(V ŽIVO) Janša v DZ poslal obvestilo o odstopu Gantarja s funkcije ministra za zdravje: Odzivi v Državnem zboru po odhodu DeSUS-a iz koalicije – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Janša v DZ poslal obvestilo o odstopu Gantarja s funkcije ministra za zdravje: Odzivi v Državnem zboru po odhodu DeSUS-a iz koalicije

(V ŽIVO) Janša v DZ poslal obvestilo o odstopu Gantarja s funkcije ministra za zdravje: Odzivi v Državnem zboru po odhodu DeSUS-a iz koalicije

Janša je k današnjemu obvestilu o Gantarjevem odstopu priložil tudi ministrovo odstopno izjavo, v kateri ta piše, da “v skladu s četrtkovo odločitvijo organov stranke DeSUS o odhodu iz koalicije in ob upoštevanju statuta stranke” odstopa z mesta ministra za zdravje.

“Svoje delo sem ves čas skušal opravljati vestno, z vso odgovornostjo in predanostjo. Verjamem, da smo skupaj opravili pomembno delo,” je v odstopni izjavi, ki nosi današnji datum, zapisal Gantar.

Janši se je ob tem zahvalil za zaupanje in povabilo v vlado in mu zaželel uspešno delo in nadaljnje obvladovanje epidemije.

Tomaž Gantar se je znašel na velikem monitorju že na četrtkovi seji vlade na Brdu – Ping pong z ministri DeSUS-a, ki jih je Karel Erjavec pustil Janševi odločitvi, pa se je nadaljeval do danes zjutraj, ko je Gantar na Janšev sinočnji poziv odstopil.

Minister za zdravje Tomaž Gantar in Janez Janša sta “zapela” že v četrtek zvečer na seji vlade, ko se je pod točko razno na velikem monitorju znašel tvit Marjana Šarca, ki ga je všečkal minister za zdravje.

Janšo je zanimalo, ali je Gantar osebno všečkal tvit predsednika LMŠ, ali pa je to storila njegova služba za stike z javnostjo. Gantar je odgovoril, da je to naredil PR, nakar naj bi mu Janša dejal, da naj mu odvzame dostop do svojega Twitter računa.

Še pred včerajšnjo odločitvijo DeSUS-a je sledil tvit, v katerem Janša Gantarju sporoča, da bi se minister za zdravje Tomaž Gantar posvetil pripravam na cepljenje proti covid-19, “ne pa da se ukvarja z rušenjem vlade”.

Pri cepljenju gre namreč za zahtevno logistično operacijo in najbolj zahteven del spopada z epidemijo, zato politična nestabilnost ne bo koristila nikomur, je prepričan predsednik vlade. “Kakršnakoli izključevalna politika je v tem času katastrofa za ljudi,” je še zapisal Janša.

Minister za zdravje Tomaž Gantar, pa je povedal, da bo minister, dokler Janša ne bo našel rešitve. Glede na njegove izjave, naj se posveti delu, ne pa rušenju vlade, pa je po seji sveta dejal, da tega niti ne želi komentirati, “saj je bilo v času epidemije opravljenega ogromno dela”..

Premier Janša se je včeraj zvečer oglasil na družbenem omrežju Twitter. Na zadnje dogodke v zvezi z izstopom stranke DeSUS iz koalicije je zapisal, da je težko sodelovati z nekom, ki se ne drži lastnega statuta. Ob zapisu je prilepil zapis statuta stranke DeSUS, kjer je zapisano, da morajo njihovi ministri v primeru izstopa stranke iz koalicije odstopiti, sicer jim preneha članstvo v stranki.

Zapis je posledica izjave Erjavca, ki je dejal, da je usoda ministrov DeSUS-a v rokah premierja. Svet stranke DeSUS je namreč brez glasu proti izglasoval predlog za izstop iz vladne koalicije in podprl strankinega predsednika Karla Erjavca pri kandidaturi za mandatarja morebitne nove vlade.

Strankin statut, ki so ga v DeSUS-u spremenili in dopolnili letos januarja, sicer v 41. členu določa, da mora v primeru izstopa DeSUSa iz vladne koalicije njen minister odstopiti. Če tega ne stori, mu preneha članstvo v stranki.

Po Janševi oceni v tej sestavi državnega zbora bolj stabilne vlade od trenutne ni mogoče sestaviti. “Če bo kdo majal to strukturo, bodo nove predčasne volitve slej kot prej pred nami,” je poskuse oblikovanja nove vlade komentiral Janša. Predvolilna kampanja ali tedni politične nestabilnosti v času, ko pričakujemo najbolj zahteven del spopada z epidemijo, pa nikomur ne koristijo, je poudaril premier.

Janša pa očitno ni predlagal razrešitve ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška, ki bo očitno ostal minister.

Sicer pa gre politična dinamika naprej, saj se je danes v parlamentu zjutraj sestala poslanska skupina SMC, na kateri je bil tudi predsednik stranke Zdravko Počivalšek. Kot je po seji povedal Počivalšek, so na poslanski skupini soglasno sklenili, da SMC ne bo podprla Karla Erjavca za mandatarja. “V stranki bodo v kratkem pripravili celovito in strateško vsebinsko platformo nadaljnjega delovanja. SMC je kot stranka dialoga vedno odprta za sodelovanje s tistimi, ki želijo konstruktivno delati za interese države”, je še dejal Počivalšek.

COMMENTS

Wordpress (0)