(VIDEO) Igor Zorčič ostaja predsednik državnega zbora – TOPNEWS.si

(VIDEO) Igor Zorčič ostaja predsednik državnega zbora

(VIDEO) Igor Zorčič ostaja predsednik državnega zbora

Koalicijskim poslancem ni uspelo razrešiti predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča. Na glasovanju je predlog strank SDS, NSi in SMC podprlo 45 poslancev, za razrešitev bi jih potrebovali 46. Oddanih je bilo 47 glasovnic, dve sta bili neveljavni. Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB ter poslanska skupina nepovezanih poslancev so glasovanje obstruirale.

Po glasovanju se je odzval tudi Zorčič: “Veseli me, da je zmagal razum.” Igor Zorčič sicer meni, da sam rezultat glasovanja o razrešitvi ne napoveduje, da vlada v prihodnje ne bo imela večine v DZ.

“Glejte, veseli me, da smo priče takšnemu rezultatu. Torej, da je na koncu prevladal nek razum in da v teh časih ne gre spreminjati vodstva tako pomembne ustanove, kot je državni zbor. Dejstvo je, da so bili poslanke in poslanci danes pod velikim pritiskom z raznoraznimi grožnjami, tudi s tem, da se bodo zgodile volitve in podobno. Verjamem, da je bil vsak od tistih, ki je ostal v dvorani DZ, pred težko odločitvijo, a na koncu je zmagal razum. To je zelo pomembno tudi za bodočo prakso, in sicer, da DZ kot najpomembnejša demokratična institucija ostane suveren in se ne pusti diktirati od vlade,” je Zorčič dejal v izjavi po glasovanju.

Zorčič se ni strinjal z oceno, da vladajoči koaliciji po avtomatizmu pripada tudi vodenje parlamenta. “V veliko parlamentih po svetu je vodenje parlamenta poverjeno osebam, ki niso vezane na mandat,” je dejal Zorčič. Predsedniki parlamentov imajo drugačen mandat kot drugi poslanci prav zato, da ostanejo ne le v razmerju med koalicijo in opozicijo, ampak tudi v razmerju do vlade neodvisni, je pojasnil. To funkcijo namerava Zorčič še naprej opravljati neodvisno od tega, ali ga je del te koalicije pravkar neuspešno poskušal zamenjati. Kot je dejal, mu tudi funkcija narekuje, da mora z vsemi sodelovati kar se da intenzivno

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec pa je po glasovanju dejal, da nocojšnje glasovanje” ne pomeni, da ne bomo poskusili še enkrat”. Na hodnikih parlamenta se je danes na veliko špekuliralo o tem, ali bo predsednik vlade Janez Janša po nocojšnjem glasovanju “vpoklical” predsednika SMC Zdravka Počivalška  v parlament, saj bi s tem koalicija dobila dodatni glas, opozicija pa bi enega izgubila.

Danijel Krivec, vodja poslanske skupine SDS: “Ja glejte, napovedali smo 46 glasov in dejstvo je, da se je tako imenovana opozicija ustrašila in zato svoje poslance umaknila. Se pravi, da ne zaupajo svojim poslancem, ker dogovor je bil pač tak, da smo mi to preštevali in to bodo morali tudi sami ugotoviti, da ta zadeva v tem prvem poskusu ni uspela, kar ne pomeni, da ne bomo poskušali še enkrat. Želeli smo zadevo hitro rešiti ravno zato, ker se je gospod Zorčič pač tako odločil in ker smo želeli še v okviru te nujne seje zadevo pač spremeniti in postaviti na čelo državnega zbora svojega predstavnika, kar je po neki parlamentarni praksi tudi običajno. Ne gre za noben rokohitrski poskus, ampak zato, da se v nekem normalnem okolju postavi predsednika parlamenta, ki ima zaupanje koalicije in da se delo normalno naprej nadaljuje. In to v okviru neke seje, da ne sklicujemo nekih posebnih sej in da se izognemo nenazadnje tudi temu lockdownu. To prvič ni uspelo, bomo pač zadevo preučili in pogledali, kje je manjkalo in nadaljevali sejo”.

Eden od rezervnih scenarijev je po njegovih besedah tudi ta, da se v poslanske vrste vrne minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in zagotovi manjkajoči 46. glas, “a bomo o tem razmislili v nadaljevanju”, je dejal. “Vse je stvar analize, na podlagi katere se bomo odločali,” je izpostavil.

Danijel Krivec je zavrnil namige o morebitnih predčasnih volitvah. Predčasnim volitvam se po njegovi oceni ne bližamo, “saj koalicija deluje”.  “Mislim da ne, saj koalicija funkcionira, če ste gledali vsa glasovanja, tudi današnja, nikjer ni bilo problema koalicija opozicija. To je pač neko prestižno vprašanje in očitno bo treba malo več na tem narediti. Ni pa nič izgubljenega.”

Razprava večinoma opozicijskih poslancev je med drugim postregla z očitki o koalicijskem trgovanju z glasovi in o posegih v načelo delitve oblasti. Zorčič pa je v svojem nastopu med drugim tudi poudaril, da to, da ni več član koalicijske SMC, ne more biti razlog za njegovo zamenjavo. Na drugi strani so v koaliciji večkrat spomnili, da je bil Zorčič za predsednika DZ izvoljen na podlagi koalicijskega dogovora in da se je njegov položaj z izstopom iz koalicijske stranke spremenil.

Razrešitev Zorčiča je predlagalo 38 koalicijskih poslancev. Da bi predlog uspel, bi moralo razrešitev na tajnem glasovanju podpreti najmanj 46 poslancev.

COMMENTS

Wordpress (0)