Ameriški predsednik Joe Biden namerava uvesti višjo stopnjo davka na dobiček, kot jo komunistična Kitajska zaračunava ameriškim podjetjem – TOPNEWS.si

Ameriški predsednik Joe Biden namerava uvesti višjo stopnjo davka na dobiček, kot jo komunistična Kitajska zaračunava ameriškim podjetjem

Ameriški predsednik Joe Biden namerava uvesti višjo stopnjo davka na dobiček, kot jo komunistična Kitajska zaračunava ameriškim podjetjem

Biden bo v sredo odpotoval v Pittsburg, kjer bo predstavil paket v višini 2,25 bilijona dolarjev, ki bo, če bo sprejet, stopnjo davka na dobiček zvišal z 21 na 28 odstotkov in presegel 25-odstotno stopnjo davka na dobiček komunistične Kitajske. Nekdanji predsednik Donald Trump je znižal davek na dobiček s 35 na sedanjih 21 odstotkov.

Kot poroča Washington Post, “bi predlog zvišal tudi najnižji plačani globalni davek s približno 13 odstotkov na 21 odstotkov, pa tudi druge ukrepe, namenjene obdavčitvi družb, ki prejemajo dobiček v tujini, da bi se izognile davkom.”

Predlog je že naletel na kritike obeh strani.

Kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez (D-NI) je v sredo dejala: “To še zdaleč ni dovolj.”

Najvišji republikanec odbora za cestno gospodarstvo Kevin Brady (R-TKS) je načrt obsodil, ker so ZDA ostale v gospodarski krizi. “Noben predsednik še nikoli ni dvignil davkov za podjetja, da bi si opomogel zaradi gospodarske krize. To ne more priti v slabšem času,” je dejal. Kongresnica Ann Wagner (R-MO) se je z njim strinjala in vprašala: “Zakaj bi, ko se ta država začne gospodarsko odpirati in okrevati, Bidnova administracija predlagala davčno politiko, ki bi na koncu škodila ameriški družini in milijonom malih podjetij, ki se borijo?”

Vodja manjšine v senatu Mitch McConnell (R-KI) je 16. marca dejal, da republikanci ne bodo podprli zvišanja davkov za plačilo infrastrukture. “Mislim, da na naši strani ne bo navdušenja za povečanje davkov,” je dejal.

Breitbart News poroča, da zakon vključuje tudi “300 milijard dolarjev za stanovanja, 400 milijard dolarjev za starejše in nemočne in 300 milijard dolarjev za oživitev proizvodnje v ZDA.” Dodatni stroški vključujejo nadgradnjo visokohitrostnega širokopasovnega omrežja, spreminjanje električnega omrežja in vzdrževanje vodovodnih sistemov. Predlog bo vključeval tudi “skoraj 400 milijard dolarjev” posojil za čisto energijo “za spodbujanje” zelene “energije, kot sta vetrna in sončna.”

COMMENTS

Wordpress (0)