateri omenjajo, da je prav ta dvanajsterica zaradi svoje globalne moči magnet za več stomilijonske in milijardne sponzorske pogodbe za Uefina tekmovanja. A je po hudem pritisku javnosti, nogometnih navijačev, dela svetovnih in evropskih politikov, ideja o ustanovitvi Super Lige padla v vodo.

“Pa mi je to še večja spodbuda, da bom ostal (predsednik Uefe op. avtorja).” Zdi se, da zakleta nasprotnika Čeferina ostajata, ko gre za domačo politiko Janez Janša, ko gre za nogomet pa ustanovitelj Super lige Florentino Perez. “Ker si želi predsednika, ki bi ga ubogal, ki bi ga poslušal in ki bi naredil tako, kot on misli. Jaz pa poskušam narediti tako, kot mislim, da je dobro za evropski in svetovni nogomet.”

Na uvodno vprašanje, kje smo zdaj – ali je Super liga, ki bi obračala milijarde, po 48 urah mrtva, je Čeferin brez dvoma zatrdil, da je.

“Super lige po mojem mnenju sploh nikoli ni bilo. Bil je nek poskus ustanovitve neke fantomske lige bogatih, ki ne bi upoštevala nobenega sistema, ne bi upoštevala piramide nogometa v Evropi, tradicije, kulture, zgodovine. In jaz sem mojim delegatom na kongresu, ki so prišli dan prej in bili zaskrbljeni, kaj bo z nogometom, rekel: Dajte mi 24 ur, pa te lige ne bo več,” odgovarja.

https://twitter.com/FCBarcelonaFl/status/1385069932312993792

Predsednik novoustanovljene lige in predsednik Real Madrida Perez pravi, da je Čeferin užalili Agnellija, kar da je povsem nesprejemljivo. In da se Uefa mora spremeniti, da si ne želijo predsednika, ki žali druge predsednike. Prvi mož Uefe na to odgovarja, da je on predvsem predsednik Super lige, ki ni obstajala, in v tem trenutku pravzaprav predsednik ničesar. Kot drugo pa, da že dolgo ve, da si Perez ne želi predsednika, kot je on. “Pa mi je to še večja spodbuda, da bom ostal.” A zakaj ga Perez noče? “Ker si želi predsednika, ki bi ga ubogal, ki bi ga poslušal in ki bi naredil tako, kot on misli. Jaz pa poskušam narediti tako, kot mislim, da je dobro za evropski in svetovni nogomet.”

Kdaj in kje pa se je zgodil prelom, ki je pokopal milijarderje, ki so ustanavljali Super ligo? Je bil to včerajšnji upor navijačev Chelsea, ali je, kot pravi njegov nekdanji tesni sodelavec in prijatelj Andrea Agnelli, ligo pokopal britanski predsednik vlade Johnson? “To je bil skupek različnih dejavnikov. Najprej se je začelo z našo izjavo skupaj z ligami in ostalimi klubi, ko smo ostro nasprotovali temu, da bi se ta liga ustanovila. To je bilo v nedeljo popoldne. Ponoči so prišli z izjavo za javnost in najavili, da ustanavljajo to ligo. Zjutraj smo imeli izvršni odbor, smo potrdili vse spremembe, in po tem sem imel tiskovno konferenco, kjer sem povedal vsa ozadja, odkrito, kot se je le dalo. Po tem je takoj prišel odziv iz kabineta predsednika vlade Združenega kraljestva Johnsona, zelo hitro se je oglasil francoski predsednik Macron. Največ pa so seveda pripomogli navijači, ki so uprizorili pravo revolucijo in niso dopustili, da se jih prezira, da se jih ne upošteva in misli, da se jih lahko kupi.”

Kdaj pa je Čeferin vedel, da bo projekt Super lige propadel? Pravi, da je v sebi zagotovo vedel v ponedeljek zjutraj, takoj po njihovi objavi v nedeljo ponoči. “V sebi sem bil prepričan in tako sem rekel tudi svojim delegatom na kongresu: V 24 urah od danes tega ne bo več. Zagotovo sem bil pa prepričan po kongresu, ko sem začenjal dobivati klice klubov, ki so izstopili.”

Od kje mu to suvereno prepričanje, da bo tako? “Moje stanje se ne bi v ničemer spremenilo, če bi se Super liga zgodila. To, kar ljudje ne vedo, je, da Uefa redistribuira 90 odstotkov vseh svojih sredstev nazaj v ženski nogomet, v amaterski nogomet in po državah, kjer ni toliko denarja. Jaz sem enostavno verjel v moč nogometa. V teh petih letih, kar sem tukaj, sem spoznal to enormno moč. Nogomet lahko začne ali ustavlja vojne. Nogomet lahko sproža izjemne družbene premike in jaz sem bil popolnoma prepričan, da posebej v Angliji, navijači ne bodo popustili. In vedel sem po reakcijah predsednika vlade Johnsona in Macrona, predsednika madžarske vlade Orbana in evropske komisije, da bo tega kmalu konec.”

Kako gleda na podporo Orbana? “Orban je velik ljubitelj nogometa; on obožuje in spoštuje nogomet. Všeč mi je bilo, da je tudi on podprl to,” s komplimenti na račun Orbana ni skoparil Čeferin.

COMMENTS

Wordpress (0)